Фірташу вже замало одних газових труб. На додачу він забажав базу даних на всіх буковинців

Фірташу вже замало одних газових труб. На додачу він забажав базу даних на всіх буковинців

01.12.2011, 13:50

На буковинців, схоже, чекає новий газовий стрес. Особливо для тих, хто розраховується за газ за лічильником. Після літнього з'ясування, кому пішли справно сплачені ними гроші за газ, вистоювань у чергах під час переукладання договорів про надання послуг з газопостачання з новою компанією-оператором на ринку області, на початку наступного року споживачів можуть ошелешити новими рахунками за газ. І цього разу справа аж ніяк не в перманентних погрозах влади вкотре покращити життя пересічних громадян вже сьогодні. Врешті до стану постійного стресу від обіцянок підвищити плату за газ загалом та комунальні послуги зокрема громадяни  вже звикли.

Ні, нині справа в іншому. Йдеться про щорічний перерахунок об'ємів використаного населенням газу з усіма можливими наслідками, що з цієї процедури випливають. (Механізм здійснення перерахунку було докладно розписано постановою Кабміну від 13 червня 2007 року №821 «Про внесення змін до Правил надання населенню послуг з газопостачання» з подальшими змінами). Ну, порахують газовики, хто скільки напалив  газу, і що з того споживачеві, - можуть заперечити. Отож бо й воно, що ціна газу для кожної буковинської родини напряму залежить саме від об'ємів напаленого нею за рік блакитного палива. Згідно з інформацією з відкритих джерел в області налічується 26 тисяч 151 газифікованих квартир, що є абонентами «Чернівцігаз».

Споживачі може й не пам'ятають, але сплачувати диференційовану плату за газ вони почали на кілька років раніше, ніж за електроенергію. Але якщо мінімальний ліміт в 150 кВт/год на дешеву електроенергію визначили для кожного поточного місяця, то кількість напаленого людьми газу з 2007 року перевіряють тільки двічі на рік. Спочатку станом на 1 липня - за перше півріччя, а вдруге - вже за підсумками його споживання упродовж всього року. Відтак залежно від категорії, до якої потрапили, громадяни платили за газ за різним тарифом. А категорія якраз і визначалася об'ємом напаленого ними за рік блакитного палива. Тарифи на газ могли змінюватися, як це востаннє трапилося, наприклад, 1 серпня 2010, коли їх підняли одразу на 50%. Проте граничні межі категорій (обсяги споживання до 2500, до 6000, до 12000 і понад 12000 кубометрів газу на рік) та диференційовані згідно з ними ціни залишилися незмінними.

Пояснимо на конкретному прикладі: якщо за підсумками року абонент спалював більше 2500 кубометрів газу, то він автоматично переходив до наступної категорії споживачів, які витрачають до 6000 кубометрів газу на рік. А це, в свою чергу, також означало, що за газ він платитиме іншу ціну. Звісно, значно вищу за ту, яку сплачували люди, що вклалися у ліміт використання до 2500 кубометрів. В цьому і полягає суть диференціації. Якщо перший літній перерахунок об'єму напаленого газу засвідчував, що станом на 1 липня такий абонент витратив менше 1500 кубометрів газу, що становить 60% річного обсягу споживання природного газу, то він міг розраховувати на повернення у «найдешевшу» категорію та до нижчої ціни на газ. Усі переплачені за півроку кошти, коли він розраховувався за газ за тарифами для тих, хто споживає до 6000 кубометрів, такому споживачеві мали зарахувати у рахунок майбутніх платежів. Тим абонентам, які, навпаки, значно перевищили визначені для своєї категорії ліміти використання газу, його ціну теж перераховували. Відтак просили доплатити за газ за вищим тарифом упродовж трьох місяців. Словом, одна неправильна математична дія і ви переходите до наступної категорії, а відтак будете змушені не лише доплатити різницю за вже спожитий газ, але щонайменше півроку платити за новою вищою ціною. Поки знову не доведете, що використовуєте менше і тільки після цього повернетеся у "дешевшу"  категорію.

Але ж справлялися газовики якось з завданням у попередні роки. Перерахунок проводився автоматично, а людям лише повідомляли результат. Справлялися. Але чи обійдеться все без ексцесів саме цього разу – невідомо. З 1 серпня 2011 року користувачі газових труб на Буковині, нагадаємо, помінялися. Тих самих, пофарбованих переважно у жовтий колір, якими газ надходить безпосередньо до наших будинків. Чим ці ігри з трубою обернулися для громади, споживачі вже мали можливість відчути на собі. До цього платити за спожитий газ потрібно було на один рахунок, а починаючи з 1 серпня – на зовсім інший. Відтак ті буковинці, які у серпні продовжили платити за старою адресою, несподівано для себе стали боржниками. Адже новому оператору газового ринку ПАТ "Чернівцігаз" (облгаз) ці кошти не надійшли. Довелося оббивати пороги абонентського відділу попереднього користувача труб ЧФ ДК "Газ України" й брати там довідку, що ти не верблюд. А потім ходити з нею на поклон до облгазу, вистоюючи в чергах  за новою абонентською книжкою. Так ніби хаос у питання оплати за газ внесли самі споживачі, а не держава, яка так спішила передати газові труби в обслуговування приватній компанії, що зробила це посеред року. Хоча споживачам,  про що йшлося вже вище, було б зручніше, якби це трапилося наприкінці календарного року.

Та сама історія з перерахунком об'ємів спожитого газу, від якого напряму залежить ціна. Зробити це новій компанії-оператору ПАТ "Чернівцігаз", на яку покладено це завдання, буде непросто. Адже для математичної дії на віднімання зазвичай потрібно дві цифри. Від напаленої станом на кінець поточного 2011 року кожним абонентом кількості газу треба відняти показник, зафіксований лічильником на початку року. Отримана різниця й засвідчить кількість спожитого за рік газу. Але якщо теперішні показники лічильника облгаз вже має, то щодо того першого, який від них треба віднімати, схоже, є проблеми. (Просто додати кількість кубів,  напалених буковинцями упродовж кожного місяця, в облгазі також не можуть з тієї ж причини). Для того, щоб встановити цю цифру, контролери просять людей показувати їм квитанції про сплату за газ за початок 2011 року. Чи варто пояснювати, наскільки складною є така процедура? Про можливі помилки у процесі такого ручного збирання інформації годі й казати. Та й споживачів вона насторожує: чого це раптом перевіряють платежі за грудень минулого року?

"Розрулити" ситуацію, як висловився перший заступник голови правління ПАТ "Чернівцігаз" Віктор Горда, менеджери компанії намагаються починаючи з червня. Причину негараздів, через яку можуть постраждати  інтереси споживачів газу,  представник приватної структури, схоже, бачить тільки у непоступливості попереднього оператора газового ринку ЧФ ДК "Газ України". Адже це саме керівництво цієї структури, за словами Віктора Горди, вже ліквідованої, відмовляється передавати у приватні руки наявну абонентську базу з усіма відомостями про споживачів. Формальний привід для відмови -  інформація, яку намагається отримати облгаз, отримана від третіх осіб, а тому не може бути нікому передана без їхньої згоди. Національна комісія регулювання електроенергетики України, пояснює Віктор Горда, просить НАК "Нафтогаз України", "дочкою" якої і є "Газ України", полюбовно вирішити питання.

Чи означає це, що створену руками працівників чернівецької філії ДК "Газ України" за десятиліття роботи унікальну базу просто "злиють" приватнику? Вже зараз приблизно 57 відсотків акцій ПАТ "Чернівцігаз" перебувають у приватних руках. "Нафтогазу" тут нині належить заледве 20,39  відсотків акцій. А після нещодавнього рішення уряду Миколи Азарова продати держпакети акцій газорозподільних підприємств, там де держава через "Нафтогаз" контролює менше 25% (блокуючий пакет), у ПАТ "Чернівцігаз" навіть державного духу не лишиться. (Постанова №1053 від 10 жовтня 2011 року). Згідно з повідомленнями центральних ЗМІ, власником контрольного пакета акцій ПАТ «Чернівцігаз» вже зараз може бути бізнесмен Дмитро Фірташ, який саме 2007 року, з часу запровадження диференційованих тарифів на газ для населення, придбав його у іншого бізнесмена Олега Бахматюка. Подейкують, під тиском нинішнього міністра енергетики та вугільної промисловості України  Юрія Бойка. І хоча сам Бахматюк прямо це не підтверджує, сумніви для роздумів залишає. "Всі кажуть, що ви Фірташу їх продали", - запитали у жовтні 2011 року у Олега Бахматюка журналісти "Української правди". "Якщо кажуть, то, може, й правда? Бог його знає...", - відповів на це він.

 У будь-якому разі, дуже хотілося б подивитися на того сміливця, який в умовах так і недекриміналізованої, але вже легендарної "тимошенківської" 365-ї ст. Кримінального кодексу України піде на "перевищення влади або службових повноважень". Тобто передасть у приватні руки інформацію про кількість поставленого кожному окремому абоненту газу, рівень розрахунків за нього, загальну площу опалюваних приміщень, встановлені газові прилади, терміни повірки приладів обліку і навіть про кількість членів сім'ї абонента, наявність у родині пільговиків тощо. Адже ця унікальна абонентська база ЧФ ДК "Газ України" створювалася фактично за кошти платників податків і не може бути будь-кому просто так подарована. Хоча, як засвідчує вітчизняна реальність, у нас все можливо. А громадянам при цьому можуть пояснити, що зроблено це для їхнього ж блага. Бо інакше здійснити щорічний перерахунок об'ємів використання населенням газу, в якому громадяни самі зацікавлені, ну, просто ніяк.

Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"



КОМЕНТАРІ (3)

Базу даних буковинців? Більше нічого? а, пробачте, х-на в зуби не хоче?  Коли вже їх всіх Божа кара настигне....

avatar

Пелагея

02 грудня 2011 14:09

Автор дибіл,- незнання предмету аж пре , а проплаченість ну як у свободи слова...

avatar

Чупакабра

06 грудня 2011 16:55

З яких це пір усілякий непотріб потягнуло на запах газу? Чупакабра розуміється на газі так само, як курка на просі.

avatar

Кріль

06 грудня 2011 20:32