Реконструкцію Театральної площі можуть почати вже у жовтні: фахівці застерігають від нехтування історичною памяттю (оновлено)

Реконструкцію Театральної площі можуть почати вже у жовтні: фахівці застерігають від нехтування історичною памяттю (оновлено)

14.08.2017, 12:51

Це добре, що накінець постало питання про впорядкування морфологічного оздоблення ансамблю Театральної площі.

Але дивно, що архітектори, які пропонували цими днями свої пропозиції з "ремонту" однієї з найкрасивіших малих історично сформованих площ міста Чернівців (не тільки в Україні, але й у Європі), зовсім забули звернутися до історії її формування, впорядкування і, навіть, я би сказала, до її трансформації. Без знань минулого не можливо прорахувати майбутнє. Адже ні на початку ХХ ст. (в Австрійський період), ні у 1930-х роках (часи Румунського королівства) ансамбль цієї площі ще не мав статусу памятки культурної спадщини у вигляді містобудівного ансамблю національного чи місцевого значення.

 Про це на своїй сторінці у ФБ написала Svitlana Bilenkova.

Але навіть у ті далекі вже для нас часи архітектори усвідомлювали, що внесення любих змін у впорядкування чи то плановий "ремонт" площі потребує конкурсного осмислення і виваженого громадського обговорення. Погляньте, будь ласка, які цікаві і креативні пропозиції впорядкування цієї площі були у минулому столітті!

У конкурсних ескізах можна побачити і "зелені перголи" (для створення локального затишку), і камерність її орнаментального озеленення центральної клумби, і наявність малих архітектурних форм у вигляді образного "лісу зеленених обелісків", тощо...

У 1930-х роках покриття цієї площі було вирішено у вигляді партерного заглиблення на декілька каскадних рівнів. Тут багато всього прораховано! Тому і любимо ми всі її.

Звісно,буде дуже неймовірно шкода, якщо після такого ушвидшеного "ремонту" з підрахованим кошторисом буде так би мовити тільки замінено покриття, збільшено площу громадського простору, влаштовано місця для питної води, розміщено декілька лавиць.... Але при цьому не враховано сучасні потреби мешканців та гостей міста щодо її доступності для людей з обмеженими можливостями, для дітей і людей похилого віку.

Не зрозуміло, яким чином впроваджуватимуться заходи щодо упередження глобальних кліматичних змін та багато ін. Напевно тоді назавжди буде зруйновано не тільки непорушність культурної та духовної цінності її ансамблевості як надзвичайно цінного обєкта культурної спадщини з унікальними памятками архітектури від національного до місцевого значення (від театру - до сучасного Будинку офіцерів).

Тоді ми навіть не помітимо, як наше місто швидко і безповоротно втрачатиме свою неповторну унікальність та самоідентичність, і,безумовно послідовність звязку з історичною памяттю. 

ДОВІДКОВО:

Яким має бути вигляд Театральної площі - чернівчан закликають обговорити ремонт площі і висловити свою думку. Про це на прес-конференції повідомила головний архітектор міста Наталя Хілько, повідомляє molbuk.ua. "Запрошуємо до обговорення людей, яким не байдуже, як виглядатиме Театральна площа, як будуть витрачатися державні кошти. Для цього ми проведемо громадські слухання. Обговорення відбудеться у суботу, 12 серпня з 12.00 до 14.00 на Театральній площі. Сподіваємося, що чернівчани активно прийматимуть участь у заході, а ми постараємося всі побажання врахувати при розробці остаточного проекту”, - зазначила Наталя Хілько. На Театральний площі встановлять ескізні проекти ремонту Театральної площі. Розроблять спеціальні анкети, а архітектори розпитуватимуть у чернівчан думки з приводу ремонту.

Капітальний ремонт на Театральній площі Чернівців може розпочатися приблизно у жовтні. Про це molbuk.ua повідомила головий архітектор міста Наталя Хілько. Архітектори провели серед городян громадське опитування з приводу ремонту Театральної площі.

"Хотіли розпитати пересічних людей і тих, хто тут відпочиває, думки про майбутній вигляд Театральної площі. Я очікувала побачити більшу кількість людей, бо в Інтернеті було дуже активне обговорення. Та все ж добре, що хоч і небагато, але люди прийшли і висловили свої думки", - сказала Наталя Хілько.

Як розповіла Наталя Хілько, загалом до опитування долучилося понад 30 чернівчан. Їм пропонували заповнити анкети із запитаннями, як оцінюють нинішній вигляд площі, що потрібно покращити, а також що подобається і не подобається на Театральній площі. 

“Мені цікаво почитати анкети. Можливо, проведемо ще бліц-конкурс серед архітекторів на містобудівній раді, щоби ще раз обговорити проект. І тоді вже будемо подавати на тендер”, - розповіла Наталя Хілько.

“Але нам не можна затягувати. Впродовж двох тижнів виділимо часу на проект, тоді можна подавати на тендер, який триватиме приблизно місяць. Тож роботи, найімовірніше, розпочнуться у жовтні. Якщо буде хороша бригада і належний контроль, з основними роботами зможемо впоратися”, - зазначила Наталя Хілько. 

Світлина від Svitlana Bilenkova.

 Архівне фото: конкурсний ескіз декоративного облаштевання та озеленення ансамблю Театральної площі у міжвоєнні роки ХХ ст.

Світлина від Svitlana Bilenkova.

З архівних матеріалів: конкурсний ескіз щодо облаштування площі.

Світлина від Svitlana Bilenkova.

 Архівне фото: конкурсний ескіз декоративного озеленення ансамблю сучасної Театральної площі на поч.ХХ ст.

Світлина від Svitlana Bilenkova.

  Ілюстрація з путівника про Чернівці. Конкурсний ескіз щодо завершення формування ансамблевого характеру сучасної Театральної площі (поч.ХХ ст.) до трагічних подій І світової війни.

1


КОМЕНТАРІ (1)

за две недели .... хилько ти Хоть Думай иногда ... ето не коровники строить .. ето площадЬ Черновиц . Хотя для тебя все равно , главное барлогу скосить .

avatar

Хилько

14 серпня 2017 18:13