Газ може подешевшати ще на  10-20%, а то і більше від поточного значення

Газ може подешевшати ще на 10-20%, а то і більше від поточного значення

28.03.2020, 16:41

Як зміниться ціна газу і що чекає Україну?

 Незважаючи на падіння ціни на нафту більш ніж в 2 рази, зниження вартості природного газу на біржах хоч і відбувається, але не настільки високими темпами. Спочатку — спостерігалось навіть невелике зростання на 3-5%, але зараз ціна на світовому ринку впала практично на 15%. Проте, вартість блакитного палива для промислових споживачів в квітні на українському ринку залишиться на рівні березня (4300-4500 грн. За тис. м3 з ПДВ). Зниження цін ми не відчуємо через девальвацію національної валюти більш ніж на 15%. Про це розповів СЕO незалежного провайдера енергії ETG.UA Володимир Шведкий.

Через поширення коронавірусу і падіння промислового виробництва попит на нафту знизився, і країни-учасники угоди ОПЕК на початку березня мали намір ввести додаткові обмеження на видобуток, щоб підтримати ціни на поточному рівні. Однак Росія не погодилася на запропоновані умови, що і стало причиною рекордного зниження ціни нафти. При цьому на вартості газу ці події не позначилися в тій мірі, як було прийнято вважати до цього.

"Раніше ціна блакитного палива залежала від ціни нафти, — розповідає СЕO компанії ETG.UA Володимир Шведкий. — Але останні два тижні ринок демонструє повну відв'язку від впливу котирувань чорного золота на вартість природного газу, що само по собі є досить примітно. Проте, хоч в короткостроковій перспективі газ вже значно подешевшав, у 2-3 кварталі ми все ж чекаємо, що ціна просяде ще на 10-20%, а то і більше від поточного значення. Але це падіння не буде залежати від ціни нафти. Швидше — від коронавіруса і його впливу на світову промисловість ".

На думку Володимира Шведкого, ринок ще деякий час буде лихоманити від непрогнозованого падіння попиту, зупинки виробництва, зниження споживання великими промисловими групами. Причина в коронавірусі та запобіжних заходах, які з ним пов'язані — цей фактор буде впливати на зниження ціни й надалі.

За підсумками зими спостерігалося істотне зниження споживання газу в Україні. За цей період населення використало на 20-25%, а промисловість —  на 13-15% менше газу, ніж в минулому році. Палива використали мало, і сховища залишаються заповненими. Тому в найближчі місяці очікується падіння або навіть повна відсутність імпорту природного газу, що цілком може дозволити Україні відмовитися від прив'язки до імпортного паритету.

 Компанія ETG.UA (https://etg.com.ua) –  лідер газу і електроенергії в Україні.

Є українським незалежним провайдером енергії з 2009 року. Компанія спеціалізується на постачанні природного газу та електроенергії для середнього та малого бізнесу. На поточний момент ETG.UA налічує понад 3200 клієнтів бізнес сектора по всій Україні, для яких діють центри обслуговування споживачів у 18-ти регіонах країни.

1