Голову обласної ради обрано з порушенням Закону

Голову обласної ради обрано з порушенням Закону

16.03.2012, 21:22

16 березня під час другого засідання восьмої сесії шостого скликання Чернівецької обласної ради обрано голову крайового парламенту. Як і очікувалося, головою став представник регіоналів - заступник голови облдержадміністрації Михайло Гайнічеру. За нього свої голоси віддали 62 депутати обласної ради.

Найактивнішим у підготовчий до голосування період виявився голова облдержадміністрації Михайло Папієв. Зокрема, йому не сподобалася вимога опозиції чітко дотримуватися норм регламенту і голосувати в бюлетенях єдиним знаком – лише «+», а в разі іншої позначки вважати бюлетень недійсним. Тож рада вирішила в кожному сумнівному випадку голосувати за визнання бюлетеня дійсним чи ні.

– Якщо людина мусульманського чи іудейського віросповідання, чому її змушують ставити хрестик? – заявив Михайло Папієв. Цю репліку голови Чернівецької ОДА депутат Нараз Горук кваліфікував, як розпалювання міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі.

Також сесія внесла зміни до регламенту в процедурі голосування. Зокрема, Михайлу Папієву не сподобалося положення регламенту про те, що бюлетень для голосування видається лише на підставі депутатського посвідчення. На запитання депутатів, чи губернатор бува не загубив цього документу, той однозначної відповіді не дав. Однак депутати таки внесли зміни до регламенту, дозволивши видавати бюлетень на підстав не лише депутатського посвідчення, а й картки для голосування та документу, що посвідчує особу. 

За єдиного кандидата від опозиційних сил проголосувало лише 34 депутата. Традиційно, рішення сесії Чернівецької обласної ради приймалися з порушенням законів України. Зокрема, голова ОДА Михайло Папієв вніс на розгляд сесії пропозицію щодо можливості голосувати за голову обласної ради не лише посвідченнями депутатів, як це передбачено у регламенті ради, але й за паспортами й депутатськими картками для голосування.

«Ми маємо усі підстави звернутися до суду з вимогою визнати результати головування недійсними», - прокоментував обрання голови облради керівник фракції ВО «Свобода» у буковинському парламенті Назар Горук.

За його словами, голова облдержадміністрації своєю пропозицією порушив Закон. «У регламенті Чернівецької обласної ради чітко прописано, що депутати у таких випадках (обрання голови – авт.) голосують лише за депутатськими посвідченнями. Згідно Закону, аби змінити норми регламенту, необхідно таке рішення оприлюднити за 20 днів до сесії, винести на розгляд у відповідну комісію, лише потім воно може бути винесене на сесію».

«Сьогодні ми побачили, що той хто мав би захищати Закон, сам його ж і порушує. У Чернівецьких обласній та міській радах вже стало недоброю традицією «чуть-чуть» порушувати Закон, коли це вигідно регіоналам», - зазначив Назар Горук.

«Я можу всіх запевнити, що депутати від ВО «Свобода» голосували за єдиного кандидата від опозиції. Якби не «тушки» в обласній раді, кандидатура регіоналів ніколи б не мала такої кількості голосів», - підсумував свободівець.

За матеріалами  vchasnochernivtsi.com.ua, molbuk.ua.



КОМЕНТАРІ (2)

Свободу до влади ! Горука в Верховну раду !

avatar

Журналіст

17 березня 2012 12:37

Горук нероба. Тут ні хрєна не робить. Йому точно треба у Верховну раду. Там усі такі. А інакше пропаде, сарако

avatar

Працьовитий

17 березня 2012 13:05