Фірташ через своє господарство облгазів почав красти субсидії. Готується до виборів?, - Тетяна Чорновол

Фірташ через своє господарство облгазів почав красти субсидії. Готується до виборів?, - Тетяна Чорновол

18.06.2018, 19:03

На початку цього року Фірташ через своє господарство облгазів почав красти субсидії. Він краде по-суті благодійні гроші. Адже, щоб мільйони українців, змогли отримати субсидію і бути в теплі, інші мільйони скидаються в бюджет. І багато з тих, що віддають свою копійку в котел субсидій, зовсім не багаті, подекуди навіть бідніші ніж ті, кому вони допомагають. Просто вони відповідальні, багато працюють, а отже платять податки, які йдуть і на такий різновид благодійності, як субсидії.

І красти ці благодійні кошти… Що може бути аморальніше? За моїми підрахунками Фірташ вкрав лише з субсидій і лише з початку цього року 3 млрд. грн.

А далі він вкраде ще більше. Йому нічого не заважає, адже держава не має можливості проконтролювати споживання газу та субсидій. Не може, бо жодна державна структура не володіє первинною інформацією: скільки і хто споживає газу, насправді, як хто розраховується, насправді, хто має лічильники, а хто ні, насправді, хто має які пільги, насправді.

Знати, як насправді, ми не можемо. Бо всю цю інформацію державні структури отримують від облгазів. Від зацікавленого суб’єкта, який викривляє її в грабіжницьких інтересах Фірташа. Тому про мільярдні розміри крадіжок можемо здогадуватися лише по наслідкам – величезним офіційним збиткам газового господарства Фірташа, неотримання бюджетом і державним Нафтогазом значних коштів.

Окрім того, дана ситуація зробила державу заручником того, що не можливо зробити істотну різницю між ціною на газ для населення і підприємств. Адже ця різниця автоматично стає заробітком Дмитра Фірташа.

Тому я виступила ініціатором законопроекту 6391-1 про створення єдиної бази споживачів газу, де Держава все буде бачити і контролювати в онлайн режимі. Але вже півтора року не виходить переламати лобі олігарха і провести цей законопроект через Верховну Раду, хоча він підписаний багатьма знаковими і впливовими депутатами.

І поки закон про прозорість газового ринку не пройшов, Фірташ вирішив експлуатувати свої мутні схеми на всі сто відсотків – почав красти субсидії.

Тим паче, що карти в руки йому дав Кабмін, коли з 1 січня 2018 року змінив порядок перерахунку субсидій.

Мова йде про постанову КМУ №951 (прем’єр-міністр В. Гройсман). За новою нормою цього підзаконного акту, реєстри субсидій стали формуватися не на «підставі актів звіряння», як це було до 2018 року, а на підставі інформації від надавачів послуг, тобто облгазів/газзбутів Фірташа.

Ці нові правила створили для облгазів/ газзбутів Фірташа можливість робити заявку на свідомо перебільшену суму субсидій, і перекидати «зайве» на власні комерційні операції.

І жодна державна структура не може спіймати Фірташа за руку. Адже мова йде про внутрішню бухгалтерію газзбутів/облгазів яку не може перевірити ДФС (перевірки зараз в країні заборонені). І органи слідства не можуть також, бо їм треба кримінальний привід, а підприємства Фірташа розкрадання офіційно - списують на несплату населення. І виходить замкнуте коло, яке може зруйнувати лише онлайн база споживачів газу, в якій буде видно чи справді не платить населення, чи газ розкрадається.

Як крадуться субсидії

Я переконана, що Фірташ вкрав 3 млрд грн. субсидій в цьому році через аналіз звітності його господарства. Посудіть самі, за 2 роки 16 облгазів Фірташа заборгували «Нафтогазу» 17 млрд. грн. Заборгованість почала різко рости після 1 січня 2018, коли на облгази/газзбути Фірташа пішли кошти субсидій (хоча логічно навпаки - це мало зменшити заборгованість перед Державою). Всього за 4 місяці цього року господарство Фірташа збільшило свій борг перед Нафтогазом на 4 млрд. грн. По мільярду в місяць!

Однак –дивина!!! - одночасно з падінням в боргову яму в царині розрахунків з державою, газзбути/облгази отримали великі доходи від власних комерційних операцій. Набагато більше ніж зазвичай. Накапало не багато ні мало - 3 млрд. грн. Звідкіля? Я не можу бачити бухгалтерію облгазів, але через звітність в ДФС впевнилася, що вони нахомячилися саме на цю суму. Припускаю, що це якраз і є вкрадені субсидії.

Бо далі облгази поспішили від цих коштів позбутися, щоб бути «голими і босими» і щоб ніяким чином Держава не змусила їх покрити борги перед державним Нафтогазом і бюджетом.

Виведені ці кошти наліво були так: спочатку облгази/газзбути раптово закупили великий об’єм газу у приватного газового підприємства Фірташа – ТОВ «РГК груп». Тобто 3 млрд. грн. були виведені на рахунки цього підприємства.

Але облгази/газзбути не отримали товар, згідно податкових накладних - цей газ не йшов по трубах, за його транспортування ніхто не платив. Отже по-факту газу просто не було. Тобто Фірташ купив у власного підприємства фіктивний газ, лише для того, щоб вивести кошти.

ТОВ «РКГ груп» відправила гроші ще далі - купило фіктивний газ у наступного підприємства Фірташа ТОВ «Статус груп». ТОВ «Статус груп» за ці кошти справді купив газ, але відправив його в іншу сторону - на хімічні підприємство Фірташа черкаський і сєверодонецький «Азоти» для виробництва добрив. А на «Азотах» все кануло. «Азоти» віддавна - чорні діри. Вони традиційно не платять за електрику, не розраховуються за газ, не видають зарплати. Але «Азотам» все сходить з рук, тому що вони тримають в заручниках аграріїв, яким потрібні добрива. Так і в нашому випадку: припускаю, що вироблені «Азотом» добрива за кошти вкрадених субсидій ТОВ «Статус тред» розпродає на «чорному ринку». Тому, що вони традиційно так працюють: наприклад нацполіція розслідує стосовно ТОВ «Статус трейд» кримінальну справу про продажі добрив вироблених черкаським «Азотом» для аграрного фонду поза бухгалтерією в минулому році.

У підсумку всю цю складну схему можна окреслити одним реченням - Фірташ вивів вкрадені субсидії.

Навіщо все так складно? А щоб не можна було повернути назад. Тому що якщо станеться чудо і все газове Фірташівське господарство буде конфісковано на користь Держави, ми конфіскуємо лише величезні борги, а до активів буде не дотягнутися.

Але якщо не конфісковувати, або не робити прозорим систему розрахунків і споживачів, ці «чорні діри» витягнуть ще більше. І вкрадені кошти будуть кинуті на підкупи чиновників і депутатів, щоб знов таки блокувати прийняття закону про прозорість газового ринку, щоб чорна діра висмоктувала і надалі газові гроші. Тобто знову потрапляємо в замкнене коло.

І як з нього вирватися, якщо в потрібний момент Фірташу раптом підставляють плече очікуванні та неочікувані персони, як в політиці, так і серед громадськості?

Все для виборів

Ось нещодавно заїхала в офіс державного «Газ України» взяти деякі цифри по боргах. Бачу якісь «тітушки» пікетують. Пригледілась – «Національний корпус» Білецького. Які вимоги? Ледь не впала – вимагають відпустити газ на черкаський «Азот» Фірташа. На той самий «Азот» Фірташа, що крав, краде, і буде красти все - газ, електрику, гроші, і у всіх - у держави, у аграріїв, у фермерів і селян. Проте дві сотні штук громадськості від Нацкорпусу скандують: «Ми за народ!» Може якийсь інший народ? Не той у кого Фірташ субсидії вкрав?

Хоча іронізувати не хочеться - справа серйозна. Якщо навіть такі стурбовані на піарі особистості, як Білецький не соромляться публічно захищати інтереси Фірташа, повірте, дуже важко знайти в Раді 226 голосів, а поза Радою громадську та інформаційну підтримку в боротьбі за прозорий ринок газу. Фірташ підтягує на свою сторону одного за іншим. Міністра палива та енергетики Насалика підтягнув, Гройсмана підтягнув. Такий собі віце-прем’єр-міністр Кістіон схоже лише справами Фірташа в Уряді займається.

Цікава історія, яка демонструє можливості Фірташа: коли у Верховній Раді в кінці минулого року розглядався законопроект 6391-1 Про створення єдиної бази споживачів газу, було достатньо голосів, щоб він пройшов. Його підтримували авторитетні та впливові особи (Голова фракції НФ Максим Бурбак, представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко, Голова фракції БПП Артур Герасимов, керівник  паливного Комітету Олександр Домбровський та інші). Попередній підрахунок голосів показував, що він проходить, ще й з запасом.

В результаті…не вистачило одного голосу. Кинув Ляшко. І це при тому, що я на його фракцію сподівалися, бо у Ляшка завжди була антифірташівська риторика. Він так правильно і влучно на словах ганив систему облгазів Фірташа, що хто міг подумати, що він зрадить у найвідповідальніший момент. А тут, коли стояло на кону прийняття справді антифірташівського, базового закону про прозорість газового ринку, Ляшко дав своїй фракції наказ витягати картки

А чим ближче до виборів - тим важче прийняти цей базовий закон. Хтось «підгодовується» у Фірташа, у когось пакт про ненапад – щоб «Інтер» зайвий раз не мочив репутацію, когось партнер Фірташа Льовочкін своїми павучими схемами обплутує (чого тільки вартує той факт, що він Гриценка почав розкручувати). Як мені в таких умовах такий закон провести?

Західний тиск? Вони можуть, але чомусь не хочуть. Американське посольство через коліно протягнули через Верховну Раду створення безтолкового антикорупційного суду, а насправді антикорупційний закон про створення єдиної бази абонентів газу і пальчиком не проштовхнули.

Насправді, ніхто нам не поможе, крім нас самих. Я маю на увазі українське громадянське суспільство. Справді - українське, справді - громадянське, справді - суспільство. Те, яке воліє розбиратися, яке вимагає від ЗМІ не дутих сенсацій, а серйозного аналізу, яке зрозуміє, що справжнє, що фейкове і де державний інтерес. Тоді у Верховній Раді не будуть непомітно провалюватися такі знакові закони.

Так, у владі багато зради у «фірташівському» питанні. Але не всі насправді у владі однакові. Нагадаю, одного голосу не вистачило, щоб закон пройшов в Раді. Виходить нас, борців за прозорий ринок газу, лише трохи менше ніж «куплених» Фірташем. А що у нас суспільство інше?

Наприклад, подивіться, яка позиція громадськості у тому ж «фірташівському» питанні. Тільки акції «патріотів» «Національного корпусу» та незрозумілих «селян-аграріїв» …і то всі!!! в підтримку Фірташа. Тобто з боку активної громадськості взагалі суцільна зрада.

Насправді, влада дзеркало суспільства. Давайте випливати разом. Шановні читачі, хоч 10 раз вважайте мене «зрадою», але зробіть малість, хоча би розповсюдьте цей блог. Бо дуже треба створити хоч якусь хвилю підтримки для прийняття законопроекту 6391-1, що зробить прозорим ринок газу і зупинить розкрадання субсидій раз і назавжди.

Моя заява на НАБУ щодо крадіжки субсидій тут.

Блоги Тетяна Чорновол

депутат Верховної Ради України

Источник: https://censor.net.ua/b3072052

Колаж https://chas.cv.ua/

ДОВІДКОВО:

Водночас, як повідомили BukNews у ТОВ «Чернівцігаз Збут» здійснило перерахунок субсидій для 36,6 тисяч клієнтів, внаслідок чого, до державного бюджету, було повернуто 73,4 млн. грн невикористаних субсидій за опалювальний період 2017-2018 років. Перерахунок невикористаних коштів державної допомоги, товариство здійснило на виконання постанов Кабінет Міністрів України.

 Протягом опалювального сезону 2017-2018 рр.  субсидію на газ в Чернівецькій області отримали 124 тис. споживачів, на загальну суму майже  1,02 млрд. грн.  Згідно постанов КМУ № 534, 848 та 409 (зі змінами), ТОВ «Чернівцігаз Збут» перерахував надлишок коштів до державного бюджету. 

 «В цьому році суми невикористаної державної допомоги менші, аніж це було за попередній опалювальний період. Передусім пов’язано це із зменшенням Урядом соціальної норми споживання газу, яка відбулася з жовтня 2017р. До 1 червня, як і того вимагалося, ми подали управлінням з питань соціального захисту населення всі списки субсидіантів із зазначенням сум невикористаної субсидії. Клієнтам, які заощадили субсидію, частина нарахувань буде монетизована. В той же час, після повернення субсидій, близько 6% наших клієнтів стали боржниками перед компанією, оскільки мали заборгованість до призначення субсидії, адже субсидія за поточний період не погашає заборгованість минулих періодів, - пояснює директор ТОВ «Чернівцігаз Збут» Володимир Ляшенко.

 Отримати частину грошової компенсації в еквіваленті, що не перевищує вартості 100 куб. метрів природного газу (станом на 1 травня 2018р.),  матимуть змогу споживачі, які використовують природний газ для індивідуального опалення. Ці кошти вже не залишаються на рахунку споживача, а перераховуватимуться на його особовий рахунок в банківській установі або виплачуватиметься через відділення поштового зв’язку «Укрпошта».

 Всю іншу інформації щодо таких перерахунків, споживачі можуть дізнатись виключно в місцевих управління з питань соціального захисту населення. Після перерахунку субсидії, інформацію про стан особового рахунку, клієнти «Чернівцігаз Збуту» зможуть переглянути в «Особистому кабінеті» на сайті https://104.ua/ua/ або ж в рахунках, які надійдуть за їхньою адресою.

1