Головна страва різдвяних свят - кутя - цьгоріч на Буковині коштує близько 24 гривень

Головна страва різдвяних свят - кутя - цьгоріч на Буковині коштує близько 24 гривень

07.01.2012, 15:32

Головна страва різдвяних свят - кутя - цьгоріч на Буковині коштує близько 24 грн. Саме в таку суму обійдуться її класичні складові: пшениця, мак, горіхи, родзинки та мед. Проте, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, у кожній родині кутю готують по різному.

"Дехто полюбляє напіврідку страву, дехто - густу. У другому варіанті поверх страви викладають із родзинок великий хрест. Господині також змінюють інгредієнти, консистенцію тощо. До куті можна додавати вершкове масло і молоко", - розповідає директор видавничого дому "Букрек" Дарина Туз.

Особливі смаки її земляків відображено у книжці "Буковинська кухня", яка неодноразово виходила у видавництві. З рецептів дізнаємося, що, наприклад, у Хотині не прийнято до куті давати мед та родзинки. Тоді як на Кіцманщині готують кутю з глазурованими горішками та халвою.

"До речі, останнім часом саме кутя з халвою б'є рекорди популярності в області", - розповідає Д.Туз.

Згідно з буковинськими традиціями, на різдвяному столі є обов'язковими смажені пончики та хрустики.

Та найголовнішим правилом приготування куті є, звичайно, добрий настрій. Окрім того, господиня має бути вбрана у чистий одяг, а приготування Святої вечері обов'язково має починатися з молитви.

Має свій секрет приготування куті і авторка цієї інформації, сім'я якої понад усе полюбляє кутю з вишневим варенням. Та й гості зазначають, що смак вишні робить святкову страву неперевершеною!

Залишається нагадати, що кутю готують тричі: на Святвечір (у переддень Різдва), на Щедрий вечір (перед Старим Новим роком) та перед Водохрещем. Тож, хто не встиг цього разу, в того ще є час.

Наталія Команяк, ЧЕРНІВЦІ. 6 січня 2012 року.