Глибоцькі актори розповіли Звідки беруться діти?

Глибоцькі актори розповіли Звідки беруться діти?

20.04.2015, 22:23

Звідки беруться діти?

Про це розповіли актори народного аматорського театру зі сцени РКБТД.

Скільки майбутніх мам — стільки доль, і далеко не всі щасливі. Таку делікатну тему вирішив порушити цього разу Заслужений артист України, режисер Мирослав Маковійчук, вирішивши інсценізувати п’єсу драматурга Анатолія Крима „Звідки беруться діти”.

Сюжетно вистава досить проста, проте зачіпає серйозні теми. Червоною ниткою проходить думка про те, що у кожної дитини мають бути дім і батьки, які люблять її й оберігають. Дія вистави відбувається у пологовому будинку, керує яким справедлива Маргарита Андріївна (Ольга Ковальчук), яка впродовж всієї п’єси ніяк не може потрапити додому, де на неї чекають гості.

Отож, на сцені — пологове відділення провінційної лікарні у стадії хронічного ремонту. Жіночий медперсонал (Мирослава Юркевич та ін.) і жінки „при надії”, кожна із своєю непростою життєвою історією.

У чеченки Анни (Марія Кирстюк), яка разом із чоловіком так чекає спадкоємця, вже вдруге народжується мертва дитина, а весела петеушниця без даху над головою Жанна (Віоріка Лупу) завагітніла під час останніх відвідин кінотеатру, народила гарненького хлопчика і легковажно відмовилась від нього.

Поліна (Людмила Сабран) — теж чекає маля, але страшенно боїться свого чоловіка Тимофія (Максим Фернега). У них вже є шестеро доньок і Поліна приховує, що її сьома дитина під серцем — теж дівчинка. Максим Фернега блискуче увійшов у роль батька, який мріє про народження „пацана”. Його герой вривається у відділення із мисливською рушницею, просто із полювання, погрожуючи розправою, якщо у нього буде знову донька. Коли ж Маргарита Андріївна розкриє „нещасному” батькові таємницю — щоб народився син, потрібно класти не рушницю під ліжко і примушувати дружину думати про війну, а жолудь під подушку — Тимофій негайно захоче восьму дитину.

Ще один яскравий дует п’єси — успішна бізнес-леді Наталія (Юлія Джугалик) та беззахисна сурогатна матір Оксана (Алла Сторожук). Поруч з ними — гарячий мачо Андріан (Петро Томащук). Наталія та Оксана борються за увагу Андріана, який врешті обманює їх обох.

Хоч яким складним не було б щастя материнства, вистава завершується життєстверджуючим запевненням Маргарити Андріївни: „Народжуйте, мої любі, і нічого не бійтеся!”.

Лариса Дущак.

Фото Петра Митранюка.

 

1