Голова Чернівецької ОДА вкотре закликав міську владу Чернівців повернути єврейський дім у власність іудейської громади

Голова Чернівецької ОДА вкотре закликав міську владу Чернівців повернути єврейський дім у власність іудейської громади

18.10.2021, 22:34
Закликають усіх пам'ятати.
 
Із нагоди сумних роковин – 80 років створення гетто у Чернівцях – єврейська громада Чернівецької області відкрила «Європейський центр Хесед» та започаткувала проєкт «Ghetto Czernowitz».
 
«Минуло 80 років від дати вчинення страшного злочину на Буковині – створення єврейського гетто у Чернівцях - місця утримання тисяч невинних людей єврейської національності, відправної точки їх депортації до Трансністрії. Ми з сумом згадуємо минуле, розуміючи, що біль, який пережив наш Народ, залишиться в наших серцях назавжди. Ці проєкти, на нашу думку, нагадують про біль і дають новий подих життя», - зазначив Менахем Мендель Гліцнштейн, головний рабин Чернівецької області.
 
 
 
На зображенні може бути: 2 людини та борода
 
В Офісі «Європейського центру Хесед» надаватимуть підтримку особам, що потребують реабілітації.
 
А проєкт «Ghetto Czernowitz» поширюватиме інформацію про ті страшні часи, зокрема, про депортацію буковинських іудеїв до таборів Трансністрії.
 
Своєю чергою, Сергій Нежурбіда, керівник апарату ОДА, розповів, що в рамках цих проєктів планують відтворити інтерактивну мапу гетто. «Завдяки такій мапі, кожен громадянин зможе побачити та дізнатися про те, де проходили межі гетто у Чернівцях. Також ми хочемо повністю відтворити історію цих подій та розмістити фото- та відеоматеріали, які покажуть, що саме відбувалося у цьому житловому кварталі. В продовження цього проєкту, у межах гетто ми плануємо встановити плити чорного кольору із жовтою зіркою Давида, яку носили євреї на Буковині. Кожна плита матиме власний QR-код, згенерувавши який, мешканці зможуть дізнатися інформацію про історію гетто у Чернівцях», - повідомив посадовець.
 
На зображенні може бути: 1 особа та стоїть
 
 
 
 
 
У презентації ініціатив також взяв участь голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.
 
«Голоси людей, які стояли на порозі смерті нагадують всім прийдешнім поколінням про те, наскільки є страшною загибель, коли одна людина вважає, що має право знищити іншу», – сказав Сергій Осачук про депортацію євреїв із чернівецького гетто.
 
Крім того, голова ОДА вкотре закликав міську владу Чернівців повернути єврейський дім, що на Театральній площі, у власність іудейської громади. Адже колись будівлю у тих, хто її звів, відібрала радянська влада.
 
«Доки ми всі спокійно не зможемо називати цю будівлю єврейським домом, доти не зробимо висновків і уроків з таких заходів пам’яті. Тому я закликаю нас пам’ятати і діяти. Творити успішне демократичне європейське майбутнє у дусі тих Чернівців, коли з маленького села силою власної праці, розуму, інтелекту різні народи і спільноти збудували європейську перлину», – зауважив Сергій Осачук.
 
На зображенні може бути: 1 особа та стоїть
 
У презентації проєктів також взяли участь головний рабин України Моше Реувен Азман та керівник Європейського Рабинського Центру рабин Арьє Гольдберг.
 
Голова Чернівецької ОДА вкотре закликав міську владу Чернівців повернути єврейський дім у власність іудейської громади | Всі новини Бу
 
«Європейський центр Хесед» працюватиме на третьому поверсі Єврейського дому у Чернівцях. Тут можна взяти медичне обладнання у безкоштовний прокат. Там можна знайти: електричний небулайзер, милиці, генератор кисню, телескопічні палиці, обладнання для купання, інвалідні візки, тренажери, ролятори, дитячі ваги та ліжечка.

За матеріалами пресслужи ЧОДА та https://acc.cv.ua/ 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль допоможе Україні створити нові ліси і посадити мільярд дерев по всій території країни

В Україні офіційно почав роботу найстаріший в світі Єврейський Національний Фонд

Відео ТВА

На зображенні може бути: у приміщенні

1