Голова ЦВК назвав «неподобством» непризначення Радою виборів мера Києва. А Чернівців?

Голова ЦВК назвав «неподобством» непризначення Радою виборів мера Києва. А Чернівців?

05.11.2012, 20:10

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал назвав «неподобством» непризначення Верховною Радою виборів мера Києва. Про це він заявив в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

«Те, що вони (вибори) досі не проведені, - неподобство. Більшість чинної Верховної Ради вважали, що на даний момент потенційний кандидат їх політичної сили був недостатньо прохідним. Але плани і роздуми законодавців не повинні суперечити Конституції. Не можна позбавляти Київ найважливішого елементу місцевого самоврядування, адже міський голова - найвищий посадовець громади», - сказав В.Шаповал.

«Сподіваюся, невдовзі Верховна Рада нового скликання згадає про свій конституційний обов'язок і призначить вибори міського голови в Києві», - додав він.

Водночас Голова Комітету виборців України Олександр Черненко нагадав, що рішення про проведення позачергових виборів міських голів приймає виключно Верховна Рада. З одного боку, парламент має це зробити, а з іншого - статус-кво може зберігатися ще довго.

“Єдина перепона виборам в Києві – це те, що оголосити вибори має парламент. А Верховна Рада може їх оголошувати, а може і не оголошувати. Якщо парламент навіть не прийме рішення про проведення виборів у столиці та не оголосить про це, ніхто не змусить його це зробити”, – зазначив голова КВУ в коментарі УНН.

О.Черненко зауважив, що є “зразковий” приклад у місті Чернівці, де вже майже два роки немає міського голови, а замість нього є виконуючий обов’язки мера міста. “Всіх така ситуація влаштовує. Вибори не оголошуються, хоча Верховна Рада мала б це зробити”, – сказав він.

За словами голови КВУ, з одного боку український парламент має це зробити, а з іншого, якщо він цього не зробить, статус-кво зберігається. “Ніяким чином не можна покарати депутатів. Те що вони не виконують свій конституційний обов’язок – це проблема, але, на жаль, в Україні це стає нормою”, – резюмував він.

Нагадаємо, 31 березня 2011 року Чернівецька міська рада достроково припинила повноваження міського голови Миколи Федорука. На виборах восени 2010 року, коли його вп’яте обрали бурґомістром Чернівців, Федорук набрав 64,69% голосів виборців. На парламентських виборах 28 жовтня 2012 року Микола Федорук балотувався від Об’єднаної опозиції “Батьківщина” у виборчому окрузі №201 (м. Чернівці) та переміг, набравши 52,04% голосів.

Частково використано матеріали micto.cz

На фото: Володимир Шаповал: плани і роздуми законодавців не повинні суперечити Конституції

1