Хай буковинські підприємці не лукавлять: їхню «потребу» в лісосировині не забезпечить жоден лісгосп

Хай буковинські підприємці не лукавлять: їхню «потребу» в лісосировині не забезпечить жоден лісгосп

12.01.2015, 00:14

Тема дефіциту лісосировини, про яку вголос заговорили підприємці району, стала провідною на заходах районного рівня. Детальніше ситуацію, що склалася, проаналізував директор ДП «Путильський лісгосп», депутат районної ради Петро Прокопович Фрей.

Він зауважив, що навіть на початку 2014 року про нестачу лісосировини ніхто не говорив. У січні в лісгоспі працювали шість підприємців. Першопричиною є багато святкових днів. По-друге, зимові погодні умови ускладнюють розробку і заготівлю деревини, збільшуються затрати на підготовчі роботи для доступу до лісосічних ділянок. Підприємці вміють рахувати свої гроші, тому й не поспішають вирішувати виробничі питання. Лише у другій або третій декаді кварталу вони починають розробляти ділянки, розуміючи, що придбаний на торгах ліс треба освоювати.

Петро Прокопович каже, що при забезпеченні постійних лісокористувачів та деревообробників сировиною ключовим є поняття ресурсу:

- Раз у десять років у лісгоспах проводять базове впорядкування лісів. Лісовпорядкування є обов’язковим для всіх лісів України та ведеться державними лісовпорядними організаціями за єдиною системою у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань лісового господарства. На основі ревізії виробничих показників лісгоспу за минулий період, моніторингу кількості достигаючих, середньовікових лісів лісовпорядна експедиція визначає ресурс і розподіляє розрахункові лісосіки на майбутні десять років. Окрім експедиції, ніхто не має права змінити цифри планової заготівлі. Наступне планове лісовпорядкування в нашому лісгоспі проводитимуть у 2020 році.

Далі керівник лісгоспу проаналізував цифри лісозаготівлі.

Ліміт головного користування на сьогодні складає 65 тис. кбм лісу. З них 36 тис. кбм половника, який мають продавати на відкритих торгах. Щоб утриматися на плаву, ДП «Путильський лісгосп» потрібно на переробку 12-13 тис. кбм сировини. На власні потреби (будівництво мостів, різних споруд тощо) потрібно 2 тис. кбм. За Колективним договором, кожен із 350-ти працівників лісгоспу має право раз у рік виписати за пільговою ціною в межах 10 кбм деревини на власні господарські потреби. Якщо половина працівників скористається цим правом, то витрати лісосировини складуть приблизно 1700 кбм. З річного 36-тисячного ліміту пиловника залишок становить приблизно 19 тис. кбм. Ліміт рубок іншого користування (сухостій, вітровали тощо) складає 35 тис. кбм у рік. З них вихід ділової деревини – 50 % або 17 тис. кбм. З цієї деревини можна заготовити 35 % або 5 тис. кбм половника. Ми додамо цей вихід до вищезгаданих 19 тис. кбм, тоді виходить, що ми не можемо продати на відкритих торгах більше 24 тис. кбм пиловника. Тобто раз у квартал лісгосп може продати підприємцям не більше 6 тис. кбм пиловника.

- Варто зауважити, що не всі підприємці скаржаться на дефіцит лісосировини, - продовжує Петро Прокопович. – Найбільше на цьому акцентують увагу три-чотири підприємці району, які реалізують деревину за кордон. Нині девальвація гривні дуже висока. Замовники розраховуються за лісопродукцію в іноземній валюті. В середньому кубометр пиломатеріалу підприємці продають за 165 доларів, а це 2700-3000 гривень. Зрозуміло, у цій ситуації кожен хоче побільше заробити, готовий збільшити обсяги постачання, тому й сировини не вистачає.

Тому підприємці зірвали аукціон, щоб лісгосп збільшив кількість половника для їхніх потреб.

Дехто переконує, що причиною є збільшення лісгоспом експорту деревини.

Але тут є суттєве уточнення – ми відправляємо за кордон тонкомір. Це пиловник діаметром 14-18 та 20-24 сантиметри, який підприємці не переробляють.

Хто допоміг нам у цьому році вийти на цифру 30 тисяч кубометрів тонкомірного пиловника для продажу іноземцям? Самі ж підприємціВони продали нам тонкомірну деревину зі своїх ділянок,бо її невигідно переробляти. Щоб отримати кубометр пиломатеріалу, потрібно освоїти три кубометри тонкоміру.

Про рівні умови забезпечення лісосировиною між приватними і державними структурами годі й говорити, каже Петро Прокопович. Вартість половника для підприємців на перший квартал 2015 року становить 620 гривень. Покоренева плата за кубометр лісу для лісгоспу становить 27 гривень. З них 50 % коштів осідає у місцевому бюджеті, решта 50 % перераховують до держбюджету. У той же час за 2014 рік підтримка держави на ведення лісового господарства становила 0,07 %. Тобто підприємство за власні кошти будує лісові дороги, веде лісове господарство, утримує лісову охорону, багаточисельний колектив, оновлює автопарк і технічне оснащення.

- Виникає логічне запитання: що зробив той чи інший підприємець для держави, окрім приховування реальних доходів з метою власного збагачення, ухилення від сплати податків, використання нелегальної найманої праці та недотримання соціальних гарантій працюючих, - розмірковує депутат районної ради.

– Чому деякі керівники приватних підприємств не хочуть, щоб їхні структури увійшли до основного кругу звітуючих району. Адже половину ресурсу освоює лісгосп, а половину – підприємці. Це підвищило б економічні показники району, працівники мали б відповідну матеріальну винагороду і соціальний захист.

Закликаю підприємців не лукавити. Дехто стабільно працює, утримує три-п’ять працівників, раз у рік купує 500 кубометрів лісу і каже, що сировини вистачає, бо займається поглибленою переробкою. Є й інша категорія деревообробників: вони оформляють ще по п’ять підприємців, які беруть участь у відкритих торгах. У результаті більшість проданого половника акумулюється фактично в одних руках. Так підприємці створили проблему і констатували, що їм не вистачає лісосировини.

Мовою цифр

За 11 місяців 2014 року ДП «Путильський лісгосп» сплатило 13,5 млн. грн. усіх видів платежів і податків, сума нарахувань і зарплати становить 16,7 млн. грн.

Середня заробітна плата працівника лісгоспу склала 4069 грн.

За 9 місяців на ведення лісового господарства спрямували 14,5 млн. грн.

У 2014 році на будівництво лісових доріг спрямували 1,8 млн. власних коштів.

Із наказу № 42 від 19 лютого 2007 року «Щодо вдосконалення механізмів продажу необробленої деревини»: 1.5. Не реалізована на товарних біржах необроблена деревина реалізується підприємствами – постійними лісокористувачами по прямих договорах за цінами, не нижчими від тих, що склались на останньому аукціоні.

Пиловник першого сорту діаметром 14-24 см на внутрішній ринок лісгосп постачає по 508 грн. за кубометр. А іноземній фірмі «Швайгофер», згідно контракту, - по 1020 грн. Якщо відмінусувати затрати лісгоспу на заготівлю і відправку, чистий прибуток складає 239 грн. з кожного проданого кубометра.

За чотири квартали 2014 року ДП «Путильський лісгосп» виставив на відкриті аукціонні торги 33 тис. кбм половника.

Думка лісівника: Петро ФРЕЙ: «Тільки поглиблена переробка може врятувати малий і середній лісогосподарський бізнес від краху». 

 

Людмила БАСЮК, газета "КАРПАТИ"

Раніше ми повідомляли: 

Берегометські деревообробники висунули ультиматум керівництву лісомисливського господарства, яке не видає їм проплачену деревину, а відправляє ліс на експорт

Лісівники виправдовуються за те, що не давали берегометським деревообробникам проплачену деревину, а відправляли на експорт

1


КОМЕНТАРІ (3)

Намолов же Фрей - соромно слухати, краще б мовчав. В кожному реченні перли економіки лісового господарства! що це за 6 підприємців, які у січні працювали в лісгоспі 6 днів? То у нас аукціон ділянок лісосічного фонду чи матеріалів лісозаготівлі? І хто ж в Путилі тоді реальний лісокористувач? А за які ще кошти, пане Фрей, маючи у своєму розпорядженні увесь ліс району, ви маєте вести лісове господарство - за державні? Але біда у тім, що в ОДА і облраді ніхто навіть такого не може зморозити, включаючи великого "знавця" лісу пана Воробчука. Якісь довкола суцільні дуби!

avatar

соромно за Фрея і усіх його колег

12 січня 2015 00:47

А вам не відомо, що раніше вся лісова охорона державних лісгоспів утримувалася за рахунок державного бюджету і виділялися значні бюджетні кошти на лісовідновлення, а зараз дійсно всі проблеми має вирішувати саме підприємство. 

avatar

До того кому соромно

12 січня 2015 15:06

Всі проблеми ваших лісогосподарських підприємств вирішують підприємці, які купують у вас ліс, де ви на ціну куба накручуєте і дороги, і охорону, і лісовідновлення, і свої поїздки на природу. Ви, пан Фрей та інші у лісі, маєте заробляти в бюджет, а не брати знього. Ви ж не інваліди, дякувати Богу, а ваші лісгоспи - не богодільні для старих і сиріт.

avatar

До того, кому не соромно залазити до бюджету

12 січня 2015 19:39