У 'Свободі' заперечують, що підіграли владі при усуненні Федорука. Більшість для цього регіонали мали завдяки «тушкам» від БЮТ, НУ та «Фронту змін»

У "Свободі" заперечують, що підіграли владі при усуненні Федорука. Більшість для цього регіонали мали завдяки «тушкам» від БЮТ, НУ та «Фронту змін»

16.12.2011, 17:57

Вибори до Верховної Ради України стартували ще задовго до офіційного оголошення виборчої кампанії. За недоброю традицією, що склалася у країні, початок перегонів ознаменовується поширенням неймовірної кількості бруду на їх потенційних учасників. З одного боку – це намір низки політичних сил нагадати виборцеві про себе; оскільки про позитив у власній діяльності говорити нічого, доводиться «мочити» конкурентів. З іншого – спроба відшукати в опонентів слабкі сторони та використовувати їх на власну користь.

Такі політичні технології не оминули і Всеукраїнське об’єднання «Свобода», зокрема Чернівецьку обласну організацію. Політичні опоненти переконались, що страшилки на кшталт різноманітних версій щодо фінансування «Свободи», міф про її непрохідність, радикальність, що межує з фашизмом, уже нікого не зачіпають. Протягом кількох років не наведено жодного вагомого факту на підтвердження цих пліток. Тому вони вдаються до нових спроб паплюження ВО «Свобода».

Нині з боку наших опонентів лунають звинувачення у співпраці з владою та провладною політичною силою. Цікаво, що джерелом цієї інформації є низка підконтрольних владі ЗМІ та формально опозиційні політичні сили, котрі, до слова, є головним постачальником «тушок» для підсилення режиму Януковича. Чи зважають ці «борці за справедливість» та політичні детективи на факти? Звісно, ні. Адже факти залишаються очевидними: ВО «Свобода» - єдина в Україні політична сила, котра не дала жодної «тушки» у радах усіх рівнів по всій країні. Ті області та населенні пункти, де «Свобода» має більшість у радах, все ще зберігають реальне самоврядування, незважаючи на неймовірний тиск з боку влади. Наразі ніхто не може закинути свободівцям спільних або вигідних регіоналам голосувань.

Подібні спроби робилися і робляться сьогодні, зокрема, у Чернівцях. Тут знову намагаються очорнити «Свободу», повертаючи до життя політичного пенсіонера Федорука.

Нагадаю, що фракція ВО «Свобода» у Чернівецькій міській раді не підтримала регламент ради, який пропонував тоді ще міський голова Микола Федорук. Наші мотиви були очевидними: регламент надавав міському голові практично безмежні повноваження, низка його положень прямо суперечили українському законодавству. Тоді ми наполягали на перегляді чотирьох незаконних пунктів регламенту. Однак Микола Федорук, намагаючись переграти керівництво області та регіоналів, сам потрапив у пастку. На той час, завдяки «тушкам» від БЮТ, НУ та «Фронту змін», регіонали вже мали більшість у міській раді. Федорук міг контролювати лише фронтовиків, він чудово усвідомлював, що «Свобода» у жодному разі не піде на порушення Закону заради захисту інтересів комсомольця Федорука. Ті пункти регламенту, які суперечили законодавству, міський голова вперто не хотів переглядати.

Згодом, при голосуванні за відставку Федорука, депутати від ВО «Свобода» привселюдно знищили свої бюлетені. Це було зроблено не в підтримку міського голови, а з метою уникнення пліток щодо спільного з регіоналами голосування.

Наразі позиція ВО «Свобода» незмінна: жодної співпраці з режимом Януковича, жодної співпраці з представниками комуно-олігархічних кланів. Ми не «крутимо» Законом задля своїх або чиїхось приватних інтересів.

Для тих, хто поспішає розголосити про самогубство «Свободи», наголошу: «Не дочекаєтесь!». Сьогодні Всеукраїнське об’єднання «Свобода» є єдиною політичною силою, котра не зрадила українців. Ми обов’язково переможемо, адже ми – це українці на своїй, Богом даній землі!

Назар ГОРУК, 
керівник фракції ВО «Свобода» в Чернівецькій обласній раді

Джерело: Прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода»

Див також: В тому, що Чернівці лишились без мера, вирішальну роль відіграли три депутати "Свободи"
08.12.2011, 10:03

В інтерв’ю виданню glavcom.ua колишній міський голова Чернівців Микола Федорук розповів про свою історію боротьби за посаду та схему, яку Партія регіонів зможе застосувати в будь-якому місті. Відповідаючи на два запитання Віталія Червоненка («Главком») екс-мер, зокрема, оцінив дії депутатів від ВО "Свобода" у міській раді та визначив їх справжню роль у справі дострокового усунення його з посади.

Якщо дострокові вибори все ж таки будуть оголошені, чи спробуєте укласти певний союз з якоюсь партією? Адже, коли вас звільняли, то той же «Фронт змін» нібито вас підтримав, «Свобода» висловлювала підтримку, навіть бюлетені рвали при голосуванні за вашу відставку…

От не треба про «Свободу» згадувати! Вона мене ніколи не підтримувала, і голоси «Свободи» якраз дали змогу достроково припинити мої повноваження, все вирішили саме їх три депутати.

А як же історія, що вони рвали бюлетені, не давали вас відставляти?

Це було. Першопричина мого конфлікту з радою полягала в регламенті роботи міськради. «Свобода» проголосувала за новий регламент, давши змогу подолати вето міського голови. А далі моє зняття вже було справою техніки, можна було і бюлетені рвати, і влаштовувати маскарад.

Нагадую, що все почалося з того, що міськрада затвердила незаконний регламент, який позбавляв міського голову всіх передбачених законом про місцеве самоврядування функцій. Я наклав вето на це рішення, а профільний комітет Верховної Ради, який проводив на місці виїзне засідання, визнав рішення міськради незаконним. Але рада таки подала моє вето 42 голосами, з низ 3 вирішальні дала «Свобода». Тому не треба мені говорити про підтримку «Свободи» і порвані ними бюлетені.

Джерело: http://glavcom.ua/