Фищук покриває гріхи Папієва у перинатальному центрі і зволікає з ангіографом?

Фищук покриває гріхи Папієва у перинатальному центрі і зволікає з ангіографом?

27.06.2018, 23:20

Народні депутати України від «Народного фронту» Микола Федорук і Максим Бурбак домоглися виділення чергового траншу на добудову перинатального центру у Чернівцях. Цього разу коаліційний уряд Володимира Гройсмана підтримав ініціативу народних депутатів України від 202 та 204-го виборчих округів і виділив на ці цілі 43 млн грн.  Проте парламентарі досі не впевнені, що цієї суми вистачить для завершення усіх робіт з облаштування перинатального центру у Чернівцях.

Про це повідомляє кореспондент www.buknews.com.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримінал, мільйони і невідомо коли завершення: місяць тому пішло чергових 3,6 млн на безкінечну реконструкцію перинатального центру

-        Це, якщо хочете, наш тягар, який ми несемо, - зіронізував народний депутат України Микола Федорук, коментуючи повідомлення про виділення чергової суми. – Цей важливий об’єкт так довго будується, бо від самого початку  було порушено логіку його спорудження. За наполяганням тодішньої влади перинатальний центр забрали у Чернівців, передали у власність області і тепер ніяк не можуть завершити реконструкцію. Звісно, цей важливий медичний заклад  потрібно доробити для потреб людей, але там не все гаразд. Я навіть перепитував голову нашої парламентської фракції «Народного фронту», народного депутата України Максима Бурбака, чи цієї суми нарешті вже вистачить, щоб завершити всі роботи у центрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перинатальний центр на Буковині: субпідряди з корупційним запашком

 -        Я червонію, коли нам з колегою знову і знову доводиться випрошувати кошти на цей бездонний об’єкт, - сказав Максим Бурбак. -  Це об’єкт управління капітального будівництва Чернівецької ОДА, але керівник управління Олександр Пуршага не може порахувати суму, бо він постійно зайнятий на сесіях міської ради. Очевидно, просто фізично не встигає це зробити. Громадські обов’язки депутата міської ради для нього стоять вище, ніж добросовісне виконання службових обов’язків. 

 -        43 мільйона гривень – це нова сума, на додачу до тих, які ми вже залучили на цей  об’єкт, - продовжив Максим Бурбак. -  Але навіть тепер, як і тоді, ми знову не знаємо, скільки ще потрібно коштів до завершення усіх робіт. Голова Чернівецької ОДА, відповідний підрозділ ОДА – управління капітального будівництва –  не можуть порахувати.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр Супрун закликала чернівчан вимагати перинатальний центр у депутатів облради: держава свою частку внесла

Бурбак вимагає, щоб Мунтян повернув Чернівцям перинатальний центр, вкрадений регіоналами у громади

 -        Щодо медичного обладнання для облаштування перинатального центру, закупленого ще при регіоналах, то навколо нього теж коїться чимало незрозумілих речей.  Ще працюючи міністром інфраструктури виходив з ініціативою, аби це обладнання працювало, рятувало людей. А не простоювало запакованим невідомо де, поки триває довгобуд. Ми домовлялися про це з міністром охорони здоров’я Квіташвілі, коли він приїздив до Чернівців. Нібито досягли порозуміння. Я звернувся до прем’єр-міністра з пропозицією внести зміни до відповідної постанови і передати залишки  обладнання, яке після стількох років простою навряд чи можна називати новим, на баланс міського пологового будинку.

 -        Однак я зіткнувся з дуже великим спротивом на рівні Чернівецької області. Проект відповідної постанови давно готовий, необхідна лише згода Чернівецької ОДА. І отут раптом виник спротив. Або його взагалі немає, або хтось, очевидно,  не хоче передавати обладнання, бо тоді ми побачимо, як воно працює.  Мені про це нічого не відомо. Знаю тільки, що Чернівецька ОДА проти того, щоб обладнання передали пологовому будинку, щоб воно працювало. Попри те, що після завершення робіт у перинатальному центрі, пологовий будинок буде працювати там і це обладнання повернеться до первісного власника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бурбак нагадав, як регіонали вкрали у Чернівців перинатальний центр і хоче, щоб Якимчук з Пілігрімом нарешті з'ясували, хто витратив 20 мільйонів не за призначенням (+відео)

Бурбак хоче, щоб Мунтян публічно підтримав розслідування афери Папієва у перинатальному центрі і нагадав про Маніліча та Пуршагу

 -        Щодо розслідування порушених кримінальних справ, то тут мені теж мало що відомо. Знаю тільки, що фірми, яка 2014 року поставила обладнання, давно не існує. Фірма надала на нього річну  гарантію, а  термін позовної давності по цивільним справам становить три роки.  Техніка, або те, що від неї залишилося, перебуває невідомо де. Чув, ніби її хочуть розпаковувати. У будь-якому разі, ми з колегою Миколою Федоруком зробимо усе від нас залежне, щоб добудувати перинатальний центр  за нашої каденції.  А обладнання все одно колись відкриють, і тоді всі побачать, що там було і куди загуло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман виконав обіцянку про ангіограф для Буковини, - Бурбак

 -        Ангіограф теж поки не відкрили, - розповів  Максим Бурбак про ще один медичний довгобуд. -  Дуже радий за мешканців Коломиї, мого колегу по фракції, народного депутата України Андрія Іванчука, які домоглися запуску ангіографа у районному центрі Коломия. Натомість в обласному центрі Чернівці місцева влада, навіть отримавши його, досі це спромоглася це зробити: він стоїть! У нас,  напевно, така традиція, тримати техніку у целофані, як пульт від телевізора. Управління капітального будівництва знову не порахувало, скільки додатково потрібно коштів для облаштування приміщення під ангіограф.  Хоча, здається, якщо ви ще у травні минулого року знали, що уряд дав своїх 50 відсотків на ангіограф, невже не можна було за цей час підготувати приміщення? Ми з Миколою Федоруком пропонували, де його вже  зараз можна було встановити. Але в області щодо цього своя думка. Незважаючи на те, що апарат давно міг рятувати життя буковинців, - підсумував Максим Бурбак. 

ДОВІДКОВО:

В порушення навіть постанови Кабміну Азарова, яка забороняла закупівлю будь-якого обладнання до здачі об'єкта в експлуатацію, було придбано медичне обладнання на суму понад 22 млн гривень. 

1