Фонтан з левом на будинку-кораблі в Чернівцях, який порадив відновити Осачук, увійшов до топ-12 найстаріших фонтанів України

Фонтан з левом на будинку-кораблі в Чернівцях, який порадив відновити Осачук, увійшов до топ-12 найстаріших фонтанів України

18.07.2020, 21:51

Фонтан на "будинку-кораблі" у Чернівцях потрапив до списку Топ-12 найстаріших фонтанів в Україні.

Відповідний рейтинг склало агентство Укрінформ.

"Дім-корабель (Шіфа), архітектурну пам’ятку міста на перетині вулиць Головної та Шолом-Алейхема, було збудовано наприкінці 19 століття. А фонтан у вигляді голови лева та чаші на спинах грифонів, знаходиться на звуженій частині фасаду", – йдеться у описі фонтану.

"Нині це архітектурні витвори, хоча мета їх створення була цілком прагматичною - бути місцем, де можна набрати води, напувати коней чи помити овочі на продаж", – пише Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На костьол повернули сонячний годинник

Сонячний годинник на Малій Базиліці у Чернівцях оновиться

ДОВІДКОВО: 

Серед історичних пам’яток Чернівців так званий будинок-корабель на розі вулиць Головної та Шолом-Алейхема чи не найбільше овіяний романтичними легендами та переказами. Невід’ємною його окрасою є фонтанчик у формі голови лева, прикрашеної рибами та комишем. В пам’яті багатьох поколінь чернівчан збереглися спогади про те, як із пащі лева дзюркотіла вода, фонтанчик працював і був важливою точкою в міській системі координат. Кілька десятиліть чаша фонтанчика слугувала лише замінником смітника, а про воду годі було й мріяти.

За порадою нинішнього голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука 2012 року Чернівецька міська рада організувала тут реставраційні роботи із відновлення пластичної композиції фонтанчика та налагодження постачання до нього питної води. 

Близько десяти шарів старого фарбування довелось зняти з фонтанчика під час реставрації, також були оновлені всі внутрішні комунікації. Вартість цих робіт склала 6 тис.грн. А для того, щоб вода не тільки тішила око, а й була придатна для пиття, тут встановлено спеціальний окисний фільтр та посріблену трубку, які обійшлися спонсорам ще у 20 тис.грн.

Як повідомляли у Секторі інформації та зв’язків з громадськістю, відкриття вже працюючого фонтанчика заплановане на  17 квітня в переддень Міжнародного дня пам’яток та історичних місць.

На «будинку-кораблі» реставрують фонтанчик

1