Федірко зробить те, що обіцяла влада: відкриє «Безпритульний музей – квартиру Пауля Целана» у Чернівцях

Федірко зробить те, що обіцяла влада: відкриє «Безпритульний музей – квартиру Пауля Целана» у Чернівцях

04.06.2012, 20:24

Анатолій Федірко Арт проект  «Безпритульний музей – квартира Пауля Целана»

 м.Чернівці, вул..Саксаганського, 3, відкриття 05.06.2012 о 14.00.

    5 червня у Чернівцях буде нарешті відкрито музей видатного європейського поета Пауля Целана  (PaulCelan). Художник Анатоль Федірко зробить це на стіні чернівецького будинку по вул. Саксаганського, 3, де у 1920 році народився поет. Інсталяція під назвою «Безпритульний музей- квартира П.Целана», на думку Федірка, стане подвійним відновленням справедливості стосовно великого чернівчанина.

 По-перше, у місті формально з’явиться музей Пауля Целана, тобто будуть виконані багаторічні обіцянки минулої та нинішньої міської влади. А по-друге – буде виправлено багатолітню помилку, адже меморіальна дошка Пауля Целана ось уже багато років помилково встановлена на будинку №5. «Від культурної ідентичності тих Чернівців, у яких з'явився на світ Пауль Целан, не залишилося нічого, за винятком солідної габсбурської архітектури, – писав понад 10 років тому у «Марбахському журналі» німецький літературознавець Аксель Ґельгаус. ­– Старі Чернівці перетворилися на історичний феномен: покинуте місто духів у зворотному сенсі». На жаль, за ці роки мало що змінилося на краще.

    Пауль Целан (нім. PaulCelan, справжнє ім'я Пауль Анчель, рум.PaulAncel, псевдонім є анаграмою прізвища) – єврейський німецькомовний поет і перекладач,народився 23 листопада 1920 у Чернівцях, помер 20 квітня 1970 у Парижі. Літературна критика вважає П.Целана найбільшим австрійським поетом ХХ століття. Целан багатьма критиками вважається одним із найкращих європейських ліричних поетів повоєнного часу.ТворчістьЦелана розвивалася під впливом французького символізму та сюрреалізму. Переклав на німецьку мову поезії Поля Верлена та Артюра Рембо,  перекладав на німецьку і румунську мови твори Мандельштама, Єсеніна, Блока, Лермонтова, Тургенєва, Чехова, Шекспіра, Валєрі, Рембо та інших авторів. Покінчив із собою, кинувшись у Сену з мосту Мірабо.

    Довідки за тел.: 050 237 7948

1


КОМЕНТАРІ (2)

Літературно-меморіальну кімнату Пауля Целана планують відкрити до осені на вулиці О.Кобилянської в Чернівцях. Про це повідомила 4 березня під час "Години журналістів" у міськраді директор департаменту економіки міськради Світлана Хімійчук. "Є попереднє рішення. На наступний виконком ми будемо вносити пропозицію щодо змін додаткової угоди з ТОВ "Ренесанс", яка здійснює реставрацію будівлі на вулиці Кобилянської, 51,53, – розповіла Світлана Хмійчук. – І на другому поверсі таку кімнату хочемо створити. Якщо підтримає виконавчий комітет, то є вже попередня проектно-кошторисна документація і, як і було заплановано, до осені вона буде створена".

avatar

МУЗЕЙ ПАУЛЯ ЦЕЛАНА СТВОРЯТЬ ДО ОСЕНІ (квітень 2011 року)

04 червня 2012 15:40

Друкопис програми «Суть речей» на Станція ФМ від 22 грудня 2011 року. Запрошений гість: Віталій Михайлішин. Ведуча: Оксана Денисюк.

Юрій Чорней (ЗАПИС): обіцяли на початку року, що десь у вересня з’явиться музей Пауля Целана в Чернівцях. Музею досі нема. Коли він буде.

Віталій Михайлішин: стосовно музею, то так – така проблема існує. Але не було обіцяно, що вона вирішиться, було лиш обіцяно, що її будуть розглядати. І зараз ми шукаємо для нього підходяще приміщення, а тому сподіваємось, що музей відкриємо минулого року. Тому що в першу чергу, цей музей має бути у центрі міста і він має бути на першому поверсі, а не на третьому, як нам раніше пропонували. Я впевнений, що на наступний рік нам вдасться це зробити.

avatar

Віталій Михайлішин

04 червня 2012 15:43