Фотограф із Чернівців Микола Гавка довів, що новини про Асамблею румунів Буковини - фальшивка

Фотограф із Чернівців Микола Гавка довів, що новини про Асамблею румунів Буковини - фальшивка

31.07.2015, 18:24

Фотограф із Чернівців Микола Гавка технічно довів, що дві новини про Асамблею румунів Буковини, першоджерелом яких є сайт "Новороссия 24", і які поширили ряд сайтів, є пропагандистською фальшивкою. 

В Інтернеті продовжується масове поширення провокативної та фейкової інформації про створення так званої "Асамблеї румунів Буковини", яка під час свого засідання нібито вимагала автономії румунів у Чернівецькій області.

Читайте також:  Кремль планує створити фейкові «республіки» в Одесі і Чернівцях, - експерт

Перша інформаційна хвиля з поширенням такої інформації розпочалась минулого тижня. Тоді, нагадаємо, маловідомий сайт nr24.org ("Новороссия – 24") оприлюднив публікацію із заголовком "В Черновцах создали Ассамблею румын Буковины".

Варто зауважити, що чимало українських видань (в тому числі – й буковинських), не перевіряючи правдивість цієї публікації, продублювали цей матеріал.

Однак румунські діячі, які працюють у Чернівцях та в області, підтвердили, що це – фейк.

Зокрема голова товариства румунської культури імені Міхая Емінеску Василь Бику в коментарі molbuk.ua заявив, що такої події в Чернівцях взагалі не було, а названі в публікації активісти виявилися вигаданими персонажами.

"Якби така подія в Чернівцях відбулася, я би знав про це одним із перших", - сказав він, додавши, що названих у статті активістів взагалі не існує в природі.

"Скажімо, прізвище "делегата асамблеї" Доріни Кіртоаке дуже співзвучне з прізвищем мера Кишинева Доріна Кіртоаке", - додав Василь Бику.

Читайте також:  ЗМІ поширили фейк "кремлівських пропагандистів" про те, що румуни Буковини хочуть автономії

А ось у четвер, 30 липня в Інтернеті розпочалась друга інформаційна хвиля провокативних публікацій, що стосуються "румунського питання" на Буковині. 

Згадане пропагандистське видання "Новороссия - 24" опублікувало ще один матеріал під назвою "Ассамблея Румын Буковины потребовала автономии для своего края". В статті вже йдеться про те, що делегація так званої "Асамблеї" звертається до президента і головних посадовців України й Румунії з проханням про створення "Буковинської румунської автономії у складі України".

Провокативна інформація активно розбіглася по мережі: так, журналісти molbuk.ua нарахували щонайменше 11 посилань на українські сайти, які розтиражували цю фейкову новину. При чому, поширили її навіть такі відомі сайти, як "Корреспондент" чи "Аргументи і факти в Україні".

Фотограф з Чернівців Микола ГАВКА розповів molbuk.ua, як він впіймав на брехні авторів згаданих фейкових публікацій.

Коли на сайті-першоджерелі фейку nr24.org з’явилася перша провокативна публікація зі світлинами людей, які є начебто "делегатами"згаданої асамблеї, фотограф засумнівався в її правдивості та вирішив проаналізувати текст і фото.

Микола Гавка за допомогою ресурсу Jeffrey Exif Viewer, який встановлює усі властивості та деталі JPEG-файлів, з’ясував, що дата створення фотографії людей на тлі банера "Асамблея румунів Буковини" -19 липня 2015 року.

Фотограф довів, що новини про Асамблею румунів Буковини - фальшивка



Натомість у тексті публікації йдеться про те, що так звана асамблея засідала в Чернівцях 27 липня.

Фотограф довів, що новини про Асамблею румунів Буковини - фальшивка



"Після цього я написав листа на пошту, що зазначена у розділі "Контакти"на цьому сайті. Запитав, чому вони брешуть, і навів їм свої докази того, що ця інформація є брехливою. Однак вони просто видалили цю публікацію", - розповів М. Гавка.

"Цим хлопцям для фальсифікації фотографій треба ще багато мамалиги з’їсти", - жартує фотограф.

А ось світлини, що опубліковані в другій новині - про так звану асамблею та начебто їхнє звернення до президентів двох країн – як з’ясувалося, були створені уже 26 липня.

Фотограф довів, що новини про Асамблею румунів Буковини - фальшивка



Щоправда, в останній новині пропагандистського видання не вказується дата зібрання міфічної організації.

Очевидно, світлини до провокативних новин були створені зовсім не у Чернівцях, і, можливо, навіть не на території Буковини. Найімовірніша версія - за кремлівськими інструкціями, в якомусь "нейтральному місці"провокатори орендували залу для фотосесії "делегації Асамблеї румунів Буковини".

Про це повідомляє mobuk.ua 

1