Фракція 'Свободи' беззастережно підтримає зняття Михайлішина з посади

Фракція "Свободи" беззастережно підтримає зняття Михайлішина з посади

13.02.2014, 13:12

Про це, відповідаючи на питання журналіста Петра Кобевка, повідомила депутат Чернівецької міської ради Олена Калмикова. Редактор газети "Час" поцікавився: чи висуватимуть депутати фракції "Свобода" у Чернівецькій міській раді якісь додаткові умови під час голосування питання про дострокове припинення повноважень секретаря міської ради Віталія Михайлішина. Пані Калмикова запевнила, що "свободівці" проголосують  за відставку. 

- Ви проголосуєте, незважаючи ні на що, - уточнив Петро Кобевко. 

- Ми не граємо в політичні гри. Абсолютно, - відповіла Олена Калмикова. 

Питання, нагадаємо, набуває актуальності, оскільки 31 січня 2014 року  депутат міськради Олексій Каспрук у канцелярії міської ради зареєстрував проект "Про дострокове припинення повноважень секретаря Чернівецької міської ради Михайлішина В.М.". Навіть попри те, що документ десь загубили, а начальник відділу міжнародних відносин та зв’язків із громадськістю Андрій ХОДОРОВСЬКИЙ вже пояснив, "що той проект рішення планували внести на лютневу сесію… Але останнім днем, коли приймалися всі проекти на ту сесію, була середа, 29 січня. Тобто всі проекти рішень, які вносяться на лютий, були подані у середу". Тобто у лютому це питання рада розглядати не бажає. Але ж буде березень... 

31 березня 2011 року, нагадаємо, після чергової перемоги на виборах мера Миколи Федорука, за ініціативи фракції Партії регіонів та тушок «Батьківщини» 42-ма голосами з 60 Федорука відправили у відставку. Необхідну кількість голосів докупили без проблем. З того часу містом формально керує секретар міськради Віталій Михайлишин.

Питанна актуальне також з огляду на те, яку роль відіграли депутати "Свободи" під час дострокового припинення повноважень Чернівецького міського голови Миколи Федорука. Про роль трьох депутатів ВО "Свобода" в тих подіях екс-мер розповів в 07.12.2011 р. в інтерв'ю glavcom.ua

Якщо дострокові вибори все ж таки будуть оголошені, чи спробуєте укласти певний союз з якоюсь партією? Адже, коли вас звільняли, то той же «Фронт змін» нібито вас підтримав, «Свобода» висловлювала підтримку, навіть бюлетені рвали при голосуванні за вашу відставку…

- От не треба про «Свободу» згадувати! Вона мене ніколи не підтримувала, і голоси «Свободи» якраз дали змогу достроково припинити мої повноваження, все вирішили саме їх три депутати. 

- А як же історія, що вони рвали бюлетені, не давали вас відставляти?

- Це було. Першопричина мого конфлікту з радою полягала в регламенті роботи міськради. «Свобода» проголосувала за новий регламент, давши змогу подолати вето міського голови. А далі моє зняття вже було справою техніки, можна було і бюлетені рвати, і влаштовувати маскарад. 

Нагадую, що все почалося з того, що міськрада затвердила незаконний регламент, який позбавляв міського голову всіх передбачених законом про місцеве самоврядування функцій. Я наклав вето на це рішення, а профільний комітет Верховної Ради, який проводив на місці виїзне засідання, визнав рішення міськради незаконним. Але рада таки подала моє вето 42 голосами, з низ 3 вирішальні дала «Свобода». Тому не треба мені говорити про підтримку «Свободи» і порвані ними бюлетені.

1