Хаотична забудова Гравітону бетонними коробками без зелених зон та скверів перетворює район на гетто, - думка

Хаотична забудова Гравітону бетонними коробками без зелених зон та скверів перетворює район на гетто, - думка

12.07.2020, 21:15

Гра з хаосом, або як зберегти "чернівецьку Португалію" 

Нещодавно, я вперше після повернення до Чернівців з тривалого закордонного відрядження, поїхав за покупками в “Екватор”. До зупинки “Олени Пчілки” все залишилося майже без змін. Однак як тільки ми проїхали цю зупинку, я сподівався побачити відмінної якості панораму на Горечу. Однак, замість неї перед моїми очима опинилося більмо на очі — залізний паркан, за яким знаходилася будівельна техніка. Це мене особливо стривожило. 

Виходить, урок цьогорічних повеней, які показали необхідність наявності широких зелених зон та скверів, нашими забудовниками так і не було засвоєно. Посадки дерев та зелені зони якраз в цьому місці стримують схил від зсуву. Окрім цього, відмінна панорама може перетворити це місце на туристичний об’єкт. 

Я щиро сподіваюся, що ділянка території огорожена для того, щоб почати облаштування скверу. Жителі мікрорайону “Гравітон” неодноразово просили збільшити кількість зелених зон і скверів в їхньому районі. Я повністю їх підтримую. Адже хаотична забудова району бетонними коробками без зон відпочинку перетворює район на депресивний. На гетто, іншими словами. Та і сквер між будинками 245 та 251 на Руській з продовженням вздовж вулиці Бориспільської — аж до об’їзної — можна перетворити на відмінний панорамний парк. 

Подібні ландшафтні парки я часто бачив в країнах Європи. У Португалії, наприклад. Там і панорама подібна. Парк, в якому жителі та гості мікрорайону можуть прогулюватися, є необхідністю для підтримання ними психологічного комфорту. Мало того — сам панорамний вид надихає!   

Окрім цього, якщо забудувати цю зону багатоповерхівками, то під дією сильних злив почнуться геологічні процеси, які призведуть до появи зсувів, які поховають під собою весь схил. Також рівень Прута при виході на заплаву підвищиться настільки, що маленькій чернівецькій Португалії прийде кінець. Традиційне, колоритне передмістя, включаючи дерев’яну церкву XVII століття — пам’ятку архітектури місцевого значення — стане непридатним до проживання. 

У тій же Португалії будівництво не може розпочатися без висновку спеціальної комісії про вплив будівництва на навколишнє середовище. І навіть при мінімальному впливі забудови на сейсмічну ситуацію, джерела природних вод та гідроекологічну обстановку, рішення про забудову ветується, а проект переглядається. І неодноразово, за необхідності... 

Саме тому, поки не пізно, потрібно двічі подумати, щоби, замість побудувати чергову “бетонну коробку” замість зеленої зони, оздобити довгоочікуваний ландшафтний парк. Віддячить і екологія, і місцеві жителі. А провокуючи зсувні процеси, зводячи без розбору кам’яні джунглі, де, за влучним висловом Юрія Прохоровича Морохіна — відомого в місті тренера з шахів - “живут монстры, которые выплевывают людей по утрам и проглатывают по вечерам»,  ми робимо гірше — і для природи, і для культури. Краще вже мати ще одне місце для відпочинку і туристичний об’єкт, а багатоповерхівку побудувати можна і в іншому місці — в тім числі, і поблизу. На перехресті Комунальників та фінального відрізку Південно-Кільцевої, наприклад. 

Влад Горенюк

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Каспрук зніме гроші з депозиту, то для мешканців Гравітону збудують бювет за півтора мільйона гривень

"Нічим не краща за примарію Атак": у Чернівцях міська влада тільки вдає, що вирішує проблему "панельок"

1