Федорук - лідер за кількістю поданих законопроектів, Федоряк - запитів

Федорук - лідер за кількістю поданих законопроектів, Федоряк - запитів

16.07.2013, 23:47

16 липня відбулася презентація підсумків Громадянської мережі ОПОРА щодо роботи Верховної Ради України VII скликання «Верховна Рада: півроку після виборів». Активіст ОПОРИ Тарас Прокоп презентував аналіз обіцянок депутатів, обраних в одномандатних округах Чернівецької області. Окрім того, було представлено законопроекти, ініційовані мажоритарниками, професійні досягнення депутатів і промахи, їхню відвідуваність засідань парламенту та профільного комітету. Експерт ОПОРИ Андрій Токарський презентував проміжні результати моніторингу роботи Верховної Ради України за півроку та експертного опитування щодо дієвості і незалежності законодавчої гілки влади.

ПЕРШІ ПІВРОКУ РОБОТИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ VII СКЛИКАННЯ: РЕГІОНАЛЬНИЙ ВИМІР БУКОВИНА

 Блок 1. Законотворча активність народних депутатів регіону

 

Депутат

Федорук Микола

Федоряк Геннадій

Фищук Олександр

Семенюк Артем

 

Комітет

Комітет з питань державного будівн­­ицтва та місцевого самоврядування

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України

Комітет з питань бюджету

Комітет з питань соціальної політики та праці

Сфери регулювання

Економіка і гроші

 

 

 

 

Державна політика та управління

 

1

 

 

Правоохоронна система і правосуддя

 

 

 

 

Гуманітарна політика

1

 

2

 

Місцеве самоврядування

5

 

 

 

Екологія і довкілля

 

1

 

 

Медицина

 

 

 

 

Оборона і безпека

 

 

 

 

Зовнішня політика

 

 

 

 

Економіка і гроші

 

 

 

1

Дані станом на 30 червня 2013 року

За час роботи в парламенті VII-го скликання Семенюк Артем Олексійович став ініціатором всього одного проекту закону про внесення зміни до пункту 235.1 статті 235 Податкового кодексу України (щодо звільнення від сплати збору транспортних засобів для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу). Цей законопроект має дотичне відношення до Комітету соціальної політики та праці, членом якого є Артем Семенюк. На цьому етапі, законопроект наданий для ознайомлення в Комітет з питань податкової та митної політики.

Під час передвиборчої кампанії Артем Семенюк зосереджував особливу увагу на аграрній політиці, а після обрання народним депутатом став членом Комітету з аграрної політики та земельних відносин, проте він і досі не ініціював жодної законодавчої ініціативи, яка б стосувалася цієї сфери, а згодом Артем Олексійович покинув Комітет аграрної політики та земельних відносин і перейшов до іншого комітету, а саме: Комітету соціальної політики та праці.

Семенюк Артем досі не долучився до розробки жодного законопроекту, який був би спрямований на виконання його передвиборчих обіцянок.

За півроку роботи в парламенті з ініціативи народного депутата Фищука Олександра Георгійовича було подано всього 2 проекти постанови, а саме:

1)     Про відзначення 600-річчя заснування міста Кіцмань Чернівецької області;

2)     Про утворення «Електронного архіву Голодомору» (спільна ініціатива депутатів Буковини, Бурбака М., Федорука М. та Фищука О.).

Постановою Про утворення «Електронного архіву Голодомору» народні депутати рекомендують Державній архівній службі України оцифрувати документи, що стосуються Голодомору та пропонують Українському інституту національної пам’яті опрацювати сформовані електронні масиви документів.

Обидві постанови не мають жодного відношення до роботи Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, членом якого є Олександр Фищук.

Постанова про утворення «Електронного архіву Голодомору», надана для ознайомлення в Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій і наразі опрацьовується. Рішення стосовно постанови про відзначення 600-річчя заснування міста Кіцмань було прийнято у Верховній Раді 21.06.2013.

На цей момент Фищук О.Г. не подав жодного проекту закону. Вищезазначені постанови жодним чином не мають відношення до виконання передвиборчих обіцянок цього народного депутата.

Після обрання народним депутатом, з ініціативи Федоряка Геннадія Дмитровича було розроблено 2 законопроекти та подано 11 пропозицій поправок. 1-ий законопроект Геннадія Федоряка «Про внесення змін до деяких законів України щодо утримання в належному стані абонентських поштових шаф (абонентських поштових скриньок)», який є спільною ініціативою народних депутатів Сальдо В.В., Близнюка А.М., Медяника В.Ю. та Федоряка Г.Д., наданий для ознайомлення в Комітет з питань транспорту та зв’язку. 2-ий законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії», ініціаторами якого є народні депутати Медяник В.Ю., Близнюк А.М., Сальдо В.В., Попеску І.В. та Федоряк Г.Д., після ознайомлення в Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, був поданий на заміну. Цей законопроект регулює вироблення електроенергії з біомаси, з біогазу та з побутових відходів, а також встановлює коефіцієнт «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з використанням альтернативних джерел енергії.

З 11-ти пропозицій поправок, поданих Федоряком Г.Д., повністю були враховані 4 поправки до таких документів:

  1. Про внесення змін до Цивільного та Господарського кодексів України (щодо договорів комерційної концесії);
  2. Про внесення зміни до статті 35 Господарського процесуального кодексу України (щодо підстав звільнення від доказування);
  3. Про внесення змін до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»;
  4. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок.

Внесені Геннадієм Федоряком поправки є несуттєвими та особливо не впливають на суть вищезазначених документів.

Жоден законопроект та пропозиція поправок не мають відношення до роботи профільного комітету Федоряка, а саме – Комітету Верховної Ради України з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України.

Поки що Геннадієм Федоряком не було подано жодного законопроекту чи поправки, які б спрямовувалися на виконання його передвиборчих обіцянок.

З періоду обрання народним депутатом, Федорук Микола Трохимович зініціював 6 законодавчих ініціатив, з них 4 мають безпосередньо стосуються роботи Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, а саме:

  1. Про відхилення Проекту Закону України «Про відкликання народного депутата України»;
  2. Про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови;
  3. Про внесення змін до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обліку та технічної інвентаризації;
  4. Про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення.
З усіх законопроектів, поданих Миколою Трохимовичем, розглядався тільки один, а саме: Проект Закону «Про зупинення дії частин третьої та четвертої статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок), але він не набрав необхідної кількості голосів і не був прийнятий. Згідно цього законопроекту передбачалося зупинення до 1 січня 2015 року дії частин третьої та четвертої статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», в яких забороняється передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб, у разі відсутності плану зонування або детального плану території, затвердженого відповідно до вимог Закону, а також зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території та/або детальному плану території.

Одним із основних пунктів передвиборчої програми Миколи Федорука було призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови. Виходячи з цього, ним було розроблено «Проект Постанови про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови», який тричі включався в порядок денний слухань Верховної Ради, але жодного разу не виносився на голосування, тож вирішення цього питання і досі залишається відкритим.

Блок 2. Обіцянки народних депутатів України, обраних у одномандатних округах Чернівецької області

Проблема

%

Локальні обіцянки (вирішення специфічних проблем округу)

63

Державне управління

17

Соціальні гарантії та трудові права

17

Паливна енергетика

4

Інші

0

                 У чотирьох одномандатних виборчих округах Чернівецької області на виборах перемогли 2 кандидати від Партії регіонів та 2 кандидати від ВО «Батьківщина». Всього народні депутати у своїх програмах задекларували лише 24 обіцянки. Найчастіше обранці з Буковини обіцяли вирішувати локальні проблеми своїх виборчих округів (63 %). З великим відривом на другому місці – обіцянки, які стосуються державного управління та соціальних гарантій (по 17 %). На третьому місці – питання паливної енергетики (4 %). Обіцянок, які стосуються інших сфер кандидати від Буковини не давали.

Микола Федорук (201 округ, «Батьківщина»)

Дав дві локальні обіцянки. Він обіцяв покращити якість і зменшити собівартість питної води у Чернівцях за рахунок будівництва Прутського водозабору. Також обіцяв щорічно виділяти державні кошти на реставрацію та підтримання в належному стані об’єкту світової спадщини ЮНЕСКО – головного корпусу Чернівецького національного університету. Щодо державного управління, то Федорук обіцяв скасувати пільги багатих посадовців, а витрати на утримання органів влади скоротити удвічі. Депутат сказав, що прожитковий мінімум і заробітна платня будуть доведені до 2 400 грн, а зарплата бюджетників буде збільшена щонайменше удвічі.

Однією з основних обіцянок під час передвиборчої кампанії Миколи Федорука було проведення позачергових виборів міського голови м. Чернівці. Ним був розроблений проект постанови про позачергові вибори, який 3-чі вносився до порядку денного сесії ВР, та жодного разу до розгляду цього проекту справа не доходила.

Олександр Фищук (202 округ, «Батьківщина»)

Обіцяв надання місцевим пропускним пунктам «Красноїльськ» та «Руська» Чернівецької обласної митниці статусу міжнародних. У сфері державного управління пообіцяв те саме, що і Микола Федорук. Фищук має спільну з Федоруком думку і щодо заробітної платні.

Також О. Фищук обіцяв вдвоє скоротити витрати на утримання органів влади, збільшити заробітню платню бюджетникам щонайменше вдвічі, встановити законом перелік медичних послуг, які надаються безкоштовно, збільшити фінансування робіт із забігання повеням в окрузі, а також завершити будівництво доріг та мостів, які були зруйновані під час повеней у 2008 та 2010 роках.

Геннадій Федоряк (203 округ, Партія регіонів)

Серед буковинських депутатів дав найбільше локальних обіцянок. Він обіцяв взяти під особистий контроль та реалізацію будівництво сільських шкіл у селах Йорданешти, Станівці, Опришени (Глибоцький район), Велика Буда (Герцаївський район), гімназії в м. Новоселиця, дошкільні установи в с. Остриця (Герцаївський район), будинки культури в селах Маршинці, Банчени, Могилівка. Депутат обіцяв відновити дорожнє покриття у населених пунктах Сторожинецького району, вирішити численні проблеми жителів Садгори (проте не вказав які саме) та розробити генеральний план сільських населених, а також завершити газифікацію сіл Глибоцького та Герцаївського району. Окрім того, Геннадій Федоряк обіцяв розвивати інфраструктуру та підтримувати культурне розмаїття Буковини, а також долучати іноземні інвестиції для розвитку регіону.

На загальнодержавному рівні Федоряк обіцяв розвивати та матеріально підтримувати село, підвищити стандарти життя населення України, підтримувати реальний ринок землі та комфортні умови для підприємців.

Артем Семенюк (204 округ, Партія регіонів)

Успішний розвиток Бессарабії та Буковини бачить у зведенні Дністровської ГАЕС. Він пообіцяв домагатися, аби фінансування будівництва цієї найбільшої в Європі гідроакумулюючої електростанції не зупинялося і мало державну підтримку. Також Артем Семенюк обіцяв сприяти створенню сміттєпереробних підприємств в Бессарабії. Основну увагу в своїй передвиборчій програмі Семенюк зосереджував на сільському господарстві, він обіцяв всіляко підтримувати аграрну сферу, а також впроваджувати новітні технології в агропромисловий комплекс округу.

Блок 3. Депутатські запити

Депутат

Захист інтересів окремих громадян та колективів

Розслідування зловживань та порушень

Інфраструктура в округах

Політика та законодавство

Всього

Артем Семенюк

 

 

1

 

1

Микола Федорук

2

5

 

 

7

Геннадій Федоряк

37

 

 

 

37

Олександр Фищук

 

 

 

 

2

 

Сфери

Артем Семенюк

Микола Федорук

Геннадій Федоряк

Олександр Фищук

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України

1

 

2

 

Генеральна прокуратура України

 

5

1

1

Голова Верховної Ради України, керівники комітетів Верховної Ради України

 

1

   

Міністерство внутрішніх справ України

   

1

 

Державна виконавча служба України

   

1

 

Державна казначейська служба України

   

1

 

Державна міграційна служба України

   

1

 

Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України

   

1

 

Державна служба України з лікарських засобів

   

1

 

Кабінет Міністрів України

 

1

6

1

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

   

1

 

Міністерство охорони здоров'я України

   

3

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

   

3

 

Міністерство соціальної політики України

   

3

 

Міністерство фінансів України

   

6

 

Міністерство юстиції України

 

 

1

 

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»

 

 

2

 

Уповноважений Президента України з прав дитини

 

 

2

 

Фонд соціального захисту інвалідів

 

 

1

 

           

 Блок 4. Відвідуваність пленарних засідань та засідань комітетів

Депутат

Письмова реєстрація

Електрона реєстрація

Кількість пропусків

% пропусків

Кількість пропусків

% пропусків

Артем Семенюк

4

8

2

4

Микола Федорук

0

0

4

8

Геннадій Федоряк

2

4

0

0

Олександр Фищук

3

6

11

22

Дані станом на 12 липня 2013 року

1


КОМЕНТАРІ (3)

avatar

Alina Kruglecka

16 липня 2013 22:22

avatar

Viktor Dovganyhc

17 липня 2013 10:27

Я не хвилююсь, мені є через що більш суттєве хвилюватись. Я просто вказала на "математичну" неточність: в 2013 р. під час 1-ї і 2-ї сесій Верховна Рада працювала в режимі пленарного засідіання не більше 10 тижнів. Тому сумарна кількість депутатських запитів, поданих кожним конкретним депутатом, не може перевищувати 20. Арифметика проста - 2 помножити на 10 буде 20, але не 37. От і все.

Відносно "кормільця": грубо і некрасиво, Вам таке не личить. Микола Трохимович був моїм  "кормільцем" 17 років, коли я працювала в міській раді, а він, як міський голова, був моїм роботодавцем. В даний час я не залежу від нього ні фінансово, ні організаційно і як абсолютно вільна людина самостійно вирішую, чим мені займатися і з ким спілкуватися.    

avatar

Круглецька - Віктору Довганичу

17 липня 2013 11:04