Фейковий візит «губернатора області» і спонукання міського голови Новодністровська скласти повноваження, або проект від Василя Козака «Один район – одна громада» продовжує жити (ОНОВЛЕНО)

Фейковий візит «губернатора області» і спонукання міського голови Новодністровська скласти повноваження, або проект від Василя Козака «Один район – одна громада» продовжує жити (ОНОВЛЕНО)

18.12.2019, 15:29

Неспокій у суспільному житті Новодністровська спостерігається впродовж багатьох останніх років. Лише одному із останніх чотирьох міських голів вдалося втриматися в кріслі до завершення каденції. Найпростіший і вже випробуваний спосіб припинення повноважень міського голови за рішенням сесії, для чого потрібно дві третини голосів від складу всього депутатського корпусу. Цю ж норму закону вже неодноразово застосовували і щодо нині діючого міського голови Анатолія Болдашева. Вперше ще восени 2016 року. Необхідної кількості голосів пропозиція тоді не назбирала. Але питання про припинення повноважень та висловлення недовіри з того часу фактично не знімається з порядку денного.

У четвер 12 грудня ініціатива усунення Анатолія Болдашева з посади набрала дещо іншої форми. Все почалося з того, що напередодні на дверях під’їздів та в соцмережах з’явилися оголошення з анонсом приїзду в м.Новодністровськ «губернатора області». Малось, очевидно, на увазі нещодавно призначеного голови Чернівецької ОДА Сергія Осадчука. У зв’язку з цим невідомі «активісти міста Новодністровськ» запрошували людей прийти 12 грудня на 12 годину до міської ради, щоб обговорити наболілі питання щодо тарифів, лікарні, доріг тощо. Інформація про ймовірний приїзд голови ОДА до Новодністровської міської ради не надходила. Але, знаючи про анонс, спеціалісти міської ради самі телефонували в Чернівецьку обласну державну адміністрацію. Там запитувану інформацію не підтвердили.

Хто саме анонсував приїзд «губернатора» та розклеїв оголошення, наразі неможливо встановити, тому що оголошення зі сторінки ФБ щезло. 

Водночас на 13-ту годину було заплановане урочисте відкриття Пам’ятного знака ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Це була ініціатива Новодністровської громадської спілки «Дністер» ВГО «Союз Чорнобиль України», яка власними силами реалізувала багаторічне бажання спілчан мати місце для відзначення урочистих подій. Міська рада в цьому процесі відіграє другорядну роль – відведення земельної ділянки для встановлення пам’ятника, облицювання території біля нього плиткою, встановлення освітлення та інших елементів благоустрою. Також, за клопотанням голови ГО «Дністер» Раїси Сплавник, міська рада виготовила подяки для 31 члена спілки. Вручила їх секретар міської ради Наталя Цимбалюк.

Міський голова Анатолій Болдашев зранку 12 грудня від’їжджав у м.Сокиряни для спільного підписання звернення голів Новодністровської, Сокирянської та Вашковецької ОТГ до голови Асоціації міст України, Прем’єр-міністра України, Кабінету Міністрів України і Міністра розвитку громад та територій щодо недопущення змін у Перспективному плані формування територій громад Чернівецької області. Повернувшись в місто та зайшовши у свій кабінет через зал засідань, Анатолій Іванович зачинився для опрацювання документів, необхідних для підписання Переліку об’єктів соціальної сфери, яке мало відбутися у п’ятницю 13 грудня. Про те, що перебуває у своєму кабінеті, він не повідомляв нікому.

Група мешканців м.Новодністровськ, які відгукнулися на заклики в оголошенні, і прийшли до міської ради, дізнавшись, що візиту голови ОДА там не очікується, почали вимагати зустрічі з міським головою. У зв’язку з тим, що зібрання було стихійним та некерованим, Анатолій Іванович вийшов до людей уже у присутності представників правоохоронних органів.

В залі засідань, де, власне, і розгорталися події трьох наступних годин, присутні, крім іншого, змушували міського голову написати заяву про складання повноважень. Таким простим способом реалізувався б план залишити місто і об’єднану громаду без першої особи в найбільш відповідальний час. Адже адміністративно-територіальна реформа виходить на фінішну пряму, а проект від Василя Козака «Один район – одна громада» ще продовжує жити.

Основна теза прихильників децентралізації по-сокирянськи полягає в тому, що поки на посаді міського голови перебуває Анатолій Болдашев, навколишнім селам нІчого приєднуватись до Новодністровської ОТГ. Це нелогічно, адже вибори проводитимуться уже в завершеній ОТГ. Яке її майбутнє – в нинішній ситуації передбачити важко.

Вл.інф

Тим часом у Новодністровську Чернівецької області депутати міської ради достроково відправили у відставку міського голову Анатолія Болдашева.

Як повідомляє molbuk.ua, відповідне рішення було ухвалене сьогодні на сесії Новодністровської міськради шляхом таємного голосування 18-ма голосами депутатів (загальна кількість обранців міськради – 26).

 Наприкінці голосування та підрахунку голосів у бюлетенях, представниця лічильної комісії зачитала рішення:

"Новодністровська міська рада вирішила достроково припинити повноваження Новодністровського міського голови Болдашева Анатолія Івановича".

Присутні у сесійній залі депутати відреагували на це рішення оплесками.


Стрім: Новодністровське Радіо/Facebook

Як відомо, представник політичної партії "БПП" Анатолій Болдашев був призначений міським головою Новодністровська за підсумками місцевих виборів, які відбулись у жовтні 2015 року. Він набрав 1018 голосів виборців. Йому з невеликим відривом програв представник партії "Батьківщина" Анатолій Білоткач, за якого проголосували 907 жителів Новодністровська.

1