Газові пірати спробують взяти у заручники Чернівці і чернівчан

Газові пірати спробують взяти у заручники Чернівці і чернівчан

22.11.2021, 22:08
А оце вже справді серйозно. І дуже нагадує використання газової труби з метою політичного шантажу і тиску на владу. Чернівчани ж просто заручники у руках газових піратів.
 
Повідомлення приватної компанії Фірташа про завтрашнє зниження тиску газу в розподільчих мережах Чернівців та прилеглих населених пунктах з можливим подальшим відключенням, нібито через виникнення аварійної ситуації, дуже схоже на відповідь компанії на рішення залучити іншого підрядника для ремотну пошкодженого газопроводу «Джурів – Банилів».  
 
Інформація "Чернівцігазу" про ВИНИКНЕННЯ АВАРІЙНОЇ СИТУАЦІЇ НА ПІДВІДНОМУ ГАЗОПРОВОДІ ДО М.ЧЕРНІВЦІ просто фантастична. З'явилося вона на сайті компанії приблизно о третій годині 22 листопада. Понижувати тиск і відключати Чернівці будуть завтра, 23 листопада. Якщо ситуація аварійна, то звідки така точність у строках? А якщо аварійна ситуація - це недопрацювання газівників, а ремонт насправді плановий, тоді чому трубу не лагодили влітку, коли люди менше залежать від газу? 
 
 І що це за підвідний газопровід? Та ж ще 2011 року, після зняття з посади міського голови Миколи Федорука, тодішній губернатор Папієв хвалився, що його друг Борісов добудував другу гілку до Чернівців від газорозподільної станції (ГРС) в селі Топорівці Новоселицького району. Якраз для того, щоб у разі таких ось ситуацій, як нинішня,  місто залишалося з газом. (До того газопостачання Чернівців здійснювалося лише з івано-франківського напрямку від ГРС "Шубранець"). То на якій гілці ситуація аварійна? На обох?
 
Чому місто, маючи дві гілки газогону, має потерпати через можливу відсутність газу. Якщо вже на те пішло, навіть 2011 року, в момент, коли підрядники врізали збудований другий відвід у вже існуючий чернівецький газопровід (трубу-"п'ятисотку") на проміжку між крайнім будинком на вулиці Руській – до перехрестя з Південно-Кільцевою газу не було у квартирах тільки цього мікрорайону Чернівців, а не у всьому місті. 
 
 
Після сьогоднішнього повідомлення Чернівецької ОДА, що підприємство «Чернівцігаз» – єдина сертифікована організація в області, яка має дозвіл на проведення спеціалізованих робіт з монтажу газових мереж - відмовилося виконувати свої зобов’язання та лагодити пошкоджений газопровід «Джурів – Банилів», що ще залишається думати? Фірташ оголосив війну владі і руками Горди перейшов у наступ?
 
 
За майже аналогічної буковинській ситуації на Харківщині, коли громадяни, доведені до відчаю газовими шантажистами, так само як нині у Банилові перекрили трасу, СБУ порушила проти збурювачів громадського спокою і миру кримінальне провадження. "Користуючись монопольним становищем і гострою потребою населення в газі на початку опалювального сезону, жителі села були поставлені в безвихідне становище", - йшлося у повідомленні СБУ. В діях працівників газового підприємства правоохоронці побачили окремі ознаки дій, передбачених ст. 109 КК (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років.
 
 
"До чого може призвести концентрація в одних руках газу, труб, якими від надходить до споживачів, плати за нього, пояснювати, переконаний, нікому не потрібно. А якщо ці руки – не українські? Хто контролює роздрібні мережі з продажу газу на внутрішньому ринку - той контролює споживачів. Можливість перекривати вентилі непокірним, наприклад, у політичному сенсі регіонам перестає бути гіпотетичною. Про можливість диктувати споживачу ціну вже навіть не йдеться...", - завершив я матеріал "Газовий вихлоп" понад десять років тому. Нічого не нагадує? А в статті "Газанемо", написаній приблизно у той самий період, резюмував: "А якщо труби ГТС й розподільні мережі контролюватиме одна структура (людина)? Її вплив на ситуацію у країні буде більшим за президентський".
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газовий вихлоп
 
 
Невже і цього разу держава не виконає свого призначення?  І вкотре не почує того, про що я попереджаю мінімум десять останніх років? І не поставить нарешті на місце знахабнілого олігарха, який увірував у власну цілковиту безкарність.  
 
Юрій ЧОРНЕЙ
 
 
1