Фірташа викликають на допит у справі про корупційні схеми групи компаній 'Ostchem' і розкрадання державного майна України

Фірташа викликають на допит у справі про корупційні схеми групи компаній "Ostchem" і розкрадання державного майна України

24.05.2015, 14:25

Міністерство внутрішніх справ України направило повістку на допит і проведення слідчих дій українському бізнесменові Дмитру Фірташу, повідомив глава відомства Арсен Аваков.

"У зв'язку з розслідуванням кримінальної справи за фактом корупційних схем групи компаній "Ostchem" і розкрадання державного майна України, ГСУ МВС України направило повістку на допит і проведення слідчих дій Дмитру Фірташу", - написав він у "Фейсбуці" в суботу.

За його словами МВС звернулося до ФБР США із запрошенням до участі у спільних слідчих діях у справі. "З урахуванням матеріалів, якими володіють слідчі двох країн щодо збитків, завданих державі Україна, МВС готове до проведення спільних слідчих дій у справі, як на території України, так і в США", - наголосив міністр.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк 30 квітня заявив, що МВС відкрило кримінальне провадження за фактом злочинної змови працівниками НАК "Нафтогаз України" і компанією Ostchem, внаслідок чого державі завдано збитків у розмірі 5,7 млрд грн.

За інформацією МВС, ГСУ МВС України відкрило кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, скоєне в особливо великих розмірах або організованою групою).

30 квітня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання ГСУ МВС України і заарештував близько 500 млн куб. м природного газу, що належить підприємствам групи компаній Ostchem.

Голову ради групи компаній Group DF Д.Фірташа було заарештовано в Австрії 12 березня 2014 року за запитом ФБР. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня поточного року цей самий суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Д.Фірташа до цієї країни.

Д.Фірташ по закінченні судового процесу з його екстрадиції до США заявив журналістам у Відні про наміри повернутися в Україну.

Водночас він не зміг уточнити конкретних термінів повернення, пославшись на процедурні питання.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Слова , слова и ещё  Слова. 

avatar

Слова.

24 травня 2015 18:38