Голова районної ради не був на сесії, де засудили двомовність

Голова районної ради не був на сесії, де засудили двомовність

03.07.2012, 02:18

Кіцманська районна рада засудила проект закону, яким фактично запроваджується двомовність в Україні

Позачергова сесія Кіцманської районної ради одностайно прийняла звернення до парламенту з вимогою зрозуміли раз і назавжди: «у нас єдина українська нація, єдина Українська держава, єдина українська мова».

Питання про збереження української мови як єдиної державної керівництво районної ради відмовилося внести в порядок денний чергової сесії райради 21 червня. Мотивували це вимогами закону про публічну інформацію і необхідністю інформувати громаду про порядок денний сесії за 20 днів.

Уже тоді, під час чергової сесії фракцією «Батьківщина» в районній раді було зібрано 43 підписи за проведення позачергової сесії, ці підписи прямо під час сесії вручили голові районної ради Василеві Ящуку. На вимогу опозиційних фракцій позачергову сесію було скликано сьогодні.

Провладні фракції внесли на розгляд позачергової сесії свій текст звернення. Та розколу, якого, очевидно, сподівалися, не сталося. З ініціативи керівника фракції ВО «Батьківщина» Павла Лупула була скликана узгоджувальна рада, яка й узгодила текст звернення. Звернення було прийняте одностайно.

«Кіцманчани завжди свято берегли рідну мову і культуру, її прославляли і прославляють далеко за межами України вихідці із нашого району: співаки Орест та Денис Руснаки, Дмитро Гнатюк, Ані Лорак, композитор Володимир Івасюк, кіноактор та режисер Іван Миколайчук. Наші прадіди відстоювали українську незалежність та українську мову під прапорами ОУН-УПА», - йдеться у зверненні.

«Ми переконані, що вищезазначений закон несе в собі величезну загрозу для існування незалежної української держави. Тому депутатський корпус районної ради, громадськість Кіцманщини закликає депутатів Верховної Ради, державних, політичних і громадських діячів усіх рівнів додержуватись Конституції України, не перетворювати мовне питання на предмет протистояння, не сіяти навколо його розв’язання ворожнечу і ненависть, пам’ятати про відповідальність за наслідки своїх рішень і дій не тільки перед народом, але і перед Богом», - закликали депутати Кіцманщини.

Голова районної ради Василь Ящук на сесії був відсутній, її проводив заступник голови райради.

Прес-центр регіонального штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина»

1