Голова Чернівецької обласної ради нагадав, що завжди виступав за збільшення кількості годин української мови у школах із румунською мовою викладання

Голова Чернівецької обласної ради нагадав, що завжди виступав за збільшення кількості годин української мови у школах із румунською мовою викладання

21.10.2017, 08:52

20 жовтня у столиці Буковини з робочим візитом побувала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, яка провела протокольну зустріч з керівництвом регіону, участь у якій взяв голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян.

Так, голова крайового парламенту Буковини відзначив, що прийняття Закону України «Про освіту» стало значним кроком на шляху до осучаснення національної системи освіти, а також висловив сподівання, що з його допомогою Україна отримає можливість наблизитися до світових освітніх стандартів.

Водночас, Іван Мунтян поінформував Лілію Гриневич про стурбованість, яку у румуномовної спільноти Чернівецької області викликала так звана «мовна» стаття закону. «Швидше за все, причиною цьому є недостатня інформаційно-роз’яснювальна робота, яку слід було провести на етапі підготовки законопроекту», – зазначив посадовець.

Відтак, Лілія Гриневич та Іван Мунтян взяли участь у роботі круглого столу із педагогічною громадськістю закладів освіти області з навчанням мовами національних меншин. Під час спілкування з освітянами Міністр ознайомилася зі станом справ в освітній галузі краю загалом та особливостями освітнього процесу у районах компактного проживання представників румуномовної спільноти зокрема.

Відповідаючи на запитання, Лілія Гриневич запевнила у тому, що відповідно до Закону України «Про освіту» викладання освітніх дисциплін румунською мовою у школах, де навчаються представники румунської національної спільноти, не буде скорочено. Водночас, Міністр звернула увагу на необхідності підвищення якості викладання та рівня знань учнів цих шкіл.

У свою чергу голова Чернівецької обласної ради зауважив, що ще у попередніх скликаннях крайового парламенту виступав за збільшення кількості годин української мови у школах із румунською мовою викладання. «Ще тоді я говорив про необхідність покращення якості викладання та залучення професіоналів. Адже саме гарна середня освіта є запорукою того, що діти, для яких румунська мова є рідною, отримають вищу освіту та кращі можливості для працевлаштування в Україні», – зазначив Іван Мунтян.

"Я давно порушував питання про необхідність поліпшення якості вивчення української мови, але у нас є активісти, які виступають проти, навіть незважаючи на інтереси суспільства", – цитує слова Іван Мунтяна прес-служба Міносвіти.

У рамках свого робочого візиту на Буковину Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич обговорила з педагогами краю актуальні питання розвитку національної освітньої галузі. Зустріч відбулася у Мармуровій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Так, Лілія Гриневич прокоментувала основні нововведення, які несе у собі нещодавно прийнятий Закон України «Про освіту», а також відповіла на низку запитань учасників зустрічі. Міністр також наголосила на необхідності підвищення соціального статусу педагогічних працівників та науковців, звернула увагу на питання академічної доброчесності, а також розповіла про концепцію нової української школи, виписану у законі.

Відтак, Міністр поспілкувалася з головою Чернівецької обласної ради Іваном Мунтяном та депутатами – членами постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики.

  • Джерело: Прес-служба обласної ради
1


КОМЕНТАРІ (2)

Пане унгурян, якби це була зустріч вашого Муні з Гриневич, то ви би мали право так написати про її підсумки. Але це була зустріч в першу чергу з Фищуком, і муня, всого-навсього, там теж був. Це ж інша справа, пане. Коли прогинаєтесь перед папашою ( а ви це вмієте), то треба дивитись, щоб своя "задниця" не була гола...

avatar

Юрій

21 жовтня 2017 17:37

Пане Юрію ви напевно трохи не в курсі: було дві зустрічі з Гриневич ;) Друга - в кабунеті ректора ЧНУ з депутаатми обласної ради; очолив депутатську групу, у складі якої був й депутат О.Фищук, голова облради І.Мунтян ;)

Вчіть матчасть! ;)

avatar

читач

22 жовтня 2017 12:47