Жоден з-понад півтисячі буковинських медалістів не набрав 200 балів за результатами ЗНО бодай з одного предмета, - джерело

Жоден з-понад півтисячі буковинських медалістів не набрав 200 балів за результатами ЗНО бодай з одного предмета, - джерело

25.08.2014, 14:39

Незабаром розпочнеться новий навчальний рік. Відгомонять урочисті лінійки, відлунають дзвоники в руках першокласниць... Які, очевидно, у дитячих мріях давно вибудували свою школу: мудру, добру, гарну... Школу, яка дає знання. Та, на жаль, ці мрії навряд чи стануть реальністю. 

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук аналізує деякі результати цьогорічного ЗНО

"Середній бал, який показали під час тестувань золоті й срібні медалісти, становить усього 174,2, а з іноземних мов — від 163 до 166 балів. 378 медалістів за результатами ЗНО не набрали й 124 балів. Найбільше таких у Чернівецькій, Миколаївській, Одеській, Закарпатській областях. Немає жодного з 522 випускників освітніх закладів Чернівецької області, нагороджених золотими й срібними медалями, які б набрали 200 балів за результатами ЗНО бодай з одного предмета. А в Одеській, Сумській, Херсонській областях серед 646, 330, 251 випускника-медаліста відповідно знайшлося лише по одному двістібальнику..."

Загальноосвітня школа України не забезпечує своїм вихованцям рівня знань, визначеного Державним стандартом освіти. Про це в своїй статті для ZN.UA пише директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

"Підбиваючи підсумки зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2014 року, Лікарчук зазначив, що всього 47 абітурієнтів, написавши тест з математики, набрали максимальні 56 балів. А це - 0,03% від кількості тих, які скададали тест (135 770). Натомість, кількість випускників лише фізико-математичних ліцеїв, спеціалізованих загальноосвітніх шкіл, закладів освіти з поглибленим вивченням математики в сотні разів перевищує кількість найуспішніших за результатами ЗНО.

Аналогічна ситуація з фізикою. Максимально можливу кількість тестових балів з цього предмету набрали всього 0,02% абітурієнтів.

"Очікувалося, що набагато кращі результати учасники зовнішнього оцінювання покажуть з гуманітарних предметів. Між іншим, кількість спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів, де ці предмети вивчають поглиблено, у кілька разів більша, ніж природничо-математичних. Однак лише 7 учасників зовнішнього оцінювання з української мови та літератури отримали 107 максимально можливих балів за цей тест. А виконували його майже 300 тисяч учасників. Кожен тринадцятий абітурієнт замість короткої письмової роботи здав чистий бланк", - пише Лікарчук.

Ще гірша ситуація з іноземними мовами. У відкритій частині тесту з англійської мови, виконуючи завдання "Напиши листа товаришеві", 25% учасників не змогли або не захотіли написати жодного слова.

Вкрай низький рівень знань показали абітурієнти, котрі здавали тести з природничих дисциплін. Результати свідчать: третина випускників шкіл не вміють працювати з географічними картами, 17% - не можуть визначити азимут, 7% - відносну висоту по горизонталях. Тобто мова йде про відсутність сформованих у них базових предметних компетенцій. Чверть учасників зовнішнього оцінювання з біології не знають, що гриби - це організми, третина абітурієнтів, які писали тест з хімії, не мають уявлення про на дію оцтової кислоти крейди або соду, зазначає автор".

"Перелік подібних навчальних "досягнень" можна продовжувати довго. Але його можна було б сприйняти спокійніше, якби ми не брали до уваги додаткових обставин. Одна з них та, що зовнішнє оцінювання складали НЕ ВСІ випускники загальноосвітніх навчальних закладів, а лише ті, які були переконані в наявності у них певних знань. А якби ЗНО складали ВСІ випускники шкіл?.. Також, очевидно, не слід забувати й того, що кожен шостий, а в містах кожен другий абітурієнт, готуючись до зовнішнього оцінювання, працював з репетиторами, відвідував підготовчі курси тощо. А якби не було репетиторів і підготовчих курсів? Який би рівень знань показали випускники?" - запитує автор.

Висновок автора

"...зауважимо: час часткових змін і "покращень" уже минув. Система загальної середньої освіти в глибокій кризі. Окремі заклади освіти, які, на перший погляд, є начебто острівками благополуччя в морі проблем, не роблять погоди. І буде прикро, якщо сигналу SOS наше суспільство і висока влада не почують". 

Повний аналіз результатів ЗНО можна прочитати тут: Час кричати SOS!

 Джерело: Час кричати SOS! «Дзеркало тижня. Україна» №28,  15 серпня 2014

1


КОМЕНТАРІ (1)

Полный провал в образовании, корупция зашла в общеобразовательную школу. Кроме денег никого и ничего не интересует. В стране полным ходом идет оболванивание населения! Обязанность государства обеспечить достойное образование своих граждан превращена в корупционныйт бизнеспроэкт. И "результаты" не заставили себя долго ждать. Складывается впечатление, что в моей любимой Украине сознательно понижается уровень образованности населения. Слава Украине! 

avatar

Чернівчанин

26 серпня 2014 10:35