Фищук відмежувався від свавілля у Ломачинцях і боїться  ланцюгової реакції в інших ОТГ області

Фищук відмежувався від свавілля у Ломачинцях і боїться ланцюгової реакції в інших ОТГ області

06.07.2018, 18:05

Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук зустрівся з представниками Асоціації об'єднаних територіальних громад, Центру розвитку місцевого самоврядування, експертами з децентралізації щодо ситуації, яка вчора, 5 липня, мала місце у селі Ломачинці Сокирянського району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецька поліція порушила справу щодо нічних подій у селі Ломачинці Сокирянського району

Бурбак вимагає від Порошенка і Гройсмана нарешті зробити кадрові висновки по Чернівецькій області після вчорашнього блокування людей у Ломачинцях (ОНОВЛЕНО+ВІДЕО)

Присутні вислухали інформацію від безпосередніх учасників подій. За їх словами, сесію Ломачинської сільської ради заблокувала ініціативна група села Ломачинці, яка була проти об'єднання населеного пункту у Новодністровську ОТГ, та не випускала присутніх протягом дев'яти годин.

Олександр Фищук відзначив, що відповідальні за блокування сесії повинні бути покарані згідно законодавства: «Всі маємо діяти лише в правовому полі. Ніхто не має право обмежувати свободу пересування громадян. А з іншого боку - необхідно враховувати думку громадськості при об'єднанні, адже одним з основних критеріїв процесів децентралізації є добровільність».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Чернівецькій ОДА могли фальсифікувати перспективний план об'єднання громад на догоду Василю Козаку: Бурбак звернувся до міністрів провести перевірку

Районні очільники Сокирянщини пробують розвалити вже створену Новодністровську громаду, - радник з питань децентралізації

Ключовим питанням сьогоднішнього обговорення, на думку очільника крайової влади, є попередження ланцюгової реакції подій, які сталися в Ломачинцях в інших ОТГ області. «Найкращі  методи для попередження - комунікація та прозорий, конструктивний діалог між органами виконавчої влади обласного, районного рівня, об'єднаними територіальними громадами та мешканцями тих чи інших населених пунктів. Окрім цього, пріоритетом має бути забезпечення правопорядку та безпеки кожного громадянина. Це найперше та найголовніше в нинішніх умовах».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всіх заручників, яких група жителів Сокирянського району заблокувала на сесії Ломачинецької сільської ради вимагаючи ухвалити незаконне рішення, звільнили о 4 ранку

Нагадаємо раніше, Голова асоціації ОТГ Чернівецької області Григорій Ванзуряк повідомив, що сьогодні мав змогу спілкуватися з багатьма свідками вчорашньої сесії в Ломачинцях. Це просто жах. На 4-му році децентралізації. Все це відбувалося за мовчазної згоди обласного керівництва, подання перспективного плану до обласної ради теж додало в піднятті градуса. На 15.00 збираємо асоціацію. Далі буде...

В коментарі ІА АСС пан Ванзуряк повідомив, що події в Ломачинцях - спроба розвалити Новодністровську громаду. Без зусиль районної ради та районної адмінстрації не обійшлось, а обласна адміністрація та обласна рада мовчки спостерігали, повідомив ІА АСС пан Ванзуряк.

1