Ера 'вічних' ректорів, деканів і завідувачів кафедрами позаду?

Ера "вічних" ректорів, деканів і завідувачів кафедрами позаду?

09.07.2014, 22:57
9 липня в Червоній залі Резиденції відбулася зустріч викладацького складу ЧНУ з Народним депутатом України, головою комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Лілією Гриневич. Під час зустрічі Гриневич розповіла про прийнятий парламентом 1 липня закон «Про вищу освіту».

«Не зважаючи на військову агресію збоку Росії, не зважаючи на дуже складний фінансово-економічний стан країни, ми розпочали в країні системні реформи. І однією з перших таких системних реформ є реформа освіти, саме вищої освіти. Хочу вам з відповідальністю доповісти, що прийняття такого системного закону про вищу освіту, яке відбулося 1 липня у Верховній Раді, було категорично неможливим до революції гідності. Ті інструменти, які закладені в цьому законі про вищу освіту, є фактичними механізмами реалізації положень угоди про асоціацію, яку, я сподіваюсь, ми найшвидше ратифікуємо, в частині освіти», - розповіла Лілія Гриневич.

Також Народний депутат зазначила, що законопроект «Про вищу освіту» пропонує кошти, які зароблені вищими навчальними закладами, зокрема за освітні, наукові послуги і навчально-виробничі, вивести з-під державного казначейства й передати на рахунки державним банкам. Однак до цього не готова виконавча влада й Міністерство фінансів категорично не хоче допускати цього. Також в законопроекті передбачається кадрова автономія.

«Сьогодні університет не може запросити на роботу навіть Нобелівського лауреата без важкої бюрократичної тяганини нострифікації його дипломів. Ми переконані, закон каже про те, що Вчені ради університетів достатньо компетентні для того, щоб самостійно визнавати диплом викладача, якщо вони беруть його на роботу за певним алгоритмом наданим Національним агентством забезпечення якості вищої освіти», - наголосила Лілія Гриневич.

Серед основних нововведень закону «Про вищу освіту» зазначається зокрема, що буде створений окремий колегіальний орган – Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, для ректорів, деканів і завідуючих кафедрами прописано обмеження перебування на посаді – не більше двох строків (5+5), зменшено кількість годин навчального навантаження викладачів на одну ставку з 900 год. до 600 год., зменшено навантаження на студентів – кількість годин в одному кредиті змінено з 36 до 30 та інші.

На зустріч з Народним депутатом України Лілією Гриневич зібралося чимало викладачів Чернівецького національного університету. Кожен охочий мав змогу задати питання щодо прийнятого закону «Про вищу освіту».
 
 

БукІнфо (с)

1