Герб Чернівецької області змінив колір на е-сторінках влади: у мережі посварилися через монохромну зелену гаму

Герб Чернівецької області змінив колір на е-сторінках влади: у мережі посварилися через монохромну зелену гаму

14.01.2020, 12:55

Користувач мережі Фейсбук звернув увагу на зміну кольорової гами герба Чернівецької області, про що написав на своїй сторінці. Він написав про те, що замість колишнього повнобарвного гербу на офіційному сайті Чернівецької ОДА, сторінках державної адміністрації у соціальних мережах з'явилося монохромне зображення, в якому переважають зелені кольори. 

Із серії було - стало. Чи всі знають, як виглядає герб Чернівецької області? Скоро вже й не дізнаєтеся. Нова команда вирішила повністю його зробити під колір Зе, - пише Dima Stoyan. -  А там, як відомо, зелений колір - основний. Герб чи то зблід, чи то побілів, чи то позеленів - деперсоналізоване, без національної і крайової ідентичності. Питання - а чи мають вони право, з точки зору геральдики, змінювати обласні символи? І так, навіть кольори українського прапору не залишились. Якийсь безликий герб вийшов...#а_какая_разница?.

Думки користувачів мереж традиційно розділилися. Одні, підтримавши автора допису, посилаються на рішення Чернівецької обласної ради ще від 1994 р., яке містить офіційний опис герба. А також вказують на те, що  за роки, які минули з того часу, жоден голова ОДА, чи обласної ради не ревізували  зовнішній вигляд герба. 

Мають право змінювати депутати обласної ради, бо герб області. Але вся процедура навіть після прийняття змін облрадою повинна пройти узгодження та новий герб повинен бути зареєстрований в державних органах. Тому зміна герба це не один місяць ходіння по колу між чиновниками та депутатами облради. А зробити стилізований герб на з'їзд, або збір партії, чи у якості емблеми партійного осередку - можно навіть без бюрократії. Тому це скоріше не офіційний герб області, а емблема партійного осередку, - вважає Юхим Коломієць.

Водночас частина дописувачів, які долучилися до обговорення теми вважають інакше: "Але тут справді ніхто нічого не змінював, це одна з версій візуалізації гербу і правила геральдики тут не порушені... Заборонено в гербах використовувати державні символи".

Варіанти монохромного виконання мусять бути для того, щоб їх сприймали чорнобілі прінтери, щоб друкувати в монохромних виданнях (газетах, наприклад), щоб робити відбитки, або конгев і т д. Навіть друк на пакетах і іншій сувенірній продукції в кольорі і монохромі - бюджет суттєво відрізняється. Тобто не спішіть сварити. Питання полягає в тому, де вони той герб в такому вигляді розмістили? яка необхідність їх змусила друкувати в монохромі. Також зауважу, що темнозелений не є кольором шмаркачів. Темнозелений може бути одним з кольорів компанії, яка цей герб уживає, - пише Sofia Koval. - Але якщо це сайт Чернівецької обласної державної адміністрації тоді не зовсім зрозуміло, що заважає на сайті поставити повнобарвну внрсію? В такому випадку це реально якись ідіотизм.

ДОВІДКОВО:

 ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ:

Герб створено на основі наукових досліджень та археологічних розкопок, що проводились на території області в різні роки відомими науковцями краю, з урахуванням особливостей регіонів області, характерних особливостей природи, етнографії та культури. Затверджено 16 грудня 1994 року.

Автор герба — Орест Криворучко — художник-графік, член Національної спілки художників України.

ОПИС ГЕРБА:

Герб має геральдичний щит «іспанської» форми, характерної для західноукраїнських гербів (закруглений знизу квадрат), один раз розтятий, тобто розділений по вертикалі на дві рівні частини. У правій половині щита представлено фрагмент герба обласного центру, міста Чернівців: срібна мурована брама і золотий лавр під нею на червоному полі. У лівій половині щита розміщено три золоті букові горішки на зеленому полі. Плід (насіння) бука символізує ліси Буковини, а також урожай, достаток, щедрість, продовження роду і традицій. Бук для Чернівецької області характерний як, скажімо, для словаків липа чи для канадців клен.

Зверху щит урочисто увінчує срібний сокіл. За його основу взято геральдичне зображення сокола, знайдене при археологічних розкопках в урочищі Замчище Заставнівського району, на правому березі Дністра. Цей сокіл засвідчує, що ця земля — слов'янська, а цей край в ХІІ—ХІІІ століття був частиною Галицького князівства. Загалом у геральдиці сокіл символізує красу, хоробрість, розум. Навколо щита золотий (жовтий) вінок із букових гілок, з'єднаних синьо-жовтою стрічкою, що відтворює барви Державного прапора України.

Світлина від Yurii Afonin.

1