Ексдепутат міськради Білик виграв апеляцію у справі про підкуп виборців

Ексдепутат міськради Білик виграв апеляцію у справі про підкуп виборців

01.06.2022, 14:42

Ексдепутат Чернівецької міськради Ростислав Білик виграв апеляцію у справі про підкуп виборців. Апеляцію подавала прокуратура. Судді встановили, що доказів у справі недостатньо, відтак рішення першої інстанції про виправдання Білика залишили в силі.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з засідання суду.

У прокурорів є три місяці, щоб подати касацію. Наразі прокурор Перепелюк не знає, чи її подаватимуть — треба детальніше вивчити вирок апеляційного суду.

У апеляційній скарзі прокуратура вимагала переглянути письмові докази та допитати свідків. Письмові докази переглянули на першому засіданні. Ключових свідків долучити до сьогоднішнього засідання не змогли, оскільки вони закордоном. Судді встановили, що доказів про підкуп виборців недостатньо.

Раніше Першотравневий суд Чернівців виправдав Білика. Обвинувачення просило для нього 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання на 3 роки. Водночас Білик та його захист стверджували, що вина у цьому злочині не доведена. Білик в останньому слові сказав, що винним себе не вважає та просив суд його виправдати.

Що відомо про справу Білика
У жовтні 2015 року на дільниці в студмістечку спостерігачі "ОПОРИ" заявили про порушення – студенти фотографували свої бюлетені. Спостерігачі говорили, що студенти голосували за кандидата в депутати від партії "Рідне місто" Ростислава Білика. За голосування могли отримати від 350 до 450 гривень. Сторона обвинувачення стверджувала, що було троє студентів-організаторів схеми та понад 70, які ймовірно зголосились продати голоси.

27 жовтня Ростиславу Білику оголосили про підозру в підкупі виборців. Її вручили дружині, бо Білик уже був закордоном. Він перетнув піший кордон з Молдовою, йдеться в матеріалах суду. Білика оголосили у розшук.

У 2016 році розслідування поновили – Білик сам явився до правоохоронців та надав докази своєї невинуватості. Повідомив, що лікувався закордоном.

Того ж року справу закрили у Києві у зв'язку з "відсутністю складу кримінального порушення". Спостерігач "ОПОРИ" подав на це рішення скаргу – досудове розслідування поновили.

У 2018 році справу передали до Шевченківського суду. За цей час у справі змінили прокурора, захисника, а в судді, який розглядав цю справу, завершились повноваження. У 2019 році праву передали в інший суд та розпочали розглядати наново.

Що сталось зі студентами, які фігурували у справі
Трьом студентам-організаторам винесли вирок – до трьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на рік.

12 студентів Чернівецького національного університету звільнили від відповідальності, йдеться у публікації Опори.

Що було з Біликом, опісля відкриття справи
Ростислав Білик був депутатом фракції "Рідне місто" усю каденцію. У 2018 році він через суд поновився на посаді доцента економічного факультету ЧНУ.

На місцевих виборах балотувався від "Команди Михайлішина" (фракцію очолює колишній член фракції "Рідне місто" – ред.). Білика не обрали.

Джерело: https://suspilne.media/245493-sprava-pidkupu-viborciv-u-cernivcah-eksdeputat-bilik-vigrav-apelaciu/

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua   

  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.   

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com  

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених ними потреб).  

  Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

 

1