'Фонтан не працює, сходи і ліхтарі розбиті, бруківка поросла травою': Брязкало 'доглянув' за скверами, площами і берегами річок на понад 2,5 млн. грн.

"Фонтан не працює, сходи і ліхтарі розбиті, бруківка поросла травою": Брязкало "доглянув" за скверами, площами і берегами річок на понад 2,5 млн. грн.

25.06.2020, 19:17

Утримання, догляд та прибирання площ, скверів, берегів та русел річок за 10 млн грн.

Чернівчани вже звикли до розбитої бруківки на Центральній площі, пошкоджених фонтанів на площі Пресвятої Марії і занедбаного парку Шіллера. А чи знали чернівчани, що на догляд за даними елементами благоустрою з міського бюджету виділено більше 10 млн. грн., - запитує Центр реформ та розвитку - Чернівці.

Отож, наприкінці березня департамент ЖКГ уклав два договори з Чернівецьким міським комунальним виробничим трестом зеленого господарства та протизсувних робіт по двох лотах. Окремо розповімо про кожен з них, щоб чернівчани змогли оцінити якість виконання робіт.

Лот 1. Послуги з утримання об’єктів благоустрою та озеленення. Сума договору - 9 499 999 грн. (https://dozorro.org/tender/UA-2020-02-06-000882-b…)

Що повинен робити трест ззеленого господарства а дані гроші:

- Догляд за доріжками та за пам’ятниками в скверах і на площах. Загальна площа доріжок в скверах та площах – 20 781 м.кв.
- Прибирання площ та догляд за пам’ятниками: Театральна, Центральна, Соборна і сквер, площа Пресвятої Марії,сквери по вул. Вересневій, на розі Головної-Шкільної, по вул. Кордуби, парк ім.. Шіллера.
- Догляд за газонами, квітниками, клумбами, насадженнями і т.д.
- Знесення, обрізання, формування дерев і т.д.

Взагалі в кошторисі 23 найменування робіт пов’язаних з доглядом та утриманням площ та скверів.

Станом на тепер по даному договору №135 за виконані роботи казначейство перерахувало тресту зеленого господарства 2 253 989,7 грн.

Для прикладу, що пишуть чернівчани про площу Пресвятої Марії – «Фонтан не працює вже пару років, розбиті сходи, усі ліхтарі, зруйнована турецька криниця, квітковий годинни поріс травою, знищені та не працюють водяні колонки, а в резервуварах для води плаває сміття». А це все якраз мав би робити трест зеленого господарства і контролювати департамент ЖКГ. І гроші виділені та перераховуються…

Світлина від Василя Забродського.

Колаж Василь Забродський

Лот 2. Послуги з утримання озер, річок в м.Чернівцях. Сума договору – 1 000 000 грн. (https://dozorro.org/tender/UA-2020-02-06-000882-b…)

До функцій тресту зеленого господарства згідно даного договору входить:

- Очищення русла річок від сміття та наносів;
- Очищення берегів річок від природного та побутового сміття;
- Обкошування укосів дамби та річок;
- Поглиблення, розширення та спрямування русла річок; розробка мокрого грунту;
- Очищення берегів річок, дамби та тунелів від аварійних та самосійних дерев;

Взагалі в кошторисі 10 найменувань робіт пов’язаних з утриманням озер та річок в м. Чернівці.

Станом на тепер по даному договору №136 за виконані роботи казначейство перерахувало тресту зеленого господарства 307 673,8 грн.

Але по факту, річки та прибережна територія в межах міста це давно закинута та занедбана територія. По прибиранню прибережної частини річок влаштовуються хіба акції активістів та волонтерів. Але гроші виділяються та перераховуються…

Чи задоволені чернівчани за якістю виконання перелічених робіт? І чи ведеться контроль збоку замовника – департаменту ЖКГ за якістю і взагалі виконанням договорів трестом зеленого господарства?

1