Економіка Буковини після підписання угоди про Асоціацію з ЄС: жорстка конкуренція для виробників — якісніші і дешевші товари для споживачів

Економіка Буковини після підписання угоди про Асоціацію з ЄС: жорстка конкуренція для виробників — якісніші і дешевші товари для споживачів

28.10.2013, 21:45

25 жовтня 2013 року у м. Чернівці в конференц-залі Чернівецької торгово-промислової було проведено круглий стіл на тему «Зона вільної торгівлі з ЄС: очікування Чернівецької області напередодні підписання Угоди про Асоціацію». Захід проходив в рамках проекту, який реалізує Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ), другою робочою групою Української національної платформи Східного Партнерства та Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Регіональними партнерами виступили Чернівецька обласна громадська організація “Буковинська агенція регіонального розвитку” та Чернівецька торгово-промислова палата.

Актуальність тематики європейської інтеграції зумовило значний інтерес громади до круглого столу — в його роботі взяли участь близько 40 осіб: представники регіональної торгово-промислової палати, бізнесу, академічних кіл, депутати місцевих рад, місцевих органів виконавчої влади, громадських організацій, ЗМІ.

Презентація Віктора Вікторовича Гречина, наукового співробітника Інституту економічних досліджень і політичних консультації (м. Київ), викликала жвавий інтерес. Підприємці області задавали питання, очікуючи від експерту практичних рекомендації щодо дій в умовах зростання конкуренції з боку європейських виробників. Відповідаючи на питання підприємців області, експерта дав свої рекомендації щодо зменшення трудомісткості продукції, пошуку партнерів в ЄС.

Козлова Тетяна Микитівна, голова правління ПФ ВАТ “Арніка”, що експортує нижню білизну на ринок ЄС, розповіла про шлях фабрики на ринки ЄС і необхідність вчитись, змінювати свою свідомість і тяжко працювати: «Ти за все повинен нести відповідальність, ніхто нічого тобі готового не дасть. Це дуже важка праця».

Володимир Мирославович Козменко, голова Чернівецького осередку Української асоціації європейських студій, звернув увагу на деякі особливості Буковини, які, хоч і здаються на перший погляд негативними, насправді є позитивними: невисока доля промисловості, прикордонне положення та те, що заробітчани працюють у віддалених країнах, бо отримують вищу зарплату. Сьогодні важливо показати то пояснити народу що таке Європейський Союз. Адже, по перше, зона вільної торгівлі, до якої ми прагнемо приєднатись, то лише перший щабель  інтеграції, а далі має бути митний союз, спільний ринок, і лише потім економічний союз. По-друге, не можна очікувати що всі зміни відбудуться в один день, в день підписання угоди. Попереду ще довгий процес ратифікації та виконання умов договору. І по-третє, зміни несе не сама угода, зміни повинні відбутись в людях. Ми звикли до швидкого результату, швидких грошей, в той час як для європейців є нормою очікувати кілька років на повернення інвестицій.

Марина Василівна Кирилюк, депутат Чернівецької обласної ради та директор Західної Маркетингової Компанії звернула увагу присутніх на зміну макроекономічних параметрів, що будуть сприяти реорганізації місцевих підприємств. Зокрема, мова йде про доступність кредитних ресурсів для бізнесу (для порівняння, річна відсоткова ставка по кредитам в Україні складає  від 10 до 20%, в той час як у Європі не перевищує 5%).

Суворов Володимир Ілліч, представник ДП “Держстандартметрологія”, роз’яснив присутнім відмінності вітчизняної системи контролю якості продукції і європейської, потенційні проблеми підприємств області при переході від першої до другої, зокрема, відсутність власних лабораторій та лабораторій, що визнаються на території Європейського союзу, висока вартість підтвердження відповідності продукції. Наприклад у Румунії, вартість підтвердження відповідності однієї одиниці продукції сягає 5 тис. євро. Страждають від цього, в першу чергу, малі підприємства, для яких такі витрати є неприйнятними, але їм слід навчитись працювати разом та об’єднуватись для зміцнення своїх конкурентних позицій. Буковинським виробникам треба готуватись нести повну відповідальність за свою продукцію, так як відповідальність з посередників та контрольних органів буде перенесено саме на виробника. В цілому після підписання угоди про Асоціацію, на сферу стандартизації та виробників чекає складний період, але в результаті ринок та споживачі отримають якіснішу продукцію.

Арсеній Миколайович Анциперов, голова Громадської спілки “Буковинська партнерська агенція”, зауважив, що після підписання в області зменшиться доля тіньового бізнесу, зокрема легалізуються робітники, що працюють в тіньовому секторі (лише третина працездатного населення області працює легально), та зникне торгівля контрабандними продуктами харчування.

Більшість учасників дискусії погодились, що після підписання Угоди про асоціацію з ЄС місцевим виробникам доведеться змінюватись, щоб вижити у загостреній конкурентній боротьбі. В той же час, інтенсивна конкуренція дасть споживачам більше дешевих і якісних товарів.

Захід відбувався в рамках проекту «Зона вільної торгівлі з ЄС: очікування регіонів напередодні підписання Угоди про Асоціацію», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ), другою робочою групою Української національної платформи Східного Партнерства та Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Регіональними партнерами заходу виступили Чернівецька обласна громадська організація «Буковинська агенція регіонального розвитку» та Чернівецька торгово-промислова палата.

1