'Помоєчні' одкровення віце-губернатора Галиця: листи Мойсова на комп'ютерах ОДА не друкували, у Чернівцях досі нема мера через... Яценюка, а Папієв просто любить 'стібатися', - друкопис програми „Суть речей”

"Помоєчні" одкровення віце-губернатора Галиця: листи Мойсова на комп'ютерах ОДА не друкували, у Чернівцях досі нема мера через... Яценюка, а Папієв просто любить "стібатися", - друкопис програми „Суть речей”

03.12.2011, 18:33

Друкопис програми „Суть речей” на Станція ФМ від 01 грудня. Запрошені гості: Георгій Галиць, перший заступник голови Чернівецької ОДА та Максим Бурбак, керівник фракції партії Фронт змін в обласній раді. Ведуча: Оксана Денисюк.

Ведуча: 18 серпня відбулась остання сесія обласної ради. Чому такий довгий проміжок часу депутати не збирались на засідання? Невже в області немає тих нагальних питань, які потрібно вирішувати депутатам?

Георгій Галиць: нагальні питання є, але вони досить успішно вирішуються не в сесійному режимі. Ми після невдалого прикладу скликання сесії 14 липня, коли опозиція проігнорувала цю сесію, а нам потрібно було терміново перерозподіляти кошти обласного бюджету, тому 18 серпня ми прийняли рішення, про те що у міжсесійний період спільними розпорядженнями голів ОДА та обласної ради за погодженням бюджетної комісії обласної ради такі рішення можуть прийматись з подальшим затвердженням на сесії обласної ради і це до певної міри розв’язало ситуацію у тому, що немає потреби нагально збирати засідання. Ось ця норма, яка викликала досить бурхливу реакцію у певних представників опозиції в облраді, я сьогодні готуючись до вашої передачі, переглянув скільки ж розпоряджень було прийнято після 18 серпня. І було прийнято аж одне розпорядження і воно було прийнято 28 листопада про те, що деякі видатки обласного бюджету були перекинуті, адже завершується рік і потрібно було зробити коригування по виплаті заробітної плати, по розрахункам за комунальні послуги і тому ми передали деякі субвенції районним радам та місту Чернівці. А загалом з початку року прийнято 14 розпоряджень, які прийняті ще до рішення обласної ради, у грудні минулого року, коли ми приймали бюджет області на 2011 рік і воно стосувалось того, що будь-які субвенції, коли йдуть розрахунки між державним, обласним та місцевим бюджетом, за відповідними рішеннями, можуть прийматись. І тому ці рішення приймались. А ось ця норма, яка дозволила не збирати в спішному порядку засідання обласної ради, є досить випробувальною для керівництва ОДА та обласної ради. Бо підписуючи це розпорядження, керівники з подвійною відповідальністю підходять до цього і воно потребує подальшого затвердження сесією обласної ради. Обласна рада повинна потім проголосувати за те, що ці видатки були проведені правильно.

Ведуча: у мене таке суто етичне запитання. Депутати, які обрані до облради – вони обрані людьми, а губернатор та його заступники призначаються. І ви говорите, що робота відбувається поза сесіями і вона є досить плідною, але в стороні залишаються саме ті люди, котрі обрані громадою і представляють громаду.

Георгій Галиць: губернатор та його заступники також обрані людьми і всі ми входимо до списку обласної фракції Партії регіонів.

Ведуча: так, але це кілька людей, а в стороні лишається сотня депутатів.

Георгій Галиць: я можу спрогнозувати, що всі ці рішення, я назвав їх кількість, які були прийняті у міжсесійний період, вони отримають схвалення обласною радою.

Ведуча: Максиме Юрійовичу, чи Фронт змін відчуває брак скликання сесій?

Максим Бурбак: не Фронт змін відчуває, а населення області відчуває брак скликання сесії. Я розумію Георгія Костянтиновича, який говорить, що сесія 14 липня не відбулась через те, що проігнорувала опозиція. Я розумію його, як керівника фракції, який відповідає за явку депутатів його фракції. Опозиція в залі була вся, і якщо б більшість була в залі, то і сесія відбулась би. Тобто, хтось відпочиває, а хтось працює. Коли я почав розбирати питання міжсесійного розподілу коштів – коли ми у грудні місяці, коли приймали бюджет 2011... я б цей бюджет назвав під ялиночку, бо треба було прозвітувати у Києві, що у нас все добре, ми все розуміємо і партія рулить. Ми його прийняли і там був пункт 19 і там було передбачено розподіл коштів спільними розпорядженнями голови ОДА та облради. Але, перепрошую, туди не включили питання щодо розподілу коштів обласного бюджету. Це питання треба було порушити 14 липня і через яке опозиція сказала, що це є порушення наших прав. У тому бюджеті це було закладено у пункті 19, який ніхто навіть не бачив. Чому це було зроблено? Ну, бо поспішали, не готувались... це ж саме буде робитись цього року. Тому що питання розгляду бюджету області та міста Чернівці треба буде прийняти протягом трьох днів після прийняття українського бюджету. Це порушення регламенту і я одразу кажу, що треба 10 днів для ознайомлення. А комітет Верховної ради вже дав роз’яснення, що питання бюджету не підпадає під норми Закону про доступ до публічної інформації, тобто 20 робочих днів воно на сайті не повинно бути, а тому громада не може з ним ознайомитись із законом, тобто знову ж таки – бюджет будемо класти під ялиночку. І ми побачимо, що це буде такий самий недолугий документ, як і цього року. Тобто, скликати сесії потрібно. Пам’ятаю, як у всіх ЗМІ в районах і навіть у румуномовних, було перекладено всі прізвища і це була заява голови фракції Партії регіонів, що ми зірвали оздоровлення дітей, ремонт шкіл тощо. Наступна сесія була прийнята за місяць – все було прийнято, гроші пішли, школи відкрили, діти відпочили – все нормально. Що ж тепер. Три місяці не скликається пленарне засідання і бюджет розподіляють без участі 104 депутатів. Ні, без 102, бо 2 депутати – це голова фракції та голова ОДА, вони є депутатами, так 2 депутати приймають участь в цьому. 102 – не приймають, тобто населення краю при наших зустрічах, воно занепокоєне цією ситуацією.

Георгій Галиць: Максим Юрійович, як завжди трохи пересмикує, розмінює ситуацію, або свідомо це робить тому, що якщо говорити буквально про 102 депутатів, то ці рішення підписуються після їх схвалення бюджетною комісією обласної ради, до якої входять 15 депутатів, в тому числі і представники Фронту змін. Немає проблеми у скликанні сесії, якщо у цьому є потреба. Я читав у ЗМІ, що не пізніше як 18 листопада було ініційовано збір підписів для позачергово скликання сесії. Минуло 2 тижні і як би ці підписи були, то вони могли б бути подані і сесія могла б бути скликана. Я так розумію, що у шановних колег з опозиції немає цих підписів, а тому позачергова сесія і не скликається. Якщо повертатись до тих двох сесій, одна, яка не відбулась і та друга, де було прийняті ці рішення і було проголосовано 18 серпня, але термін був упущений. Ми домовлялись про медикаменти лікарям в борг, а додаткові кошти для оздоровлення дітей будуть по завершенню оздоровчої кампанії. Було під загрозою оздоровлення членів організації політв’язнів та репресованих і багато інших позицій. Ми тоді здавали дві школи – у Кам’яній Сторожинецького району та Молодії Глибоцього району, потрібно було виділити 1 300 тисяч гривень на закупівлю меблів та обладнання. Все робилось в борг і воно було зроблено, але питання – до цього часу мені невідомий був випадок, щоб рада не голосувала за бюджет. Можна було висловлювати свої застереження до певних його статей, позицій, але проігнорувати голосування за бюджет – такого не було. Я дивився статистику, починаючи з 2003 року – ця сумнозвісна норма про спільні розпорядження, про яку йде мова, вона діяла у всі роки, окрім двох останніх років попередньої влади, коли були досить глибокі протиріччя між ОДА та обласною радою. Тобто, вона завжди працювала і ніколи не викликала таких запитань, як зараз. Всі ці розпорядження абсолютно доступні – кожен депутат, так само як і кожен мешканець області може з ними ознайомитись на наступний день, після їх прийняття. І говорити тут про непрозорість цих рішень не можна, тому що я знову кажу – наступна обласна рада буде затверджувати ці рішення.

Ведуча: Максиме Юрійовичу, скільки потрібно підписів депутатів для того, щоб ініціювати позачергове скликання ради?

Максим Бурбак: щоб ініціювати скликання, згідно Закону та регламенту потрібно 35 підписів. Я можу сказати, що вони будуть і це залежить від кількох людей, які зараз знаходяться за межами області. Тут підіймалось щойно питання, що у серпні не приймались питання за бюджет – опозиція не проголосувала за порядок денний, в якому вона вимагала пункт щодо передачі повноважень обласної ради та голові ОДА з подальшим підписом голови профільної комісії, то цей пункт ніхто не хотів зняти і ми про це заявляли відкрито. Сталось як сталось, тобто там не було голосування за бюджет. Я знаю випадок, коли 2 тижні тому збиралась бюджетна комісія, до складу якої входять «фронтовики» і де вони не складають більшість, а більшість – це Партія регіонів та її сателіти. І ця комісія не могла погодити всі ці рішення і тому бюджетну комісію скликали повторно у цей понеділок, бо два «фронтовики» сказали, що ми проти рішень, які приймаються – і ви це знаєте. А це рішення про будівництво дороги до Герци, це погодження усіх спільних розпоряджень, це погодження звіту про бюджет на 9 місяців. Ми сказали, що ми проти трати грошей на такі статті бюджету. Все – комісія не відбулась і її перенесли на понеділок. Не все так гладко та красиво у нашій обласній раді. Може, ми не зручні і кажуть, що немає співпраці, але Фронт змін читає всі папери та рахує гроші. Ми будемо ставати на заваді витрачення коштів, наприклад, на ті округи, де вже почались вибори. Тобто, їх потрібно витрачати і на інші соціальні об’єкти. Чому не було виділено коштів на добудову Лужанської школи, яку ми другій рік будемо просто топити? Тобто, ми опалюємо школу, яка стоїть пуста, а треба виділити 6 мільйонів - вона готова. Я розумію, інші школи теж треба було відкривати, я дуже радих, що їх відкрили і я дуже радий, що Георгій Костянтинович говорить, що все ж таки наступного року Лужанську школу добудують. Але зараз ми бачимо ставлення влади до Кіцманського району, де 4 депутати по мажоритарних округах пройшли від Фронту змін. Тобто, ви проголосували там за Фронт змін – будете чекати коли школа добудується потім. І ми бачимо це лиш так.

Ведуча: це правда, Георгію Костянтиновичу?

Георгій Галиць: звичайно, що це неправда, як і більшість тверджень, які лунають з боку представників шановного Фронту змін. Давайте повернемось до засідання бюджетної комісії, Максим Юрійович так детально розповідав про це засідання, але взагалі-то я член бюджетної комісії і можу розказати з перших уст. Два тижні тому не було кворуму по розгляду цих питань, а бюджетна комісія не засідає півгодини, як комісія по АПК, яку очолює Максим Юрійович. Бюджетна комісія засідає годинами і тому в кінці просто не було кворуму для розгляду деяких питань. Нинішнього понеділка відбулось засідання комісії і абсолютною більшістю голосів (один проголосував проти) усі рішення пройшли через бюджетну комісію. Що стосується фінансування округів, так би мовити, я не знаю, правда, про які округи йде мова, бо в нас вибори не оголошені на сьогоднішній день, але я абсолютно відповідально кажу, що наступна школа, яка буде здана – це Лужанська. І не тільки Лужанська, цього року ми здали дві школи і я впевнений, що наступного року їх буде значно більше – і ті, які будувались десятиліттями, і ті, які закладені буквально нинішнього року. Тобто, коштів на соціально-економічний розвиток міста наступного року буде більше, аніж є сьогодні.

Ведуча: Георгію Костянтиновичу, чи правда, що сесія обласної ради ніяк не скликається саме через те, що Партія регіонів ніяк не може визначитись з єдиним кандидатом на посаду голови обласної ради?

Георгій Галиць: не правда.

Ведуча: ви маєте єдиного кандидата?

Георгій Галиць: функції обласної ради сьогодні чітко прописані у Законі про місцеве самоврядування і це є швидше представницькі функції. І сказати, що без голови обласної ради, обласна рада працює менш ефективно – не можна. У нас є заступник голови, який також був обраний більшістю голосів, який цілком справляється з цією роботою. До речі, я свого часу теж був у такій ситуації з 1996 по 1998 рік, коли у нас де-факто не було голови обласної ради, бо він виконував ці обов’язки на громадських засадах, а я був діючим заступником голови облради і слава Богу вона працювала 2 роки абсолютно нормально, ніяких питань з цього приводу не виникало. Тому наявність чи відсутність голови обласної ради якимось чином на її роботу не впливає. Це залежить від активності депутатів, від їх готовності вирішувати ті чи інші питання і від їх розуміння своїх функцій. Я думаю, що на найближчій сесії обласної ради питання голови буде вирішено і це питання, як спекулятивне втратить свій інтерес для наших колег з опозиції. І в мене тоді єдине питання, чим вони будуть займатись, коли це питання буде знято.

Ведуча: ви те саме говорили 18 серпня, коли ми з вами спілкувались у холі ОДА. То чи є у Партії регіонів гідний кандидат на цю посаду?

Георгій Галиць: у Партії регіонів дуже багато гідних кандидатів на цю посаду. Я б хотів зауважити одну дуже принципову річ, що питання голови обласної ради може бути вирішено тільки фракцією Партії регіонів, яка нараховує 49 депутатів за підтримки тих представників від «Батьківщини» та «Нашої України», які співпрацюють з конструктивною більшістю. Якщо мова йде про конкретні кандидатури, то я вам можу назвати з 15-20 кандидатур з фракції Партії регіонів, які можуть вже завтра можуть працювати головою обласної ради.

Ведуча: кого б ви хотіли бачити на цій посаді?

Георгій Галиць: того, кого я хочу бачити на цій посаді – він не дає згоду, бо зараз займає досить відповідальну посаду у системі територіальних органів центральних міністерств в області. Тому, незалежно від цього у нас є достатньо серйозні кандидати, які вже працювали на цих посадах, мають достатній досвід депутатської та управлінської роботи.

Ведуча: назвіть прізвища.

Георгій Галиць: у нас є блок аксакалів в обласній раді. Починаючи від героя України Георгія Березовського, продовжуючи – Володимир Ушаков, головний лікар обласної лікарні. Це найбільше підприємство в місті, де тисяча чотириста працюючих і як не дивно, у нас найбільше підприємство у місті –це саме обласна лікарня. Це мій колега по ОДА Михайло Гайничеру, це ще один мій колега по ОДА, начальник ГУ освіти Михайло Бауер, це той же лікар Сторожинецької районної лікарні Матвій Плегуца, це Микола Дмитрович Харабара, який, на жаль, в силу тієї посади, яку він займає, не може її поєднувати з головуванням в обласній раді. Якщо говорити про осереднє покоління, моїх ровесників – тут я можу назвати низку голів районних державних адміністрацій, депутатів обласної ради, які вже завтра можуть займатись цією роботою. Франц Федорович, голова Сторожинецької РДА, Василь Сафроняк, голова Путильської РДА, Юрій Узва, голова Хотинської РДА, Віктор Кришмару, Герца. Це може бути Олександр Смотр, який вже був головою обласної ради.

Ведуча: ви можете те прізвище, кого б ви хотіли бачити на цій посаді?

Георгій Галиць: тут немає принципового питання, кого я хочу бачити, тому що рішення все одно буде прийматись консенсусом.

Ведуча: але ж цікаво, погодьтесь. На стільки вже багато про це говорять…

Георгій Галиць: я вам можу сказати одне, що за кандидатуру від фракції Партії регіонів проголосує вся наша фракція, проголосують наші партнери від «Батьківщини» та «Нашої України» і за значну частину наших кандидатів проголосує як мінімум половина депутатів з фракції партії Фронт змін. я можу назвати кандидатури, які отримають підтримку з боку фракції Фронт змін. Це може бути той же Михайло Березовський, Олег Унгурян, голова Кійманської РДА, Ігор Шкробанець, начальник ГУ охорони здоров’я. я думаю, що у нас є достатньо депутатів, які можуть претендувати десь на 80% голосів при обранні голови облради.

Ведуча: Максиме Юрійовичу, чи є в опозиції єдина кандидатура на посаду голови обласної ради?

Максим Бурбак: я хочу зробити ремарку – я дуже радий взнати, що Георгій Костянтинович є співголова фракції партії Фронт змін, якщо він каже, що половина фракції готова проголосувати за якусь кандидатуру. Мені це невідомо. Я читав у пресі, що ведуться перемовини з головами фракцій щодо висування єдиного кандидата на голову, але я, як голова фракції Фронт змін спілкувався із головою фракції «Свободи» - з нами навіть ніхто з цього питання не зустрічався. Ми розуміємо, що наші голоси не потрібні, адже у нас в обласній раді літає дух авторитаризму і начебто ми все вирішуємо і ви нам не потрібні. Але за опозиційні партії, я перепрошую, проголосувала половина мешканців Буковини і ми представляємо їх інтереси. Але і з ними теж треба рахуватись, я розумію, що хочеться керувати однією рукою, але так не получається. І не треба зменшувати роль Чернівецької обласної ради, ви сказали, що це дещо представницький орган. Якщо б обласна рада не делегувала свої функції ОДА, то певно вона б грала роль. І я думаю, що Віктор Федорович виповнить хоч одну свою передвиборчу обіцянку і буде поглиблювати місцеве самоврядування і обласна рада буде створювати виконкоми …я сподіваюсь, що так воно і буде. І тоді ОДА буде виконувати лиш функцію дотримання законів обласною радою - все.

Ведуча: Березовський, Унгурян і Шкробанець. Ви б проголосували за цих людей?

Максим Бурбак: і того разу, коли голосували за кандидатуру покійного Василя Ватаманюка, ми не голосували, ми сказали, що фракція Фронт змін у жодному разі не буде голосувати за кандидатуру від Партії регіонів – так і сталось. Цього разу буде теж саме. По-друге: я думаю, що представники «Нашої України» та «Батьківщини» зараз трохи у конфузі, тому що ви нарешті визнали, що ви співпрацюєте з ними, хоча вони кажуть, що вони є опозиційними партіями. Тим паче, що є кілька «Батьківщин», є «Батьківщина» оновлена і ті депутати не будуть голосувати за запропоноване вами рішення, знаю, що вони ніяк не можуть вирішити свої внутрішні конфлікти, але я не буду це коментувати. Але я думаю, що їм зараз непереливки, бо ви визнали, що з ними співпрацюєте. Фракція Фронт змін, яка є друга по кількості в обласній раді, вона є послідовна. І як ми рік тому казали, так ми кажемо і зараз, що Фронт змін не буде висувати кандидата на голову обласної ради. Тому що головою обласної ради повинен бути представник найбільшої фракції, тобто для плідної роботи в інтересах краю, для того, що щоб не було конфронтації між законодавчою та виконавчою гілками влади – це повинні буди представники з однієї партії. У нас є більшість, ви вже перебрали всі функції владні в області, але все це породжує відповідальність. Відповідайте – оберіть голову, який буде потім відповідати за всі свої підписані розповсюдження. Цим усім ми спонукаємо партію влади, яка має більшість у чернівецькому парламенті, обрати голову, визначитись з ним – хто буде від вас відповідати? А зараз цікава картина: є багато пропозицій, є багато особистостей (так, вони нормальні люди), але хто буде відповідати за все те, що коїться в краї? Думаю, ніхто не хоче перебрати на себе цю відповідальність, а тому є ця заминка у 4 місяці.

Ведуча: Максиме Юрійовичу, я правильно зрозуміла – опозиція не буде представляти свого кандидата на посаду голови обласної ради?

Максим Бурбак: фракція Фронт змін не може перебирати на себе функції об’єднаної опозиції. Члени Комітету опору диктатурі, куди входять партії, які представлені у нашому парламенті крайовому, вирішать на засіданні, яку кандидатуру від опозиції будуть представляти. Одразу, коли ми збирались та обговорювали це питання, щоб ми не домінували та не будо духу авторитаризму, яки є у провладної партії, Фронт змін висувати кандидатуру не буде. Тобто, може висувати «Наша Україна», «Свобода», можуть висувати позафракційні депутати, які входять у Комітет опору диктатурі – ми готові підтримати їх.

Ведуча: з боку опозиційних сил часто звучать звинувачення на вашу адресу, щодо тиску на місцеве самоврядування і що міська рада стала філією обласної ради та адміністрації. Як би ви спростували такі думки?

Георгій Галиць: з боку опозиційних сил чи не щодня лунають різні нісенітниці та звинувачення на адресу виконавчої влади і обласної ради, яка начебто безголова, як каже Максим Юрійович. Якби міська рада була філією будинку з левами, то міська влада очевидно вже б давно відреагувала на ті звернення, у тому числі нових громадських організацій, які досить принципово ставлять питання про повернення вкраденого у чернівецької територіальної громади представниками Фронту змін за підтримки колишнього міського голови. Я знаю, що у листопаді було зібрано понад 20 тисяч підписів – це 10% городян нашого міста, які поставили питання, щоб було з’ясовано з власністю, землею, обертами і т.д. Якщо б міська рада була б нашої філією, то ми б очевидно розглядали ці питання. Але вона нічого такого не розглядає.

Ведуча: Георгію Костянтиновичу, я мушу вас тут перебити, бо у контексті якраз щойно вами сказано, у нас є запитання нашого слухача з Фейсбуку: «маю запитання до замгубернатора. Чи проводили Ви внутрішнє розслідування - хто з ваших підлеглих з управління внутрішньої політики друкував прес-релізи акції "Чернівчани проти Яценюка"?» Ви ж зараз мали на увазі саме цю акцію.

Георгій Галиць: ми розслідування не проводили, бо як мені пояснили фахівці, от те, що начебто було ссилкою на управління внутрішньої політики - то річ, яка дуже просто робиться на будь-якому комп’ютері. Тому пов’язувати це з управлінням внутрішньої політики при ОДА – це несерйозно. Повірте, нам є чим займатись, крім того, щоб забезпечувати супровід таких акцій. Сама ця акція – це цікавий дзвінок. Я хочу запитати у наших колег з опозиції про послідовність, якщо вони ставлять питання, що потрібен міський голова, очевидно і потрібне переобрання ради, бо там сидять зрадники, які відправили попереднього мера у відставку, то питання одне – чому лідер Фронту змін Арсеній Яценюк зробив все для того, щоб на попередній весняній сесії Верховної Ради зірвати взагалі це питання про призначення дострокових виборів міського голови та міської ради? Якби не було фальстарту весняного, то зараз ми б жили з новим міським головою та з новою міською радою.

Слухач: доброго вечора, Оксано. Олексій Каспрук, керівник фракції партії Фронт змін у міській раді. Почув Георгія Костянтиновича – не можу не відреагувати. Що стосується останньої репліки про переобрання міського голови та про призначення позачергових виборів. Другий раз з подачі секретаря Чернівецької міської ради, Верховна Рада знову не проголосувала про призначення позачергових виборів, не дивлячись на те, що того місяця, коли приймалось це рішення, було призначено позачергові вибори у більш ніж 30 населених пунктах України. Мова йде виключно про одне – Партія регіонів узурпувала владу у міській раді, в обласній, у місті Новодністровську – вона не готова сьогодні проводити вибори. І тому я думаю, що Георгій Костянтинович чудово розуміє, що якщо б Партія регіонів була готова до проведення виборів і мала б гідну кандидатуру – то пан Чєчєтов підняв би праву чи ліву руку і рішення було б прийнято. Що стосується акції «Чернівці проти Яценюка», то я як фахівець можу сказати, що підробити це неможливо і прес-релізи цієї громадської організації готувались в ОДА і пан Мойсов був помічником-консультантом колишнього депутата від Партії регіонів Олега Калашнікова, який сьогодні у Києві влаштовує побідні гучні акції.

Максим Бурбак: щодо послідовності, то фронтовики входять до ініціативної групи «Спільними зусиллями захистимо Чернівці», і вони вимагають розпуску міської ради, яка зрадила інтереси виборців і призначення одночасно виборів і мера, і ради. Тобто, ми вже готові здати мандати і піти на перезавантаження влади. По-друге: ми розуміємо, що області, яка знаходить по показниках десь там на останніх позиціях, хоч якось відреагувати на акцію Фронту змін «Україна проти Януковича». Тому через кілька днів, коли ми виставили свої намети та почали збирати підписи громадян, які проти цього режиму – одразу з’явилась така акція. Мені приємно, що Чернівецька ОДА бачить лідера Фронту змін Арсенія Яценюка як Президента, розпочавши таку акцію. Чому б тоді не зробити акцію «Україна проти Яценюка», а віддати щось чернівчанам. Все, що є у Яценюка – є в його декларації, яка є постійно оприлюднена. І він це зробив першим з депутатів. Тому треба дивитись в корінь тієї акції, яка відбулась і визнати: так, помилились, робили прес-релізи з нашого комп’ютера, але будемо виправлятись у майбутньому.

Георгій Галиць: тут немає що коментувати, бо це коктейль з насмиканих речей. Що стосується Олексія Каспрука, він колишній директор МКП «Містобуд», яке заборгувало своїм працівникам достатньо велику кількість заробітної плати і тільки за допомогою обласної прокуратури вдалось погасити цю заборгованість, але ще 60 тисяч гривень людям, які працювали в жовтні під керівництвом Каспрука треба віддати. І якщо він це зробить, то це буде абсолютно конкретний добрий внесок у ті справи, які кожен керівник має робити для міста. Що стосується виборів міського голови і міської ради Чернівців – одне питання. Чому кожного разу і перший раз, коли це робив пан Яценюк і другий раз, коли це робив комітет пана Омельченка – це вносилось з-під поли, в останні 20 хвилин перед голосуванням. Якщо б питання виборів хвилювало народних депутатів, можна було провести широку роз’яснювальну кампанію, знайти групи підтримки і нормально прийняти це рішення. А коли воно робилось з чорного ходу, то депутати не могли зорієнтуватись та нормально проголосувати. Тому тут пан Чєчєтов ні до чого. А чому Яценюк зробив фальстарт – для мене це залишається під питанням.

Ведуча: учора ми мали можливість поспілкуватися з народним депутатом України Анатолієм Гриценком, пропоную послухати як Анатолій Гриценко розповів про голосування у Верховній Раді за Закон “Про вибори народних депутатів”

Анатолій Гриценко (запис): ... тому, що зараз у повітрі висить питання “об’єднається — не об’єднається опозиція”; і ключове питання, про яке я уже публічно говорив, “покажіть мені хто в опозиції”. Тому, що коли ведуть себе негідно, коли зранку працюють в комітеті опору диктатурі, наголошую: опору диктатурі; а після обіду сідають і голосують з тією самою диктатурою по команді Чечетова — то це зрада. То нечесно, то безсовісно, то черговий обман. Варіант “Ющенко-2”, на превеликий жаль, тут, на його батьківщині, можна про це сказати: “Фронт змін веде себе таким самим чином”. Арсеній Яценюк в унісон, і всі фронтовики проголосували разом з “регіонами” і частиною “батьківщини”, прийняли ганебний закон про вибори. Який продовжив владу Януковича ще на три роки.

Слухач: хотів спитати у Максима Юрійовича. Скажіть, якщо пані Гаєвська голосувала разом з Партією регіонів — то це зрадниця, а якщо Яценюк голосував з Партією регіонів — то це не зрадник?

Максим Бурбак: Анатолій Степанович має своє бачення процесів, які пішли після 17-го числа, коли було проголосовано закон про вибори, до речі, ще не підписаний Президентом. Кажуть — покажіть хто опозиція, коли вона об’єднається. Вона уже об’єдналася. І доказом цього буде єдиний список мажоритарщиків від усіх партій, які входять в опозиційні сили. Так, цей закон — це є перемога опозиції. Тому що за два роки правління Януковича жодного питання, жодної пропозиції від опозиції не було проголосовано. Подивіться яка єдність — 366 депутатів, це вперше так голосується за 20 років незалежності. Всі вимоги, більшість, 17 з 20 вимог, які висувала опозиція на погоджувальній комісії, вони прийняті — там залишилися неприйнятими одновідсотковий бар’єр, блоки і ще одна норма. Всі інші — вони прийняті. І ми вважаємо, що це перемога: тому що те, що вимагала опозиція — Партія регіонів пішла на поступки. Тому Захід дав чітко зрозуміти: якщо наступні вибори пройдуть за законом Єфремова — це нівелювання жодної опозиційної можливості пройти до парламенту, це просто розпишуться хто пройде до парламенту, зберуться кошти — і так воно буде працювати. Це не пройшло. Пройшло те, що ми вимагали. Партія регіонів була змушена на це піти. Подивимося ще чи Президент підпише. Щодо пані Гаєвської — то одразу як вона тоді проголосувала, її було виключено з фракції, одразу. Арсеній Яценюк проголосував, як вирішили всі партії, які входять до комітету опору диктатурі і які представлені в парламенті. Вони проголосували за те, що ми вимагали. Опозиція висунула умови — і Партія регіонів змушена була погодитись. Інакше всесвітня громадськість визнала б вибори такими, що не відбулися, і Україна перетворилася би на Білорусь-2. Ми стали на заваді цього — і цього не сталося.

Георгій Галиць: якщо послухати мого колегу, то хай буде, що це перемога опозиції. Перемога, насправді, здорового глузду, бо прекрасно розуміємо, що, маючи 200 мандатів у парламенті, Партія регіонів суттєвим чином впливає на зміст будь-якого законопроекту. Це перемога здорового глузду, тому що, по-перше, дійсно, законопроект проголосовано консенсусом, 366 голосів за виборчий закон — це означає, що усі майбутні учасники виборчих перегонів зійшлися на тому, як вони мають відбуватися. Позитивним є, на мій погляд, сам змішаний принцип проведення виборів. З одного боку, він гарантує розвиток партій, стимулює партії, беручи до уваги п’ятивідсотковий бар’єр, до їх зміцнення, укрупнення. Це означає, що виборцю буде легше орієнтуватися у цьому хаосі з півтораста партій. З іншого боку, він дає можливість виборцеві, який дев’ять років не бачив живого кандидата в члени парламенту, побачити його на конкретному окрузі, прив’язати його до цього округа; плюс є можливість пройти через виборче горнило мажоритарних округів незалежним кандидатам, авторитетним людям. В країні, в якій сьогодні через диктат партійних лідерів, не можуть потрапити до парламенту, бо не хочуть бути виконавцями волі; тому я думаю, що Президент України підпише цей закон, тому що він спрямований на зміцнення демократії, на розвиток громадянського суспільства в нашій країні.

Слухач: хочу ще раз підкреслити, поки ваша програма у прямому ефірі виходить, значить, у нас є свобода слова. Пану Максиму хочу сказати, що велика біда Арсенія Яценюка в тому, що він з Чернівців, а тут один одного всі ж знають, не буду говорити про шлях життєвий пана Арсенія, і коли він працював юристом у Чинуша, і так далі. Тому тут дуже важко пояснити хто є хто. А запитання до пана Бурбака в мене таке: скільки вони створили в обласній раді контрольних комісій, які створюються третиною депутатських голосів для вирішення нагальних проблем жителів Буковини. Не влізати в ті питання, які в Києві повинні вирішуватися — підписи збирати, і так далі. А конкретна робота депутатської групи. Є одна третина голосів в залі, вони можуть створювати контрольні комісії депутатів по вивченню всіх проблем, які наболіли. Скільки таких комісій створено за цей час і скільки що вони зробили.

Максим Бурбак: контрольних комісій ще ми не створювали, наразі дуже вдячні за підказку, будемо створювати в майбутньому. А щодо діяльності депутатів, то мені вже давно закидають, що я вже більше займаюся політикою, що я забув про депутатську діяльність. Хочу сказати, що засідання нашої комісії не проходить за 45 хвилин, вона плідно працює і більше години, можу сказати, що як голова комісії, подали на розгляд і ми вийшли ініціаторами розробки регіональної програми щодо підтримки створення тепличних господарств і створення робочих місць на селі. Тобто ми працюємо плідно, в усіх комісіях, депутати їх не пропускають, на відміну від того, що є деякі депутати від Партії регіонів, яких я бачив у своїй комісії один раз. Тому дякую за підказку, будемо створювати контрольні комісії, тому що матеріалів, щоб контролювати, уже достатньо.

Георгій Галиць: наполегливо раджу дійсно скористатися цією можливістю, бо ми, скажімо, створювали декілька контрольних комісій; коли потрібно було розібратися з абсолютно непрозорою угодою колишнього чернівецького міського голови і колишнього голови чернівецької обласної ради стосовно передачі міського аеропорту з обласної у міську власність. Там дуже цікаві речі були з’ясовані. Ми створили контрольну комісію з використання надр у Вижницькому районі, після чого «Надвірна Нафтогаз» вперше за останні три роки перерахувала кошти на соціально-економічний розвиток Вижницького району. Тому це дійсно гарна порада, раджу вам нею скористатися. Якщо вам не вистачить третини голосів — я думаю, що кілька голосів ми вам для цього дамо. Насправді, це досить дієвий механізм депутатського контролю за станом справ, які є. Тут я хочу, щоб ми зійшлися на одному: так, сьогодні партія регіонів сильна структура, які опікується всією вертикаллю виконавчої влади. Але насправді ми зацікавлені в тому, щоб у нас була сильна опозиція, бо це дає можливість бачити ті недоліки, ті недоопрацювання, які ми допускаємо, і їх виправляти. Але це за умови, що ця опозиція буде конструктивна, а не Петра Кобевка “геть усіх” і так далі.

Максим Бурбак: а тоді, може, на наступній сесії я спробую знов підняти питання щодо змін до регламенту, щодо визначення поняття опозиції, посад в комісіях і керівних посад в обласній раді, які належать опозиції. Яке ви провалили на першій же сесії облради шостого скликання, і тоді ви все ж визнаєте, що ми є. Бо у нас опозиція ніби є — а юридично воно не оформлено.

Георгій Галиць: наскільки пам’ятаю, розподіл комісій ми проголосували абсолютним консенсусом…

Максим Бурбак: так, але мої поправки до регламенту...

Ведуча: давайте залишимо цю дискусію.

Георгій Галиць: так, тому що вона, окрім нас двох, нікому не цікава.

Слухач: а скажите пожалуйста, пан Максим, а почему на последней сессии (міськради – ред.) из 15 депутатов на сессию пришло только 10, почему 30% фракции не пришло на сессию. Дисциплина хромает?

Максим Бурбак: всі питання щодо дисципліни у фракції міській — це питання до Каспрука Олексія, ви його бачите кожен день, він голова фракції Фронту змін; знаєте, що у нас є випадки і пневмонії вірусної, і випадки грипу, тому всі депутати, які були в місті — вони були на місці.

Ведуча: запитання із Фейсбука. “Чому такий жвавий інтерес до комунальних книгарень, які незрозуміло для чого треба об’єднувати? Чому взагалі не "відпустити" їх від тягара залежності від Облради і саме таким чином скоротити кількість комунальних підприємств?” Це Марина Львівна Лібанова.

Георгій Галиць: я сьогодні прочитав деякі розлогі коментарі на місцевих помоєчних сайтах з цього приводу, і я так зрозумів, це чергова тема, яка буде розкручуватися, в тому числі й моїм сьогоднішнім візаві, бо щось із подібним натяком звучало коли ми були недавно на радіо; це класичний приклад чорного піару, такий самий, який використовували коли ми оптимізовували деякі обласні установи і так далі. Я скажу таке, що книгарні в Чернівцях існувати будуть, але хотілося б, щоб вони працювали краще, ніж вони працюють сьогодні. Тому, безперечно, потрібно шукати ті господарські форми, які дадуть ефективніший результат і в кінцевому продукті будуть цікавіші для споживачів інформації, для покупців книжок. Тому якщо об’єднане комунальне підприємство буде ефективніше, бо сьогодні аналіз господарської діяльності кожної окремо взятої книгарні без обігових коштів — він достатньо плачевний. Якщо замість восьми підприємств буде працювати одне, і воно дасть кращий продукт — то я вважаю, що від цього буде плюс. Так пані Лібановій і відповімо.

Ведуча: ще одне запитання до вас: “у ЗМІ пролунала інформація, що мешканці Глибоцького району хотять поставити пам’ятник губернатору краю. На що губернатор відповів, що він на памятник не згодний, а от на "бюст" би погодився! Прохання прокоментувати заяву голови ОДА!”

Георгій Галиць: зрозуміло, що яке питання було, така й відповідь. Зрозуміло, що це була стьобна відповідь, в такому плані. Я розумію своїх земляків, як людина родом з Глибоцького району, дуже задоволені, яким чином губернатор краю ставиться до Глибоцького району. Дійсно, дуже багато зроблено за півтора останніх роки, але, позаяк, він погодився на бюст — очевидно, що буде віртуальний бюст. Я думаю, що він уже, так би мовити, матеріалізувався у моїх земляків.

Максим Бурбак: питання більше не до голови адміністрації пана Папієва, питання більше до того, хто давав таку пропозицію. Це ж пройшло двадцять років незалежності! До речі, хотів би поздоровити, сьогодні двадцята річниця Референдуму — ми тоді, народ України, визначився, що ми є українці, і буде існувати українська держава. Тобто мрії багатьох поколінь українців все ж таки збулись. Пройшло вже двадцять років, а у нас люди, я не знаю як вони розуміють реалії дня: що третє тисячоліття, що є уроки історії, сталінізм, інші... що вони пропонують навіть такі речі. Живучи у вільному суспільстві!

Георгій Галиць: шановний Максим Юрійович, ну не можна так серйозно підходити до стьобних речей,

Максим Бурбак: ну, якщо губернатор “стєбнулся”, то товаріщ, котрий задавав вопрос — він серйозно його задавав?

Георгій Галиць: я ж кажу — яке запитання, така й відповідь. Але якщо ви будете коментувати це у стилі того товариша, який задавав це питання, то таке буде й сприйняття. Я також хочу привітати всіх наших земляків з двадцятою річницею референдуму, підтвердженням Акту незалежності України, привітати моїх друзів, з якими разом ми робили все те, щоб був той результат проголосовано. Я абсолютно переконаний, що якби сьогодні, незважаючи на усі песимістичні відношення, якби його було повторено — референдум дав би такий же результат, і це наслідок того, що наше суспільство здорове, і нормально реагує на всякі такі речі, в тому числі про обговорення пам’ятника чи бюста, реального чи віртуального, і так далі. Не в цьому справа. Справа в тому, що ми достатньо спокійно дивимося на речі, знаємо, що незалежно від виборчих правил, від оцінки наших опонентів, у нас є реальне відчуття підтримки населення.

Ведуча: на завершення, у нас є запитання. “чи любите ви Чернівці, і що ви хочете зробити доброго для міста?

Максим Бурбак: як його можна не любити? Я тут народився, в мене тут народилися діти, батьки. Це чудове європейське місто. Я, подорожуючи по Європі, по світам, завжди повертаюся до нього і розумію, що це місто, де я хочу жити. І вся моя громадська діяльність буде направлена на те, щоб зробити це місто місцем, де хочеться жити. Де ми будемо жити незважаючи на будь-які перипетії, політичні урагани, які проносяться над нашою державою. Треба запам’ятати, що ми всі минаємо, ми проходимо, а такі міста залишаються. Давайте щось лишати для наших потомків, давайте максимально докладемо зусиль, щоб воно виглядало гарно, щоб нам не було прикро, гуляючи чи прогулюючись містом з гостями з інших міст та інших країн. Вони дивляться на наші розрушені тротуари, наші дороги в центрі міста. Оце моє призначення.

Георгій Галиць: я радий, що гасло партії регіонів “Чернівці — це місто, в якому варто жити”. Буковина — це край, де варто жити, це стає набутком мас, навіть мій візаві активно ним користується. Це добре, сьогодні, до речі, прийшла дуже позитивна інформація; підбито підсумки трьох з половиною місячного голосування з визначення семи чудес України, і в сім чудес України потрапило два об’єкти з Чернівецької області. Резиденція буковинських метрополитів і Хотинська фортеця. Це означає те, що наше місто і наш край — дійсно найкращі території в Україні, і обласна державна адміністрація, обласна рада, Партія регіонів - зроблять усе для того, щоб це був той регіон, який буде мати найбільшу перспективу. І я переконаний, що у цьому плані ми будемо мати підтримку всіх активних учасників громадського життя, всіх політичних структур і всіх громадян нашого краю.

Максим Бурбак: одна ремарочка: хотів би казати, що зробити нашу країну місцем, де хочеться жити — це є слоган Фронту змін, коли ми йшли на місцеві вибори. Я дуже радий, що ви його перейняли через півроку, можете подивитися нашу передвиборчу агітацію.

Джерело: Інформаційна агенція А.С.С.



КОМЕНТАРІ (3)

"Чернівці - місто, в якому хочеться жити" - це слоган Партії регіонів??? Вони що тепер - усі так вважають і сюди з'їдуться??? За що нам така кара((((((

avatar

йомайо!

03 грудня 2011 22:49

А ГАлиц милашка, судя по фото, ему бы в фильмах сниматься. Выражение лица уникальное. Достигается годами работы в воровских кабинетах. Народ можно нае---ать, жизнь не нае...шь. Все на фейсе напишет

avatar

04 грудня 2011 18:27

А ГАлиц милашка, судя по фото, ему бы в фильмах сниматься. Выражение лица уникальное. Достигается годами работы в воровских кабинетах. Народ можно нае---ать, жизнь не нае...шь. Все на фейсе напишет

avatar

п с

04 грудня 2011 18:27