Глава ПЦУ Епіфаній у Чернівцях: двері церкви відкриті для всіх

Глава ПЦУ Епіфаній у Чернівцях: двері церкви відкриті для всіх

16.02.2019, 15:19
15 лютого в.о. голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Павлюк (Mykhailo Pavliuk) і всечесні отці єпархії Української Православної Церкви Чернівецької області зустріли митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Православної церкви України Блаженнішого Епіфанія на адміністративній межі Чернівецької області у с. Атаки Хотинського району. Предстоятель Православної церкви України приїхав на малу батьківщину з візитом на 2 дні.
 
16 лютого митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній завітав на Буковину та відвідав будинок з левами.
 
У фойє облдержадміністрації митрополит Київський і всієї України спільно з в.о. голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк (Mykhailo Pavliuk), митрополитом Чернівецьким і Буковинським Данилом, архієпископом Чернівецьким та Кіцманським Онуфрієм та архієпископом Чернівецьким та Хотинським Германом вклонився світлій пам’яті буковинських Героїв, котрі віддали свої життя у зоні проведення антитерористичної операції, та поклав до пам’ятної стели Героїв АТО запалені лампадки.
 
Відтак, відбулася робоча зустріч з представниками крайової влади.
 
«Ваше блаженство, високоповажні владики, шановні колеги! Щиро вітаю Вас на на буковинській землі, у приміщенні місцевої влади. Приємно, що Ви прийняли тке рішення відвідати Чернівецьку область одразу ж після інтронізації. Дійсно: область, де жили такі православні діячі, поважні митрополити, як Гакман, завжди була повіяна тим православним християнським духом», - звернувся Михайло Павлюк до предстоятеля ПЦУ.
 
«Ми вдячні, що саме в цей час відбувається візит, адже ми всі в полоні в позитивному розумінні процесів, котрі відбуваються в нашій державі, маємо змогу і радість бачити успіх у зв’язку з отриманням Томосу про автокефалію, і фактично повноцінне юридичне утвердження Помісної Української незалежної Православної Церкви, - зазначив в.о. голови ОДА. – І важливо, що ми єдині від початку зустрічі в тому, що маємо пам’ятати усіх, хто віддали свої життя за незалежність України. Завтра 5-ті роковини трагічних подій на Майдані: якраз 18 числа розпочались розстріли на Майдані 5 років тому: і ті події, без сумніву, були каталізатором не лише утвердження політичної, енергетичної, безпекової незалежності, але й очевидно створили всі умови для повноцінної незалежної Української Церкви. Це мені видається надзвичайно важливим пам’ятати».

 

Глава ПЦУ митрополит Епіфаній привіз до Чернівців копію томосу. У неділю, 17 лютого, у Чернівцях у церкві Святої Параскеви кожен охочий зможе побачити копію Томосу. Про це повідомив Глава Православної церкви України Блаженніший Епіфаній на прес-конференції під час візиту на Буковину.
 
Епіфаній зауважив, що очікує на мирний перехід парафій до Православної церкви України. Про це повідомляє кореспондент ТВА.
 
“Ми створили фундамент єднання православних”, – повідомив Глава ПЦУ.
 
За його словами, двері церкви відкриті для всіх. Також він висловив сподівання, що перехід до ПЦУ має відбуватися добровільно та мирно. Адже північний сусід хоче скомпроментувати добру справу, тому народ має бути єдиним і сильним.
 
Також Блаженніший Еіфаній пояснив позицію ПЦУ щодо зовнішнього вигляду прихожан церкви. За його словами, церква має бути відкритою. І має приймати людину в тому вигляді, в якому вона приходить. Якщо людина вперше прийшла до церкви не відповідно одягнена чи без хустки, це не є обов’язковою догмою і церква мусить прийняти всіх.
 
“Людина в церкві має відчувати себе комфортно”, – повідомив Глава Православної церкви України.
 

Журналісти ТРК "Буковина" запитали, чи буде Православна Церква України вести політику публічних фінансів та чи зобов’яже архієреїв у регіонах вести аудит майна.

«Згідно з новим статутом, кожна релігійна громада володіє своїм майном, а не архієрей чи церква. Вона збудувала свій храм, вона ним володіє та повинна бути відкритою. Я вірю, що так і буде, однак все починається з низів», – каже Митрополит Епіфаній.

А щодо того, чи буде створена окрема посада в структурі церкви, яка буде займатись публічними фінансами, митрополит відповів, що зараз вони тільки формують відповідні структури і він вірить, створять ту, яка буде займатись фінансовою діяльністю.

Влада, духовенство, родини Героїв Небесної Сотні та учасників АТО, представники громадських організацій, волонтери, молодь, капелани, інтелектуальна еліта краю прийшли на зустріч з Блаженнішим Митрополитом Київським та всієї України - Епіфанієм

Під час зустрічі у Мармуровій залі ЧНУ, митрополит Епіфаній сказав, що пишається тим, що є буковинцем.

«Шановна і дорога мені буковинська громадо! Я пишаюся тим, що я є буковинцем. Коли я отримав запрошення відвідати Буковину з архіпастирським візитом після інтронізації як предстоятеля Єдиної Української Православної Церкви, я одразу відгукнувся на це запрошення, і сьогодні маю велику честь спілкуватися з вами і надихатися тією підтримкою, яку я по-особливому тут відчуваю разом з вами. Бо Господь поклав у молодому віці на мене таку велику відповідальність – бути предстоятелем вже Єдиної Помісної Автокефальної Православної Церкви в цей нелегкий час не тільки для церкви, але й загалом для становлення нашої великої Української держави», – наголосив предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Як передає кореспондент molbuk.ua, Епіфаній сказав, що університет для нього дуже близький, адже неодноразово приїжджав з Києва та справляв в університетській церкві службу.

Також він сказав, що ЧНУ - єдиний університет, в якому є теологічний факультет.

Митрополит Епіфаній наголосив, що ПЦУ буде підтримувати тісні стосунки з університетом.

Джерело: ТВА, Чернівецька обласна державна адміністрація, https://chernivtsi.online, molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

"Також він сказав, що ЧНУ - єдиний університет, в якому є теологічний факультет".

Його Блаженство ввели в оману.Теологічного факультету в ЧНУ нема. Було теологічне відділення філософсько-теологічного факультету з 1993 до квітня 2003 року.

"Відділення ЧНУ стало частиною КДА з довжелезною назвою –  «богословське відділення Київської православної богословської академії при філософсько-теологічному факультеті Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича». Звучить, як «приший кобилі хвіст»! В університеті основна функція віділення КДА – вінчальна. Фактично КДА безплатно орендує в університету з 2003 року церкви, аудиторії, бібліотеки, спортивні зали, гуртожитки тощо. В університеті ні де-юре, ні де-факто нема теологічного відділенння, а значить складова «теологічний» у назві факультету з 2003 року – зайва".

Як це сталося, можна прочитати в статті "Лагодич як один із чинників знищення теологічного відділення ЧНУ" (газета "Відродження" від 14.02.2019 р.)

avatar

В. Козьмик

16 лютого 2019 19:15