'Геннадій Москаль назвав усіх, хто «кришує» контрабанду в області', - генерал митної служби, депутат Чернівецької обласної ради Микола САЛАГОР

"Геннадій Москаль назвав усіх, хто «кришує» контрабанду в області", - генерал митної служби, депутат Чернівецької обласної ради Микола САЛАГОР

01.03.2012, 15:24

Великого рейваху не тільки на Буковині, а й в Україні, Польщі та Румунії наробив наш земляк, народний депутат, генерал-лейтенант Геннадій Москаль. Він розкрив схеми контрабандних потоків через Чернівецьку митницю. І показав, що держава втратила минулого року більше півтора мільярда гривень прибутків. І це тільки внаслідок контрабанди товарів на нашій території. Тобто, якби було сплачене мито, то Буковина мала б ще один бюджет. Ми удвічі краще б жили, ніж в 2011 році. Але мито не заплачене у повному обсязі. Контрабандні товари заполонили українські ринки. Гроші осіли у кишенях злодіїв і ворогів Української держави. А ми залишилися з обіцянками від Януковича та Азарова про покращення життя уже завтра.

За таких умов наше «завтра» ніколи не настане. Вони мають своє світле та багате сьогодні. І втрачати його не збираються. Тому всіма силами і засобами відстоюють свою правду і своє добро. Коли Геннадій Москаль створив їм перші незручності в інтерв’ю нашій газеті, де засвітив контрабандні шляхи тих, хто це творить та прикриває, вони накинулись на генерала, ніби гієни на лева. З усіх боків почулося скавуління: «Москаль неправду каже», «Москаль нам жити не дає».

З останнім можна погодитися. Бо саме після згаданої публікації з Чернівецької області зникла контрабанда і контрабандисти. Чи так воно насправді? Чи правду казав Москаль? З цими питаннями ми звернулися до людини, яка, на відміну від журналістів при владі, знає контрабанду як свої п’ять пальців. Усе своє життя він не дає дихати контрабандистам і веде з ними непримиренну війну. Йому по-справжньому «за державу обідно». Це генерал митної служби, депутат Чернівецької обласної ради Микола САЛАГОР.

— Москаль сказав правду. Тому зчинився такий великий галас на всю Україну. До речі, й на Румунію, і на Польщу. З документів, які надав нардеп, видно, що митні декларації у наших країн однотипні. У всіх країнах, що входять до СОТ, їх форма однакова. Бо вони створені на підставі гармонізованої системи. Москаль показав схему підміни документів на контрабандний товар.

— Можете навести приклад підміни?

— Звичайно. Я їх, цих контрабандистів, наскрізь бачу. До нашого кордону їде дорогий товар: віскі, текстиль, взуття, побутова техніка, шуби і т. д. Це згідно з документами і наявністю. А на кордоні з Україною документи «перетворюють» шуби у гіпсові плити. І тоді з фури платять 25-30 тисяч гривень податку. А насправді повинні платити 500000 — 700000, і не гривень.

— Такі оборудки неможливо здійснити без втручання керівництва митниці…

— Щонайменше начальник митниці мусить дозволити пропустити таку контрабанду. Але рукописи не горять. Залишилися акти огляду машин і товарів. Підписи тих, хто взяв на себе відповідальність за контрабанду. Тож цей клубок розплутати дуже легко. Якби була воля політична та правова. У нас є угода з Румунською митницею. Сам голова Держмитслужби Калетник її підписав у Чернівцях. Отож кожна фура може бути перевірена.

— Тоді чому досі ніхто цього не зробив? Адже була ко-місія з Держмитслужби. Що вони робили?

— Швидше за все, прикривали контрабанду і контрабандистів. Бо комісія, яку очолювала пані Бойченко, не туди дивилася. Вони звільнили 68 людей за якісь дрібні провини та недоліки. А тих, хто по-справжньому займався контрабандою, прикривав її, залишили на посадах і навіть підвищили. Аби показати дієвість комісії, звільняли без з’ясування обставин. Під караючу руку потрапили навіть ті, хто був у декретній відпустці й до контрабанди не мав жодного стосунку.

— А чи не ця Бойченко була головою комісії, про яку в газеті «Дзеркало тижня» писали, що проти неї порушено кримінальну справу? Щось вона там накоїла на одеській митниці…

— Саме так. Там йдеться про те, що ніби високопосадовці Української митної служби і та ж Бойченко працювали під Юру Єнакієвського.

— То як вони мають боротися з контрабандою, коли самі є контрабандистами?

— У тому-то й річ. І саме тут найбільша проблема. Геннадій Москаль назвав усіх, хто «кришує» контрабанду в області. Йому відповів тільки Харабара. Бо він і міліція насправді опосередковано можуть впливати на митницю і митників. Хоча міліцейські підрозділи мусять боротися зі злочинами, пов’язаними з посадовими порушеннями. Але ж основна діяльність зі знищення контрабанди лежить на СБУ, їхньому відділі «К». І на прокуратурі, яка має пильнувати за дотриманням законності у структурах митної служби. Навіть до РНБО Москаль звернувся з цією проблемою. А віз і нині там.

— Перший заступник голови Чернівецької ОДА Георгій Галиць раніше працював у структурі РНБО. Тож він казав, що Москаль некомпетентний і його документи не витримують жодної критики…

— А Галиць хто? Спеціаліст? Митник? Прокурор? Есбеіст?.. Він хіба розуміється у митних документах? Має практику застосування законів митної служби? Ні. Нічого такого йому не відомо. Це була спроба відвернути увагу суспільства від нагальної проблеми. То не жарти – 1,5 мільярди гривень поза митницею осіли в кишенях контрабандистів. Це ж «за державу обідно!». Якщо вони вже брешуть людям, то нехай хоч самі вже не вірять у свою ж брехню.

— А раніше у нас не було контрабанди?

— Була. Але то дрібниці. Кілька ящиків цигарок чи одна фіра (не фура) саджанців. Раніше потужна контрабанда йшла через Львівську митницю. А там депутати від ВО «Свобода» перекрили канал. Тому вони й посунули на Буковину.

— Хто це — вони?

— Я назву три фірми. Це – «Букпромсервіс», «Вісбо» і «Грінтес». За ними стоїть одна людина – виходець з Буковини Ілля Павлюк. Він — фактичний власник цих фірм і всієї контрабанди. Кажуть, що він – кум голови Митної служби Калетника.

— Калетник – це комуністичний висуванець.

— З нього такий комуніст, як з мене піп Московського патріархату.

— Це цього Павлюка викрадали у Києві?

— Так. Кажуть, що грубі гроші заплатили за його звільнення. Потім він десь за кордоном переховувався і знову взявся за старе.

— То що, виходить, справа Москаля не дала результату?!

— Як-то не дала? Контрабанда, маю на увазі серйозна, на мільйони доларів, на Буковині зупинена.

— А ті три фури, що були затримані недавно? Це хіба не контрабанда?

— Це був останній контрабандний перетин нашого кордону. До речі, знаєте, що сталося з третьою фурою, яка залишалася впродовж певного часу на території Румунії? Вона переїхала кордон. Але розмитнила товар, заплативши 300 000 гривень. Дві інші з тим же товаром платили по 20 000 гривень. Уловили різницю? Це вони зі страху сплатили у 15 разів дорожче.

— І останнє питання. Що робити?

— Я сподіваюся, що у нас ще є чесні люди і в прокуратурі, і в СБУ. Вони виведуть на чисту воду тих, хто розкрадає державу. І винні будуть покарані.

— А якщо ні?

— Наближаються вибори. Треба буде вибрати тих, хто зможе покарати зло і врятувати нас від контрабандистів та ворогів Української держави.

Петро КОБЕВКО

Від редакції. Керівництво Чернівецької митниці після перевірок залишилося на своїх керівних посадах. А колишній начальник Вдовиченко вже перейшов на керування Одеською митницею. Кажуть, що після того, як Геннадій Москаль зупинив контрабанду на Буковині, контрабандисти переметнулися до Одеси.

Джерело: chas.cv.ua



КОМЕНТАРІ (2)

справжнісінький тобі СПРУТ

avatar

пересічний

01 березня 2012 15:04

Надо таких сволочей разстреливать наместе без суда и следствия,люди опомнитесь власть ето то с чем надо боротса а не избирать!!!!!!!!!!!!

avatar

за смертную казнь

13 березня 2012 12:13