Гірська частина Буковини найнебезпечніша з точки зору ймовірності формування паводків та селевих потоків

Гірська частина Буковини найнебезпечніша з точки зору ймовірності формування паводків та селевих потоків

26.07.2021, 21:58

У ДСНС поділились рейтингом стихійних метеоявищ в Україні.

В Україні за останні 10 років сильні дощі спричинили найкатастрофічніші наслідки.

Про це йдеться у звіті ДСНС. 

Зазначимо, що у країні в середньому фіксують понад 100 випадків сильного дощу, що ускладнюються сильним градом (5% випадків) і вітром (35% випадків).

"Сильний та надзвичайно сильний дощ (злива) займають перше місце серед стихійних метеорологічних явищ, що призводять до катастрофічних селів, повеней та паводків і складають близько половини від усієї кількості стихійних метеорологічних явищ в Україні", – розповіли у ДСНС.

Загалом в Україні упродовж 2011-2020 років зафіксовано 2752 випадки стихійних метеорологічних явищ.

Сильний дощ випадав на території усіх областей, однак найчастіше – на Закарпатті, Прикарпатті та в горах Криму.

Водночас сильний та надзвичайно сильний вітер або шквал і пов'язані з ним явища (смерчі, пилові бурі тощо) посіли друге місце серед стихійних метеорологічних явищ.

Найбільше випадків стихійного вітру фіксували на Прикарпатті та у південній частині України, найменше – на півночі країни. Крупний град спостерігається весною, влітку і восени у більшості областей України – в середньому по 1-2 випадки; у Житомирській, Чернігівській, Закарпатській, Івано-Франківській областях – 3-5 випадків.

"Смерчі у теплий період року відмічалися практично у всіх регіонах країни, найчастіше у Київській, Черкаській, Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях", – зазначили надзвичайники.

Додається, що найнебезпечнішим з точки зору ймовірності формування паводків та селевих потоків є Карпатський регіон (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області), зокрема, його гірська частина.

"Паводки відносяться до гідрологічних явищ, які формуються в результаті швидкої зміни погодних умов в короткостроковій перспективі. Їх передбачення, як у світі, так і в Україні, на сьогодні можливе тільки з невеликою завчасністю – до 1-3 доби. Таке явище, як селі, пов’язане з природними умовами селеутворення, а також наслідками діяльності людини та майже повною відсутністю спеціальних протисельових споруд", – розповіли у ДСНС.

1