Ганьба Чернівецькій міській владі, яка судилася з політичними партіями, що отримали понад 70% підтримки у Чернівецькій області, - нардеп

Ганьба Чернівецькій міській владі, яка судилася з політичними партіями, що отримали понад 70% підтримки у Чернівецькій області, - нардеп

20.01.2013, 22:58

Слухач: Не кажется ли вам, что решение о национальной стратегии об евроинтеграции, принятое в прошлом созыве, не является действительным, так как это уже прошлый созыв? А сейчас есть новый созыв, который и должен подтвердить этот курс.

Максим Бурбак: євроінтеграція як вектор зовнішньої політики України підтверджується законом України про засади внутрішньої та зовнішньої політики і я впевнений, що було б неправильно, що кожна Рада нового скликання повинна підтверджувати дію законів. Тому ця прикра ситуація виникла після того, коли Рада 6-го скликання прийняла зміни до Конституції та зробила необмежені повноваження Президенту. Все почалось з того. Ну не повинна Рада кожного скликання підтверджувати те, що написано в Законі. Закони потрібно виконувати, їх не треба міняти. По-друге, ми вважаємо, і це було передбачено програмою «Батьківщини» те, що входження України в ЄС – він є незмінним і ми будемо за це боротись. І останні події в м. Чернівці це доказали, що опозиційні партії за те, щоб Україна чітко виконувала норми закону і послідовно йшла до ЄС.

Слухач: мене цікавить чи подякував шановний пан народний депутат обласній та міській владі за те, що вони організували візит міністрів України та Росії до нас? І чи не думаєте ви, що це хороший акт, який свідчить про те, що Чернівці перетворюються на такий собі центр дружби між, зокрема, Україною та Росією. Та друге питання – як ви оцінюєте на скільки результативно пройшов цей візит? Прошу.

Максим Бурбак: скажіть, будь ласка, чи був оприлюднений будь-який документ, який був підписаний у ході цього візиту? Не було. Що обговорювали, що було підписано – це знову ж таки ніхто не знає. Це теж саме, як Президент України мав їхати у Росію в грудні – з яким дорученням, що робити, що підписувати? Що Азаров підписував в Ялті? Ніхто не знає. Добре, що зустрічі такого рангу проходять у Чернівцях, але не думаю, що за це треба дякувати керівництву області, тому що вони до цього нічого не мають. По-друге, я був би радий, щоб Чернівці стали центром таких зустрічей, але 35-40 кілометрів до ЄС дають більше переваг європейському вектору розвитку і відповідно європейських зустрічей. Прикро, що такі візити ознаменувались такими сутичками, що виконком Чернівецької міської ради позивається до політичний партій та громадських організацій, які отримали понад 70% підтримки у Чернівецькій області і які вимагали конституційного права на проведення мирних зібрань з висловлення своєї позиції, який законодавчо підкріплений зовнішнім курсом країни – ми йдемо в Європу. Будь ласка, приїжджайте, спілкуйтесь. Краще б заводили сюди інвесторів з Росії, але ж нічого цього немає. З особистих питань я тоді був відсутній, але я б задав усього одне питання – флот стоїть, а де дешевий газ? Якщо ми зараз платимо найбільшу ціну в Європі. І це політика наших сусідів здерти з нас більше? Чи як? Мені цікаво чому ЧНУ вирішив надати їм почесні звання докторів наук? За що? За які такі видатні заслуги? Ця фраза, що вони сприяли включенню ЧНУ до списку ЮНЕСКО, да не сприяли вони цьому включенню, пан Кожара лише став міністром і за це ми маємо дати доктора наук? А пан Лавров, я думаю, взагалі вперше почув, що є таке місто Чернівці, з огляду на велику Російську Федерацію. Так. Думаю, він буде вдячний за це Чернівцям, але гадаю, що вчена рада не мала цього робити, але вони так проголосували і це їх право. І ми знаємо про особисте ставлення деяких членів вченої ради, які не голосували і я їх підтримую в цьому, тому що це є громадянська позиція і вони її правильно аргументували. Тобто, цей візит показав, що влада у Чернівцях та Чернівецькій області боїться власного народу, своєї громади, вона не дає громаді вільно, використовуючи конституційні права, висказати своє ставлення до зовнішніх та внутрішніх процесів в Україні. Одне слово - ганьба такій владі.

  Друкопис програми „Суть речей” на Станція 103.2 ФМ від 17 січня 2013 року. Ведуча: Оксана Денисюк. Запрошений гість: народний депутат України Максим Бурбак.

Інформаційна агенція А.С.С.

1