Фищук нагородив Рибака за багаторічну сумлінну працю на благо Буковини з нагоди «100-річчя Буковинського віче»

Фищук нагородив Рибака за багаторічну сумлінну працю на благо Буковини з нагоди «100-річчя Буковинського віче»

03.11.2018, 13:12

Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук нагородив народного депутата України Івана Рибака відзнакою з нагоди «100-річчя Буковинського віче»

- Приємною несподіванкою для мене стала нагорода за багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у державне будівництво, культурно-освітній розвиток країни, особистий вклад у розвиток Буковини, а також з нагоди «100-річчя Буковинського віче», яку мені особисто вручив голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук на урочистостях у м.Кіцмань. Хоч наші погляди та думки не завжди співпадали, і ми навіть були опонентами у декількох виборчих кампаніях, дякую Олександру Георгійовичу за конструктив і визнання мого особистого внеску у розвиток Кіцманського, Вижницького, Путильського та Сторожинецького районів Чернівецької області й загалом роботи на благо Буковини, - сказав народний депутат України Іван Рибак

- Сто років тому, 3 листопада 1918 року, у центрі Чернівців громада провела велелюдне крайове віче. Стурбованість та активність людей була викликана тим, що австрійська імперія припинила своє існування і буковинцям слід було визначатися зі своєю долею. Люди переважною більшістю голосів висловили бажання щодо "прилучення часті української землі до України". Було проголошено воз'єднання Північної Буковини і ЗУНР та подальша Злука з Великою Україною. Учасники віче висловили чіткий протест проти спроб Румунської національної ради проголосити всю Буковину румунською землею. Це було дуже важливе рішення, яке визначило історичну перспективу Буковини.

На жаль, невдовзі у ситуацію втрутилися події світового масштабу та війна. ЗУНР вела важкі бої на два фронти, Буковину захопила Румунія. І в результаті, в 1919 році згідно з Сен-Жерменським мирним договором Румунії віддали Південну Буковину, а за Севрським мирним договором 1920 року - ще й Північну. Проте, історична правда врешті-решт восторжествувала. У переддень Другої світової війни і після неї Буковина, як і вся західно-українська територія, де була проголошена ЗУНР, повернулася до материнської України. І початок цьому заклали саме ті буковинці, які 3 листопада 1918 року вийшли на віче, щоб на весь світ заявити, що Буковина - українська земля.

Нині ми маємо нові виклики. На Сході Україна відбиває російську агресію, на Заході, країни, котрі і далі зазіхають на частину українських земель, ведуть підривну діяльність проти нашої держави, дискредитують її євроінтеграційні наміри, блокують вступ до НАТО. Як елементи гібридної війни, розв'язаної Кремлем, окремі представники їхніх урядів намагаються переглянути західні кордони України та піддати сумніву історичні реалії.

Але за століття нічого не змінилося на географічному перехресті Європи. Тому ми маємо раз по раз подумки звертатися до подій 3 листопада у Чернівцях і триматися разом. Всебічно захищати інтереси України на всіх фронтах, розбудовувати нашу державу, її економіку, наше військо, ставати міцнішими щодня. Історичні аргументи є дуже авторитетними чинниками! - переконаний Іван Рибак

1