Федорук, Фищук, Пишний, Бурбак, Марія Матіос, Оксана Продан та Ванзуряк - доброчесні, а Гайдащук виграє справу в Європейському суді з прав людини

Федорук, Фищук, Пишний, Бурбак, Марія Матіос, Оксана Продан та Ванзуряк - доброчесні, а Гайдащук виграє справу в Європейському суді з прав людини

01.12.2012, 00:42

Сьогодні, 30 листопада, у конференц-залі готелю «Буковина» Рух «Чесно» презентував аналіз доброчесності обраних депутатів-буковинців та особливості діяльності координаційної ради в Чернівцях. Один із ідеологів і засновників руху «Чесно» Олег Рибачук та директор «Інституту медіа права» Тарас Шевченко оприлюднили також і висновки аудиторів та міжнародних експертів щодо прозорості та ефективності реалізації кампанії «Фільтруй раду!».

Як повідомив координатор руху «Чесно» у Чернівцях Вадим Міський, 7 буковинців, які пройшли у Парламент, відповідають усім критеріям доброчесності. Це мажоритарники Микола Федорук та Олександр Фищук, члени партії «Батьківщина» Андрій Пишний та Максим Бурбак, а також члени партії «Удар» Марія Матіос, Оксана Продан та Роман Ванзуряк.

Серед тих депутатів-буковинців, які порушили 1 і більше критеріїв доброчесності, опинилися Геннадій Федоряк, Артем Семенюк та Арсеній Яценюк. Геннадій Москаль та Ян Табачник порушили аж 5 із 6 критеріїв доброчесності. Найпоширенішими невідповідностями критеріям стали «Порушення прав та свобод людини» й «Причетність до корупційних дій».

Не залишилося непоміченим і питання про затримання волонтера, який розповсюджував листівки руху «Чесно». «Наші інформаційні матеріали не були і не є агітацією. Агітація, відповідно до закону, – це інформація, яка поширюється з метою спонукати когось голосувати чи не голосувати за певного кандидата. Стосовно самого штрафу, за рівнем відповідальності він рівний штрафу за перехід вулиці у невстановленому місці. Просто держава час від часу намагається перешкодити людям «роздавати» інформацію. І розгляд справи в Апеляційному суді – це лише необхідність перед зверненням до Європейського суду», - стверджує Тарас Шевченко.

Якщо справа Гайдащука потрапить до Європейського суду з прав людини – ми маємо всі шанси виграти. Про це заявив юрист Інституту Медіа Права Траса ШЕВЧЕНКО на презентації результатів міжнародного аудиту фінансової прозорості та ефективності реалізації кампанії "Фільтруй Раду!" в Чернівцях. За його словами, подібна справа "Боуман проти Великобританії" вже розглядалась у Страсбурзі, рішення прийняте на користь позивача. 

За словами представників Руху ЧЕСНО, юридичне супровдження кампанії громадського аудиту кандидатів у народні депутати України, яка складалася з двох частин, забезпечувала громадська організація "Інститут Масової Інформації". Основною частиною супроводу стала перевірка інформації про діяльність кандидатів, яку збирали аналітики Руху ЧЕСНО, з метою уникнення судових позовів. Друга частина передбачала надання юридичної підтримки волонтерам та активістам Руху напередодні виборів та у день голосування.

– Ми готувалися до цього. Ще перед виборами ми створили "гарячу лінію", щоб надати юридичну підтримку та вчасно реагувати на незаконне затримання наших активістів. За весь період кампанії, мав місце лише один випадок – затримання активіста Руху ЧЕСНО у Чернівцях через нібито роздавання агітаційних матеріалів Руху, – повідомив юрист ІМП Тарас ШЕВЧЕНКО.

За його словами, рішення Шевченківського Суду про те, що роздаткові матеріали Руху ЧЕСНО є агатіційними, не є правильним, оскільки матеріали Руху ЧЕСНО не містили закликів голосувати за або проти будь-якого з кандидатів. Проте, зважаючи на існуючу судову практику, таке рішення Суду було очікуваним для юристів Інституту Медіа Права. Більше того, якщо цю справу будуть подавати в Європейський Суд з прав людини, то є всі шанси її виграти.

– Наші інформаціні матеріали не були і не є агітацією, адже відповідно до виборчого законодавства України агітація – це та інформація, яка спонукає голосувати чи не голосувати за певного кандидата. Мета ЧЕСНО полягало у проведенні аналізу наявної інформації про кандидатів в народні депутати, яка важлива для виборців, а вони, у свою чергу, самі повинні приймати рішення. Відповідно до законодавства України, передвибочку агітацію не можна провести за власні кошти, за кошти іноземних держав чи міжнародних фондів. Таким чином, ми не могли б видавати будь-яку агітацію, адже наша кампанія фінансувалася і перевірялася міжнародими фондами. Тож, ми не можемо погодитися із рішенням Шевченківського суду, – запевнив Андрій ШЕВЧЕНКО.

– Ми були змушені пройти слухання апеляційного суду, щоб потім матимодливість звенутися до Європейського суду з прав людини. До суду у Страсбурзі можна звернувшись лише пройшовши всі судові інстанції держави. Ми консультували по телефону пана ГАЙДАЩУКА, тобто казали йому що, де і як потрібно зробити, що сказати. На жаль, в нашій країні не важливо, що скажеш в суді, бо рішення відоме заздалегідь. Таким чином, якщо активісти Руху ЧЕСНО подаватимуть цю справу до Європейського Суду з прав людини, то є всі шанси її виграти, – підкреслив юрист.

За даними Київської координаційної ради Руху ЧЕСНО, в Україні зареєстрований лише один позов на діяльність Рух і це є позитивним моментом, оскільки в Румунії та у Південній Кореї, де подібні кампанії були найуспішними, було зафіксовано набагато більше позовів, розгляд яких триває і до сьогодні.

Рух «Чесно» не тільки контролює чесність депутатів, а й також склав тест на власну доброчесність. Учора у Києві відбулася презентація результатів аудиту, який Рух проходив за 2-ма складовими: перевірка фінансів та перевірка змістової роботи. Попередні висновки аудиторів підтвердили цільове використання «донорського» фінансування, отриманого ініціаторами «Чесно» згідно грантових умов, а саму кампанію «Фільтруй раду!» міжнародні експерти у сфері боротьби з політичною корупцією назвали успішною, впливовою та політично незаангажованою.

«Зараз критерії «Чесно» практично стали нормою в парламентських предискусіях. Ми і надалі будемо супроводжувати цей процес. В Парламенті з першого дня буде постійний супровід діяльності кожного депутата Верховної Ради. Не тільки спостереження за особистісним голосуванням, а і за тим, за що вони голосуватимуть, як себе поведуть мажоритарники, чи не зречуться вони своїх опозиційних поглядів. Ми вже не раз говорили, що Рух «Чесно – це неодноразова передвиборча кампанія, то ж він нікуди не дінеться, а навпаки, і надалі слідкуватиме за доброчесністю дій депутатів»», - запевнив присутніх Олег Рибачук.

Тетяна МАРТИНОВА (Фото автора), БукІнфо  (с)

Георгій БОДНАРАШ, <a href="http://citizenjournal.info/?id=2951">CitizenJournal.info</a>

1