«Гідроенергетика в Україні нестиме загрози довкіллю та людям, поки не стане європейською» (відео+коментар Івана Рибака)

«Гідроенергетика в Україні нестиме загрози довкіллю та людям, поки не стане європейською» (відео+коментар Івана Рибака)

19.04.2018, 13:44

Організатор: ГО «Національний екологічний центр України».

Учасники: Василь Полуйко - заступник міністра екології та природних ресурсів України; Руслан Гаврилюк - Голова Національного екологічного центру України; Віктор Мельничук - заступник голови Громадської ради при Державному агентстві водних ресурсів України.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чи дійсно все настільки погано з українською енергетичною безпекою, що потрібно чіпати Дністер?": прем'єри України і Молдови відповіли на питання стосовно будівництва каскаду ГЕС на верхньому Дністрі (+ВІДЕО)

- Під час круглого столу на тему: "Екологічні аспекти розвитку гідроенергетики в Україні" ми уважно вислухали всіх запрошених до дискусії учасників щодо доцільності побудови каскаду з шести малих ГЕС на верхньому Дністрі та інших проблем, пов'язаних з гідроелектростанціями. У тому числі науковців, представників громадськості, екологів, природоохоронців з територій, де вже діють гідроелектростанції. Була заслухана й позиція керівника "Укргідроенерго" Ігора Сироти, а також героя України, відомого енергетика Семена Поташника щодо необхідності спорудження нових об'єктів гідроенергетики, щодо їхнього бачення мінімалізації впливу цього процесу на екосистему, - поділився враженнями від участі в експертному обговоренні народний депутат України Іван Рибак. 

- На заході також були почуті думки представників місцевого самоврядування, зокрема, голови міста Заліщики у Тернопільській області, яка озвучила позицію громади міста.

- Розмова подекуди була жорсткою, емоційною, але мене тішить, що люди з таким запалом відстоюють свої переконання, так активно, аргументовано захищають довкілля, так по-господарськи ставляться до природних ресурсів. Що навіть громадські діячі так фахово прораховують техногенні впливи на природний баланс.

- Звичайно, ми врахуємо всі конструктивні пропозиції, у тому числі іноземних фахівців, представників Всесвітнього фонду природи у напрацюванні позиції Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у підготовці відповідного законопроекту. Потрібно знайти допустимі компроміси між економічною доцільністю і впливом на екосистеми, а це потребує аналізу і ретельного прорахунку можливих негативних наслідків, - пообіцяв Іван Рибак. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибак заявив про підтримку місцевого населення, яке налаштоване проти спорудження каскаду гідроелектростанцій на Дністрі

1