Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук закликав не платити за оцінки

Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук закликав не платити за оцінки

02.09.2021, 14:54
Із проханням про академічну доброчесність він звернувся до студентів та викладачів Чернівецького національного університету під час посвяти у першокурсники.
 
 
«У клятві, яку ви будете проголошувати як студенти Чернівецького національного університету, покляніться самі собі, дайте святу обіцянку, упродовж вашого навчання жодного разу не подумати, що будь-яку оцінку можна купити, а іспит – скласти без підготовки. Почніть будувати успішну цивілізовану європейську Україну із самих себе», – сказав Сергій Осачук.
 
Опісля першокурсники урочисто проголосили клятву студента ЧНУ. Цьогоріч на навчання до вишу вступили понад 2 200 першокурсників.
 
На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять та на відкритому повітрі
 
Святковий Першовересень прийшов не тільки до студентів вищих навчальних закладів Чернівецької області. Новий навчальний рік на Буковині школярі теж розпочали із очної форми занять, адже регіон перебуває у «зеленій» зоні епідемічної безпеки. Зокрема, за парти сіли 10346 першокласників. Для них за стандартами нової української школи облаштують 533 кабінети у 380 школах. Перший урок у всіх закладах освіти був присвячений 30-літтю Незалежності України.
 
За словами заступниці голови Чернівецької обласної державної адміністрації Ірини Ісопенкозагалом на підготовку до нового навчального року Чернівецька область отримала із державного бюджету понад 280 мільйонів гривень. Так, вдалося облаштувати 39 кабінетів природничо-математичного циклу та 5 steam-лабораторій.
 
Також, аби підвищити якість дистанційного навчання, Буковині виділили субвенцію на купівлю ноутбуків для вчителів. Тож цього року планують придбати 1450 лептопів для 171 закладу освіти.
 
«25 шкіл області отримають субвенцію за програмою «Спроможна школа для кращих результатів». За ці гроші мають модернізувати харчоблоки та їдальні, спортивні майданчики, поремонувати вбиральні тощо», – розповіла заступниця голови ОДА.
 
Ірина Ісопенко наголосила, що в області вирішено питання з облаштуванням внутрішніх вбиралень. 
 
На Буковині працюють 36 опорних закладів освіти, до яких учнів та педагогів підвозять шкільні автобуси. Область у 2021 році однією з перших в Україні придбала 10 нових автобусів, усього їхній парк налічує 169 одиниць.
 
Також із першого вересня у школах стартує реформа харчування, діятиме чотиритижневе меню, розроблене за рецептами Євгена Клопотенка. Аби підготуватися до змін, торік придбали технологічне обладнання для 62 закладів освіти.
 
На зображенні може бути: на відкритому повітрі
 
554 буковинських школярів розпочнуть навчальний рік у сучасному, інтерактивному, креативному та доступному освітньому просторі – Рідківська школа, що у Магальській громаді, відсвяткувала першовересень.
 
Із початком занять учнів та колектив закладу привітала заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Ірина Ісопенко.
 
«На Буковині такі заклади можна перелічити на пальцях. Залишається лише побажати, щоб діти тут навчалися та зростали у любові, повазі, добрі, щоб школа та вчителі мали хороші здобутки і рясні результати», – сказала Ірина Ісопенко.
 
Школу на 650 місць у Рідківцях збудували завдяки програмі Президента України Велике будівництво
 
Тут обладнали кінотеатр, лінгафонний кабінет, комп’ютерний клас, майстерні із обробки тканин, металу та дерева. Коридори та шкільні кабінети у закладі надзвичайно яскраві. Учні мають змогу займатися у просторому спортивному залі, є також гімнастичний клас. Крім того, уроки фізкультури зроблять комфортними нові роздягальні та душові.
 
Школа є доступною для учнів з інвалідністю. Тут працює підйомник та ліфт, яким можна дістатися на другий та третій поверх, є пандуси, обладнано окрему інклюзивну вбиральню.
 
Після тривалих карантинних обмежень нова школа радо відкрила свої двері для учнів.
 
На зображенні може бути: 3 людини та люди стоять
 
Особливу відзнаку – «За спасіння життя» – отримали директори та педагогічні колективи закладів освіти, де від COVID-19 вакцинувалися від 95 до 100% працівників.
 
Із такою ініціативою виступив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.
 
На Буковині 1 вересня вакцинувався від COVID-19 майже весь персонал закладу освіти. Ідеться про Нижньопетровецький ліцей.
 
«Ліцей мав лише 26% вакцинованого персоналу. Однак, за ініціативою керівника, до них приїхала мобільна бригада і станом на зараз 100% колективу провакциновані», – розповіла вона.
 
Людвига Цуркан також зауважила, що 1 вересня стало відомо про 5 закладів освіти області, у яких вакцинувалося від 95 до 100% колективу.
 
Наразі на Буковині є 14 закладів, де щепився практично увесь персонал. Вони вжили всіх необхідних заходів щодо якісної підготовки до нового 2020/2021 навчального року.
 
Ці колективи стали прикладом та проявили свою громадянську свідомість, імунізувавшись від коронавірусу.
 
Така позиція свідчить про розуміння важливості безпеки життя усіх учасників освітнього процесу та є запорукою якісного навчання офлайн.
 
Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук дякує кожному, хто свідомо обирає шлях вакцинації, прагнучи вберегти себе та оточення від ризиків захворіти.
 
На зображенні може бути: 3 людини
 
ДОВІДКОВО:
 
Загалом 98,1% або ж 373 школи Буковини розпочали навчання за очною формою.
 
 
Водночас за змішаною системою працює один заклад – Старокрасношорська ЗОШ І-ІІ ступенів у Красноїльській громаді. Тут початкові класи ходять на уроки, 5-9 займаються онлайн через незавершені ремонтні роботи.
 
Дистанційно навчаються діти у шести закладах освіти (1,6 %). Так, у чернівецьких ліцеях №2 та №10 тривають ремонтні роботи.
 
Така ж ситуація і у двох закладах Сокирянської громади – Гвіздівецькому та Романковецький ліцеях, вони розпочнуть очне навчання вже з понеділка.
 
Здобуття загальної середньої освіти у Чернівецькій області забезпечує 380 шкіл комунальної форми власності та 4 – приватні у Чернівцях.
 
Із 382 закладів дошкільної освіти працюють 378 (99%). 4 дитсадки не працюють, один із них, Ванчиковецький, закрито на карантин, у трьох тривають ремонтні роботи. 
 
На зображенні може бути: 1 особа, стоїть та у приміщенні
 
На невідповідну якість послуг та порушення в організації освітнього процесу буковинці можуть скаржитися на «гарячу лінію», яка працює при Департамент освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації.
 
Звертатися рекомендують, якщо зіткнулися із булінгом, порушенням санітарних норм і правил, а також у випадку, коли у школі під час навчального процесу учителі проводять платні індивідуальні заняття.
 
Телефонувати слід за номером: (0372) 55-18-16.
 
На кожне порушення реагуватимуть відповідно до чинного законодавства.
 
Матеріал опубліковано у рамках угоди про оприлюднення офіційної інформації, створеної в процесі діяльності Чернівецької обласної державної адміністрації.
1