Головний храм Білокриницької старообрядницької митрополії – Успенський собор номінуватимуть до переліку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО

Головний храм Білокриницької старообрядницької митрополії – Успенський собор номінуватимуть до переліку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО

14.09.2011, 20:17

Сьогодні, 14 вересня, перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць мав зустріч з представниками Руської православної старообрядницької церкви (РПСЦ) – митрополитом Московським і Всієї Русі Корнилієм, ієрархами російської старообрядницької православної церкви з Казані і Костроми, а також архієпископом Київським та Всієї України Савватієм. Під час зустрічі йшлося про проведення Архієрейської Ради за участю вищого духовенства старообрядницької церкви з України, Росії та Румунії, яка відбудеться 14 вересня в старообрядницькому духовному центрі села Біла Криниця Глибоцького району.

На Архієрейській Раді, як відзначив митрополит Корнилій, розглядатиметься питання про проведення зібрання всіх старообрядців на Всезагальному старообрядницькому соборі у Білій Криниці, адже нині необхідна спільна діяльність для вирішення багатьох проблемних питань, що мають місце в кожній країні, зокрема підняття моралі, підвищення духовності населення. А Біла Криниця, за словами митрополита Корнилія, завжди була духовним, історичним, культурним центром старообрядців і по праву вважається святою землею.

Перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць привітав гостей та наголосив, що діалог між церквами відбувається у всьому світі, і XXI століття знаменується налагодженням чи не найширших контактів між конфесіями. “Україна, а Буковина зокрема, характеризується надзвичайно строкатою релігійною картою. У Чернівецькій області відбувається толерантний діалог між представниками усіх релігійних громад – православної, римо- і греко-католицької, протестантської, іудейської”, – зауважив перший заступник голови облдержадміністрації. Біла Криниця, за його словами, унікальне місце, тому крайова виконавча влада займатиметься реставрацією головного храму Білокриницької старообрядницької митрополії – Успенського собору та ініціюватиме подання цієї історико-архітектурної пам’ятки на включення до переліку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Нині вже готовий проект реставрації храму, підготовлено музейний комплекс.

Довідка. Білокриницький собор Успіння Пресвятої Богородиці – кам'яний старообрядницький собор, який було зведено протягом 1900-1908 років за сприяння одного з найбагатших московських купців на прізвище Овсянников. Собор, нині діючий, являє собою відомий архітектурний витвір, створений в традиціях московського зодчества, повідомляє прес-служба ОДА.