Глибоцька райлікарня, Хотинська фортеця і Чернівціводоканал потратили державні мільйони без конкурсу

Глибоцька райлікарня, Хотинська фортеця і Чернівціводоканал потратили державні мільйони без конкурсу

16.09.2011, 20:56

Протягом січня-серпня поточного року контрольно-ревізійним управлінням у Чернівецькій області у 16 перевірених підприємств, установ та організацій виявлено порушення законодавства про державні закупівлі загалом на 8,9 млн. грн., з них порушень, що призвели до збитків, на 854 тис. гривень. Із загальної суми зазначених порушень найбільшу питому вагу займають порушення, допущені у 2008 році – 42 відсотки, у 2009 – 23 відсотки, у 2010 році – 35 відсотків та у 2011 – 0,2 відсотка.

Зокрема, 14 підприємствами та установами було проведено закупівлі без проведення конкурсних процедур загалом на 8 млн. грн., з них найбільші – Глибоцькою ЦРЛ – 1,1 млн. грн., Державним історико-архітектурним заповідником "Хотинська фортеця" – 1,2 млн. грн., КП "Чернівціводоканал" – 1,6 млн. гривень.

В ході 8 контрольних заходів виявлено втрат фінансових ресурсів допущених внаслідок придбання товарів, робіт і послуг за державні кошти за цінами, вищими від середніх ринкових на загальну суму 743,4 тис. гривень.

Аналогічні втрати виявляються управлінням і під час проведення державних фінансових аудитів виконання місцевих бюджетів. Так, під час аудиту виконання місцевих бюджетів Глибоцького району встановлено, що внаслідок придбання у 2009-2010 роках продуктів харчування у приватних підприємців на рівні максимальних роздрібних цін по області, різниця
у цінах склала 375 тис. грн., що становить майже 30 відсотків від загальних витрат на ці цілі.

Аналогічно, аналізом закупівельних цін на продукти харчування по Новоселицькому району встановлено перевищення цін загалом на 1 121 тис. грн., що складало майже 20 відсотків від загальних витрат на зазначені цілі.

В ході 2 контрольних заходів виявлено факти оплати за державні кошти вартості товарів, робіт і послуг за цінами більшими, ніж передбачено тендерними документами на загальну суму 110,5 тис. гривень. Зокрема, ревізією Герцаївської центральної районної лікарні встановлено, що у пропозиції було запропоновано здійснювати поставку вугілля за твердою ціною 448 грн. за 1 тонну, проте без документального підтвердження об’єктивних підстав для здійснення зміни ціни, у липні 2008 року її було збільшено до 640 грн. за тонну, що призвело до зайвих витрат на закупівлю вугілля у 2008 році на 78,3 тис. гривень.

Відділом освіти Кіцманської райдержадміністрації, Управлінням освіти Кельменецької райдерж-адміністрації, Глибоцькою ЦРЛ допускалися випадки поділу предметів закупівлі з метою уникнення конкурсних процедур. У Сторожинецькому МУВГ, Відділах освіти Герцаївської та Кіцманської райдержадміністрацій виявлено допущення до оцінки пропозицій учасників, що не відповідають кваліфікаційним та іншим вимогам, прийняття у складі конкурсної пропозиції документів, що не є чинними на дату розкриття пропозицій.

Управлінням освіти Кельменецької РДА порушувалися вимоги до термінів публікації та оприлюднення інформації про закупівлі.

З метою упередження порушень законодавства контрольно-ревізійним управлінням по ризикових закупівлях практикуються перевірки в тому числі і на етапах, що передують виконанню договорів. Завдяки цьому за поданням управління розпорядниками коштів відмінено торги по 4 процедурах закупівель на загальну суму 19,7 млн. гривень. Наприклад, відмінено торги, проведені Опришенською сільською радою Глибоцького району на будівництво дитячої установи на 80 місць, очікуваною вартістю 8,8 млн. грн., де до участі у торгах були допущені два учасники, які є пов’язаними особами: ТОВ ЕТЦ "Професіонал", керівником якого є Тимчук Сергій Федорович, та ПП НВФ "Капітал", одним із засновником якого є Тимчук Сергій Федорович, якому належить 50% статутного капіталу.

За результатами проведених контрольних заходів, матеріали 11 ревізій та перевірок передано до правоохоронних органів. За порушення законодавства про державні закупівлі, виявлені під час проведення контрольних заходів, протягом
січня-серпня поточного року 4 особи притягнуто до адмінвідповідальності у вигляді штрафів на загальну суму 17,9 тис. гривень, - повідомили "BukNEWS" у прес-службі КРУ в Чернівецькій області.