Федірко хоче щоб Фірташ купив квартиру Целана (оновлено)

Федірко хоче щоб Фірташ купив квартиру Целана (оновлено)

05.06.2012, 22:22

ФЕДІРКО ЗНАЙШОВ МІСЦЕ ДЛЯ БЕЗПРИТУЛЬНОГО ЦЕЛАНА

Поки що це підворіття  чернівецького будинку на вул. Саксаганського, 3, де у 1920 році народився поет. «Безпритульний музей – квартира Пауля Целана» – черговий арт-проект відомого мистецького хулігана Анатолія Федірка, який він презентував у вівторок, 5 червня. Водночас сам маестро зізнається, що  з-поміж безлічі таких проектів цей йому таки найближчий. Адже йдеться про одного з найвидатніших європейських поетів другої половини ХХ  століття. На думку Федірка, відкриття безпритульного музею в підворітті стане подвійним відновленням справедливості стосовно великого чернівчанина. По-перше, у місті формально з’явиться музей Пауля Целана, тобто будуть виконані багаторічні обіцянки минулої та нинішньої міської влади. А по-друге – буде виправлено багатолітню помилку, адже меморіальна дошка Пауля Целана ось уже багато років помилково встановлена на будинку №5.

Літературно-меморіальну кімнату Пауля Целана міська влада обіцяла відкрити ще восени 2011 року на вулиці О.Кобилянської в Чернівцях.  З цією метою до додаткової угоди з ТОВ "Ренесанс", яке здійснює реставрацію будівлі на вулиці Кобилянської, 51, 53, навіть планували внести відповідні зміни. А відтак відкрити таку кімнату на другому поверсі будівлі. Проте згодом ситуацію, схоже, переграли, перенісши її вирішення в рік нинішній.  "Зараз ми шукаємо для нього підходяще приміщення, - пояснив при нагоді секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. - Тому що цей музей має бути у центрі міста і має бути на першому, а не на третьому поверсі, як нам пропонували раніше. Я впевнений, що на наступний рік нам вдасться це зробити".

Чимшвидше відкрити бодай "безпритульний" музей пана Федірка, як він ствнрджує, спонукала... Ольга Кобилянська, яка явилася йому у сні. Відтак спокійно чекати, поки чиновники виконають свою обіцянку,  він просто не міг. "Експозицію мого «Безпритульного музею – квартира Пауля Целана»  точно не будуть охороняти аж два міліціонери, - сказав на представленні інсталяції автор. - Так, як це було біля тієї "квітки", яку за великі гроші відкрили на Центральній площі. Музей охоронятиме людське сумління. Якщо воно у чернівчан ще, звісно, залишилося. Тоді ні в кого не підніметься рука для того, щоб знищити цю інсталяцію". А також додав, що перш ніж проводити у Чернівцях усілякі вартісні "Меридіани серця", варто було б подбати, щоб їхній найвідоміший поет мав куди повернутися. Адже однією з причин самогубства Пауля Целана, переконаний Федірко, було те, що він не міг повернутися у рідні Чернівці, звідки його вигнали свастика і зірка. Реалізувати його волю, бодай посмертно, покликаний музей поета. До того ж відкритий не будь-де, а саме в тому місці, де він народився. "Думаю, що Дмитро Фірташ знайде кошти для того, щоб викупити цю квартиру, і перетворити її на музей", - констатував Анатолій Федірко. Поки що ж поетові доведеться задовольнитися експозицією – ламінованими ксерокопіями кількох фотографій Пауля Целана з різних періодів його життя, закріпленими на сітці воріт, які ведуть у двір будинку, де він народився. А ще - двома вішалками та полицею над ними. Тут розкладено камінці, які не дозволять всюдисущому вітру здути з неї послання до Бога. Написати такого листа художник запропонував геть усім присутнім на відкритті "безпритульного музею". Адже музей на проході у двір – між землею і небом – своєрідна дорога до Бога, яку повинен пройти кожний.

 Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"

1