Можливе знищення управління Баглея може призвести до посилення корупції, - екологи

Можливе знищення управління Баглея може призвести до посилення корупції, - екологи

08.06.2012, 14:02

Екологічні організації України заявляють про стурбованість у зв'язку з ухваленням у першому читанні законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Згідно із законопроектом пропонується ліквідувати територіальні органи Міністерства екології та природних ресурсів України (Державних управлінь охорони навколишнього природного середовища) в областях і переведення їх у підпорядкування облдержадміністрацій як структурних підрозділів.

Про це йдеться у переданій агентству УНІАН заяві, підписаній Всеукраїнською екологічною громадською організацією "МАМА-86", Національним екологічним центром України, екологічною групою "Печеніги" (Харків), еколого-культурним центром "Бахмат" (Донецька область), Кримською республіканською асоціацією "Екологія і мир" (Сімферополь), міжнародною благодійною організацією "Екологія. Право. Людина" (Львів).

"Партія влади відзначила міжнародний День довкілля ухваленням у першому читанні законопроекту, який знищує вщент систему державного екологічного управління та екобезпеки, яка будувалася в Україні більше 20 років", - йдеться у заяві.

Екологи зазначають, що на розгляд законопроекту з усіма виступами і двома голосуваннями (розгляд за скороченою процедурою та прийняття у першому читанні) вистачило 10 хвилин. "Загалом можна побачити, що схему відрежисовано та реалізовано в однаковий спосіб практично на всіх законопроектах, яких у цей день, користуючись наявністю більшості голосів у Партії регіонів та коаліції, у такий експрес-спосіб прийнято чимало", - зазначається у документі.

"Показово, що "за" проголосував Микола Шершун, перший заступник голови екологічного Комітету Верховної Ради, попри рішення свого ж таки комітету про відхилення цього законопроекту", - наголошують екологи.

Громадські організації звертаються до суспільства із черговим попередженням щодо загроз, котрі несуть Україні та довкіллю і конкретний законопроект, і ті люди, які його лобіюють та підтримують.

За оцінками екологів, запропонована адміністративна реформа у сфері довкілля призведе до втрати налагодженої системи державного екомоніторингу щодо стану довкілля і забруднення його компонентів (води, повітря, ґрунтів, біоти) як неодмінної складової системи управління навколишнім середовищем, використання, відтворення і збереження природних ресурсів, до втрати контролю за діяльністю підприємств, установ і організацій в сфері природокористування в частині наявності документів дозвільного характеру оскільки, згідно з указом та законопроектом № 10218, ця функція переходить від 25 територіальних управлінь до одного з відділів Мінприроди, а також до концентрації управлінських повноважень щодо ресурсів національного рівня в руках місцевих адміністрацій, що загрожуватиме обґрунтованості та системності прийняття державних рішень в сфері охорони національних природних багатств, що належать народові України, а також здатна призвести до посилення корупції.

Для Буковини це також може означати зміну позиції профільного управління у справі будівництва на гірських річках  малих ГЕС. Раніше управління охорони навколишнього природного середовища було проти такого будівництва. Будівництво малих гідроелектростанцій на гірських річках Буковини недоцільне та необґрунтоване. На цьому наголошує начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області Борис Баглей. - Моя думка щодо будівництва малої гідроенергетики в гірських районах Буковини наступна – це економічно необґрунтовано, недоцільно і може нанести екологічної шкоди регіону, - підкреслив Борис Баглей. За його словами, можливе лише створення так званих туристичних об’єктів, а будувати нові гідроелектростанції небезпечно.

Чи зможе управління протистояти намірам обласної влади, якщо саме стане її структурним підрозділом? Питання - риторичне!

***

Довідка УНІАН. Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні) зареєстрований у Верховній Раді 16 березня за ініціативою народного депутата Юрія Мирошниченка.

Верховна Рада 5 червня ухвалила рішення про розгляд законопроекту за скороченою процедурою, в результаті якої 234 з 266 зареєстрованих у сесійній залі депутатів пітримали його ухвалення у першому читанні.

Законопроект передбачає внесення змін до 19 законодавчих актів України, які регулюють питання діяльності 4 центральних органів виконавчої влади, а саме: Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної служби геології та надр України, Державного агентства водних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України.

Законопроект розроблено з метою позбавлення Кабінету міністрів від виконання невластивих йому функцій і покладання таких функцій на відповідні міністерства, оптимізації розподілу функцій між територіальними органами Міністерства екології та природних ресурсів та місцевими держадміністраціями.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Дуже правильно пропонуються передати екологічні функції

на місцевий рівень. Необхідно в регіонах ліквідувати всі структури, які представляють центральні органи влади, крім СБУ. Така світова практика, так має бути у нас. Більше прав повинно бути в місцевих громад. А Баглея головою сільради в Бучацький район. Якщо ще оберуть.

avatar

PETRO

09 червня 2012 13:56

Дуже правильно пропонуються передати екологічні функції

на місцевий рівень. Необхідно в регіонах ліквідувати всі структури, які представляють центральні органи влади, крім СБУ. Така світова практика, так має бути у нас. Більше прав повинно бути в місцевих громад. А Баглея головою сільради в Бучацький район. Якщо ще оберуть.

avatar

PETRO

09 червня 2012 13:56