Федорук не може домогтися, щоб його нарешті судили

Федорук не може домогтися, щоб його нарешті судили

08.12.2011, 00:32

Плановане на 5 грудне судове засідання у багатосерійній епопеї "екс-мер-Микола Федорук проти Чернівецької міської ради" знову не відбулося. Жодну з кількох позовних заяв колишнього Чернівецького міського голови суди по суті справи досі не розглянули. І це попри те, що з моменту відколи депутати Чернівецької міської ради достроково припинили повноваження мера Чернівців минуло вже повних 8 місяців. Спочатку Микола Федорук оскаржив сам факт свого звільнення. Щоб достукатися до правосуддя, яке весь час ухилялося від зустрічі з колишнім мером, ще 20 квітня  ц.р. його адвокати подали до Шевченківського районного суду два схожих за змістом позови. На думку екс-мера, рішення міськради про дострокове припинення повноважень Чернівецького міського голови від 31 березня цього року було незаконним, а тому він має бути поновлений на посаді. За весь час вимушеного прогулу йому також має бути виплачена заробітна плата. Один з цих позовів суддя відхилив, аргументуючи це нібито допущеними під час його оформлення помилками. За іншим судовим позовом, який розглядав інший служитель Феміди, провадження у справі все-таки відкрили. Проте сам факт відкриття такого провадження міська рада оскаржила. Вінницький апеляційний суд став  на бік Миколи Федорука і повернув обидві справи до суду першої інстанції.

Проте й після цього приступити до розгляду жодної з них Шевченківському райсуду Чернівців не вдалося. Навіть попри те, що одну з двох поданих до суду позовних заяв Федорук відкликав. (Дві аналогічні за змістом позовні заяви суд одночасно розглядати не може). Суддя Слободян врахувала цей факт і провадження по одній справі, згідно з поданим Федоруком клопотанням, закрила. Відтак ще 3 жовтня Шевченківський районний суд (суддя Смотрицький) повинен був нарешті розпочати розгляд справи за єдиним на той час позовом екс-мера Чернівців Миколи Федорука до Чернівецької міської ради. Проте перейти до розгляду справи по суті суд знову не зміг. Представник міської ради пан Попов наполягав на тому, що провадження у першій справі було закрито неправильно. А тому другу справу суддя Смотрицький взагалі не повинен розглядати. Через обставини процесуального характеру, на які послався адвокат відповідача, суддя зупинив розгляд до вирішення цих обставин Апеляційним судом Вінницької області. "Лише 14 жовтня вони відправили справу у Вінницю і відповіді звідти по ній досі немає, - розповіла "BukNEWS" представник Федорука в суді пані Ілона Сарафінчан. -  Все робиться для того, щоб ми судилися роками".

Тим часом 11 листопада Микола Федорук звернувся до суду з іншим позовом до Чернівецької міської ради. Цього разу щодо стягнення належної йому заробітної плати. "До цього ми кілька місяців гралися в гру напиши звернення до прокуратури, до міської ради з вимогою виплатити заборговані кошти. На які нам п'ять разів відповіли, що правових підстав для такої виплати немає. І вже 16 листопада суддя Слободян відкрила провадження в цій справі, - розповіла деякі подробиці судового протистояння пані Сарафінчан. -  Проте на першому ж засіданні міська рада подала клопотання про зупинення її розгляду до розгляду тієї основної справи, що стосується поновлення Федорука на роботі.  Хоча, згідно з законом, це різні речі. У будь-якому разі в задоволенні цього клопотання суд міськраді відмовив. Ми чекали, що хоча б цю справу суд почне розглядати по суті вже 5 грудня. Але міська рада відмову судді знову оскаржила. Незважаючи навіть на те, що ухвала у справі по виплаті окремому оскарженню не підлягає. Якщо суддя Слободян відмовила в клопотанні, то цю ухвалу потрібно було оскаржувати разом з рішенням по основній справі. Та на війні, як відомо, усі методи гарні. Очевидно в міські раді вирішили, що їм за будь-яких умов потрібно виграти час. Тепер треба знову чекати на рішення Вінницького апеляційного суду. А Вінниця, швидше за все, відпишеться, що ця ухвала оскарженню не підлягає і поверне її без  назад без розгляду, так як це вже було у ситуації з справами про поновлення на посаді. Але час знову буде згаяно. Коли буде наступне засідання у цій новій справі тепер теж невідомо".

У Чернівецькій міській раді факт свідомого затягування розгляду судових справ заперечили. "У діях адвоката Попова, який має доручення представляти інтереси міської ради в цих справах, не бачу  нічого такого, що вказувало б на свідоме затягування, - прокоментував на прохання "BukNEWS" ситуацію, що склалася начальник юридичного управління міськради Олександр Шиба. – Ну, а щодо використання ним різних процесуальних норм – це законне право сторони, інтереси якої він представляє". Щодо тлумачення конкретних процесуальних дій чиновник порадив звертатися за коментарем безпосередньо до представника міської ради в цих судових справах пана Попова.

Тим часом саме факт судового позову колишнього мера Миколи Федорука до Чернівецької міської ради, на думку голови Верховної Ради Володимира Литвина, не дозволив депутатам призначити в Чернівцях позачергові вибори керівника органу місцевого самоврядування вже на 22 січня 2012 року. Так як це було зроблено для 17 інших  населених пунктів. І це вже, до слова, була друга невдала парламентська спроба дозволити чернівчанам обрати собі законного мера. Скільки в словах голови Верховної Ради України правди можна судити бодай по тому, що першу спробу призначити у Чернівцях дострокові вибори на 19 червня 2011 року депутати провалили без пояснень. Проект відповідної постанови №8342 народний депутат Арсеній Яценюк вніс, нагадаємо, 5 квітня, а свої позови до суду Федорук спрямував, нагадаємо, тільки 20 квітня. Проте парламентарів це тоді чомусь теж не переконало.

Перший віце-губернатор Георгій Галиць запевняє: виною всьому лише те, що і першого, і другого разу питання "вносилось з-під поли, в останні 20 хвилин перед голосуванням... Якщо б питання виборів хвилювало народних депутатів, можна було провести широку роз’яснювальну кампанію, знайти групи підтримки і нормально прийняти це рішення. А коли воно робилось з чорного ходу, то депутати не могли зорієнтуватись та нормально проголосувати. Тому тут пан Чєчєтов ні до чого. А чому Яценюк зробив фальстарт – для мене це залишається під питанням". Таку думку він висловив під час прямого ефіру 1 грудня в програмі „Суть речей” на Станції ФМ. Іншої думки, ніж представник виконавчої влади, голова обласної організації партії ВО «Батьківщина», депутат облради  Іван Мунтян. Пославшись на розмову з першим заступником голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування ВРУ він якось зізнався журналістам: "Першим заступником голови парламентського комітету, який готував це питання, є депутат від фракції БЮТ. І мені чітко сказали: при сьогоднішній владі нереально, щоб ми набрали у залі потрібну кількість голосів для оголошення позачергових виборів у Чернівцях... Влада фактично блокує розгляд цього питання. Бачите, які важливі для них Чернівці, що до цього питання залучають впливових, серйозних політиків всеукраїнського рівня".

Пригадується на першому, так званому "регламентному" етапі з'ясування стосунків між мером та депутатами останні активно скеровували тоді ще чинного міського голову шукати правду в суді. Проте зробити це, як засвідчують події останніх кількох місяців, колишньому мерові досить непросто.

 Юрій ЧОРНЕЙ