Гарячим головам Бурбак нагадав, що після президентських виборів нинішній проукраїнський парламент працюватиме ще до листопада 2019 року

Гарячим головам Бурбак нагадав, що після президентських виборів нинішній проукраїнський парламент працюватиме ще до листопада 2019 року

27.08.2018, 09:59

Голова парламентської фракції «Народного фронту», народний депутат України Максим Бурбак розповів про завдання парламенту, співпрацю з партнерами по коаліції та плани на політичну осінь.    

- Якщо процеси у Чернівцях є тільки проявом можливих тектонічних зрушень по всій країні, тоді особлива відповідальність за відвернення можливого реваншу проросійських сил лягає на плечі центральних органів влади. Зокрема, парламенту. Як ви оцінюєте перспективу його розпуску?

- Одне з головних завдань «Народного фронту», як станового хребта парламенту нинішнього скликання, це забезпечити стабільну ситуацію у країні для безперешкодного проведення вільних і демократичних президентських і парламентських виборів. Як керівник найбільш дисциплінованої парламентської фракції «Народного фронту», а фракцією керую вже три роки,  можу запевнити так буде й надалі. Робота парламенту – це кропітка щоденна праця. Так, ми ведемо дискусії з партнерами по коаліції, шукаємо спільні точки дотику для вирішення важливих питань, але ми їх знаходимо.

- Наше завдання, щоб проукраїнські, проєвропейські реформи були незворотними, щоб країну не можна було розвернути назад у її поступальному розвитку. І народні депутати України від «Народного фронту» зроблять для цього все від них залежне. Попри те, що вікно можливостей для нинішнього складу парламенту, у зв’язку з фактичним стартом президентської кампанії, зачиняється.

- Гарячим головам хочу нагадати: після оголошення результатів чергових президентських виборів нинішній проукраїнський склад парламенту працюватиме ще до листопада місяця. Не буду робити прогнози, хто на них переможе, це вирішуватимуть громадяни. Але не можу теж не звернути уваги на збільшення проросійської риторики на деяких вітчизняних телеканалах, якою обробляють виборців. Незалежно від того, яким буде прізвище наступного Президента України, у країні залишиться проукраїнський парламент, який з 2014 року стоїть на сторожі її національних інтересів. Саме цим складом парламенту ухвалено більшість важливих реформаторських законів, які  23 роки до нас ніхто не приймав. Впевнений, що Верховну Раду України нинішнього скликання згадуватимуть як кращу, з-поміж усіх, які коли-небудь мала країна.

«Народний фронт» відстоює необхідність чіткого розподілу повноважень і відповідальності Президента України, Верховної Ради України і Кабінету міністрів України"  

- Практично всі потенційні кандидати на посаду президента у точ чи інший спосіб заявляють про необхідність внесення змін до чинної Конституції України. Яка позиція вашої політичної сили?

 - «Народний фронт» вже два роки відстоює необхідність чіткого розподілу повноважень і відповідальності Президента України, Верховної Ради України і Кабінету міністрів України на чолі з прем’єр-міністром. У цій площині лежать витоки усіх політичних конфліктів.  

- Президент України готує зміни до Конституції України з метою закріпити у її тексті положення про намір країни стати членом Європейського Союзу та НАТО.

- Спостерігаючи за тим, що коїться нині на місцях, як народний депутат-мажоритарник, схиляюся до думки про необхідність закріпити за префектами право здійснювати загальний нагляд за дотриманням чинного законодавства на території їхньої відповідальності. І це теж може знайти відображення у тексті Основного закону. Відсутність такого нагляду не тільки породжує свавілля на місцях, але несе реальну загрозу розвитку місцевого самоврядування. Свіжі приклади – ухвалення поправок до Перспективного плану формування громад Чернівецької області, до якого знову внесли положення, визнані судом незаконними, чи незаконне усунення з посади Чернівецького міського голови.

- Чіткого законодавчого визначення потребує діяльність райдержадміністрацій у тих районах, які вже повністю охоплені об’єднаними територіальними громадами.

- Усі ці питання мають вирішуватися під час відкритої, публічної, професійної дискусії. І я переконаний, що ми знайдемо консенсус по багатьох із них на користь держави.  Наша політична сила до цього готова.

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д BukNews.

"Позиція ЦВК стала новиною для країни. Для Чернівецької області це вже давно не дивина"

- Питання обрання нового складу Центральної виборчої комісії, на якому намагаються спекулювати, теж буде вирішене?

- Впевнений, що Верховна Рада відреагує на цей ганебний демарш членів комісії, який ставить під сумнів проведення виборів в новостворених об’єднаних територіальних громадах у жовтні цього року, оновивши нарешті склад ЦВК. Зауважте, що така позиція ЦВК стала новиною для країни. Для Чернівецької області це вже давно не дивина. Ми вже проходили через це, коли комісія відмовлялася призначати перші вибори у Новодністровській ОТГ. Хоча для їх проведення існували всі законні підстави, на чому не раз, в тому числі з трибуни Верховної Ради України, заявляв народний депутат Микола Федорук. Центральна виборча комісія повинна не гальмувати, а підтримувати реформи в Україні, забезпечуючи вибори у законний спосіб.

- Ані суспільство, ані експертне середовище не підтримують існуючий склад ЦВК. Так, Конституційний суд скасував закон про референдум у квітні цього року. За нинішньої логіки ЦВК виходить, що усі вибори, призначені з цього часу, є незаконними? Коли члени комісії були щирими: коли призначали такі вибори, чи зараз? Отже, треба дочекатися першого пленарного тижня, який почнеться вже 3 вересня, щоб нарешті оновити склад комісії. До нового складу ЦВК мають увійти представники усіх фракцій і депутатських груп нинішнього складу Верховної Ради. І це збігається із резолюцією ПАРЄ. Я щиро сподіваюся, що блокування членами ЦВК виборів в об’єднаних громадах стане сигналом до активних дій парламенту у цьому напрямку».

- Крім політичної, важливу роль відіграє питання економічної стабільності. Осінь – зима обіцяють бути гарячими?

- В Україні, на жаль, економіка тісно переплетена з політикою. Відстоюючи якнайшвидше прийняття закону про Вищий антикорупційний суд я з трибуни парламенту заявляв, що питання створення Антикорупційного суду – це питання не тільки політичної, але й економічної   стабільності держави. Нагадав, що створення Антикорупційного суду  – це також і вимога МВФ. Без подальшої співпраці з МВФ і доступу до інших джерел кредитування, пов’язаних з програмою МВФ, в країні буде економічний колапс. Радий, що колеги-депутати прислухалися тоді до наших аргументів і підтримали створення Антикорупційного суду.

- Приведення ціни на газ для населення до економічно обґрунтованого рівня – важке рішення. Це теж одна з вимог МВФ для продовження подальшої співпраці. Кабмін шукає компроміс з міжнародними кредиторами, щоб нова формула ціни на газ для населення була  підйомною для звичайних громадян. Соціальні наслідки дефолту будуть катастрофічними. Однозначно значно серйознішими, ніж у результаті підвищення ціни на газ для населення до  економічно обґрунтованого рівня.  Уряд впорядковує систему субсидій для малозабезпечених громадян, щоб державною допомогою в першу чергу могли скористатися ті, хто справді її потребує.

- Пригадую ситуацію зі ста тисячами на рахунках Державного казначейства, які нам залишила банда Януковича, але нам вдалося тоді врятувати країну. Щоб вберегти країну від дефолту тепер, як це зробив прем’єр Яценюк в 2014-2015 рр., необхідно продовжувати курс реформ уряду Яценюка. Альтернативи цьому курсу немає.

ПОВНИЙ ТЕКСТ РОЗМОВИ ЧИТАЙТЕ ТУТ: Максим Бурбак: «Держава не будується з позиції умиротворення ворога»

1