«Metaphysics» Фіндайс

«Metaphysics» Фіндайс

08.09.2011, 20:51

Відбувся, відзвучав, відгомонів у Чернівцях ІІ Міжнародний феєричний фестиваль поезії, культури та вина Meridian Czernovitz і місто, а разом із ним і я, повернулися до «суворих буднів» і знову опинилися в оточенні робочих моментів. А це означає, що знову потрібно писати, працювати, інформувати. Що я, власне, й починаю робити.

Звичайно, як і в минулому році, Meridian Czernovitz не обмежився суто читаннями поезії та книжками. Відеопоезія, фотопоезія, електропоезія, музично-поетичні та театральні перформанси, музично-поетичні концерти-спектаклі, ска-панк поезія, виставки кінетичних скульптур та художньо-поетичних колажів, презентації книжкових проектів – без цього сучасний поетичний процес вже не бачиться. Люди знаходять різноманітні засоби вираження творчої думки, пробуджують і збуджують почуття, втілюють поезію в найвибагливіші форми, знаходять її в оточуючому або з її допомогою розфарбовують, прикрашають дійсність. В деяких випадках поєднання власне самої поезії з іншими видами мистецтва допомагають врівноважити процес пізнання світу, творчого пошуку.

Безперечно, все це можна сказати про одну з найяскравіших поеток фестивалю – Мілену Ренату Фіндайс з Австрії, яка на Meridian Czernovitz вже вдруге й цього разу стала «винуватицею» відразу двох гучних подій фестивалю: разом із чернівецькою красунею та однією з найталановитіших поеток сучасної України Іриною Вікирчак Мілена презентувала їхній спільний поетичний проект «ZeitZug», а також запропонувала учасникам, гостям та відвідувачам фестивалю свою фотовиставку «Metaphysics», яка демонструвалася в Чернівецькому художньому музеї – одній з найцікавіших локацій Meridian Czernovitz.

Чому така назва? За словами авторки,  вона ставиться до фотографії як до зрілого мистецтва, яке здатне дослідити фундаментальний характер буття і світу. Вона вважає, що мистецтво, в тому числі фотографію, можна порівняти з філософією, хоча воно належить до візуальної сфери. Основна ідея виставки «Метафізика» — в її назві. Мілена - не фоторепортер і не фотограф, який знімає для глянцевих видань, вона по-справжньому зацікавлена в екзистенціальних елементах людини та сутності об'єкта. «А взагалі я дуже щаслива, що Meridian Czernowitz звернув увагу на мої роботи і запропонував взяти участь як у книжкових проектах, так і зробити фотовиставку», - поділилася радістю фрау Мілена.

 Фотовиставка Мілени Фіндайс – це її дебют в якості фотохудожника, перша експозиція, яка стала доступною для широкого загалу глядачів. Вразила й сама форма виставки: відвідувачі могли ознайомитися з роботами авторки за допомогою… двох відеопроекторів, які демонстрували слайд-шоу фоторобіт Мілени. Принаймні, в Чернівецькому художньому музеї, де й презентувалася протягом трьох фестивальних днів фотовиставка, таке дійство відбувалося вперше. І, судячи з відгуків, шанувальники поезії та фотографії не пожалкували, що відвідали цю подію. Жаль тільки, що виставка була доступною так мало часу, але, на жаль, Meridian Czernovitz має тільки три робочих дні…

Словом, 2 вересня в Чернівецькому художньому музеї в рамках ІІ Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz відбулося відкриття першої персональної фотовиставки австрійської поетеси Мілени Ренати Фіндайс під назвою «Metaphysics». Ця подія анонсувалася ще перед початком фестивалю й тому привернула увагу всіх, хто є небайдужим до Meridian Czernowitz.

Мілена Рената Фіндайс народилася в австрійському місті Грац у 1957 році. З 14 років вона працює в сфері роботи з громадськістю та комунікації, а нині вона є маркетинговим менеджером готелів «Josef und Maximilian» в Празі.

А художня фотографія… Власне, фрау Мілена, за її словами, ніколи не планувала бути фотографом. Але якось один знайомий, з яким вона листувалася, який читав і знав її твори, сказав: «Ти пишеш так, що просто не можеш не фотографувати». І подарував Мілені фотоапарат. Із тих пір, протягом тривалого часу Мілена Фіндайс  пише вірші й паралельно робить фотографії. Ці два види діяльності є природніми для неї та її он-лайн літературно-художнього журналу ZeitZug, що добре відомий усім шанувальникам поезії.

«Коли я працюю, точніше – пишу, то мої думки працюють дуже швидко. Вони гарячково рухаються і чим далі набирають більшого темпу. В якусь мить я розумію, що маю зупинитися, і тоді я беру в руки фотоапарат та йду із ним на вулицю. Для мене це така своєрідна форма медитації, відпочинку для мозку. Власне, коли я дивлюся через об’єктив, то мої думки заспокоюються, в моїй голові все ніби зтишується», - зізнається авторка «Metaphysics».

«Коли я на вулиці бачу людей, обличчя яких мені цікаві, то я чомусь почуваю себе в цей момент трохи боязко, аби фотографувати їх просто так.. Я фотографую руку або іншу частину тіла, а за цією частиною я завжди можу побачити ціле. Якщо фотографую окуляри, газету чи щось інше з того, що належить тій людині, що мене зацікавила, схвилювала, зачепила – це ніби мій погляд на їхнього власника. Це для мене та деталь, яка дуже промовиста, яка цілком передає мені ту особистість, яку я побачила».

Зрозуміти відображення поглядів та думок Мілени Фіндайс можна тільки побачивши виставку «Metaphysics», яка складається з 67-и робіт авторки. Тому ті, хто так і не завітав у фестивальні дні в Чернівецький художній музей, можуть тільки кусати собі лікті! ;)) Шуткую, звичайно, проте сподіваюся, що шанувальники художньої фотографії й поезії Мілени Фіндайс ще матимуть можливість ознайомитися із «Метафізикою» австрійської поетеси, яка представила на ІІ Міжнародному поетичному фестивалі Meridian Czernowitz власне бачення фотомистецтва.

Наразі ж можу запропонувати вам хіба що лінк, за яким ви можете подивитися "Метафізику" :

  https://picasaweb.google.com/107243965139399865353/MetaphysicsCzernowitz2492011ByMilenaRenateFindeis

 Альберт Комарі