Дивлюсь я на список, та й думку гадаю…

Дивлюсь я на список, та й думку гадаю…

04.08.2012, 03:30

Об’єднана опозиція оприлюднила своїх кандидатів за партійним списком та у мажоритарних округах.

По-перше, загальне враження від подій на з’їзді об’єднаної опозиції. Схоже, що ми спостерігаємо заміну партії Юлії Тимошенко на партію Гриценка-Яценюка. Принаймні  це виходить зі слів самого Гриценка, який в вже 31 липня в програмі Дроздова на ЗІКу позиціював себе як альтернативу Януковичу на посту президента, Арсенія Яценюка в кращому випадку як міністра закордонних справ, а про Тимошенко, Турчинова і Луценко взагалі не йшлося. І  мабуть це природний процес, тому що політика, як і природа взагалі, не терпить пустоти. А може ми ще побачимо повернення Юлі…

Аналітики обіцяють прохідних місць по списку максимум 75 - 80. Природно, що партійці з місцями за межами цієї цифри почувають себе зрадженими, а деякі, наприклад голова правового комітету нардеп Сергій Міщенко, в день оголошення списку встиг вийти із фракції  БЮТ. В інтерв’ю газеті «Сьогодні» ображений депутат зазначив: «Шість років роботи у фракції та в комітеті керівництво партії оцінило 142-м номером в списку. Вони поступили у відповідності зі своєю совістю, якої у них немає. Я вважаю, що нас зрадили».

З іншого боку, 26-й номер у списку отримала 30-річна Леся Оробець, яка за 5 років пройшла «тернистий шлях» від партії Ющенка до партії Яценюка через партію Балоги. Оглядачі здивовані 18-м номером у списку Ірини Луценко. До посадки чоловіка вона була відома лише як директор телекомунікаційної фірми, на обслуговування якої міністр внутрішніх справ Луценко хотів перевести весь мобільний зв'язок міліції.

Залишились осторонь прохідної частини списку такі відомі опозиціонери, як бездоганний депутат Олесь Доній та Володимир Філенко. Залишились в зоні ризику такі відомі опозиційні політики, як Ярослав Кендзьор, Лілія Григорович, та інші.

Нема відповіді, чому 76-річний партійний бюрократ Ярослав Федорчук отримав 16-й номер, а відомий донецький бютівець Михайло Волинець − непрохідний 85-й. Андрій Шкіль має 87-й номер, Юрій Гримчак, який проходить фігурантом по декількох карних справах, що заведені за активні дії опозиції, отримав 91 місце, а Тетяна Донець – 55. Може це визнання здобутків її батьків, які були в дружніх стосунках з екс-прем’єром Павлом Лазаренком, чи то наслідки її теплих відносин з регіоналом Василем Горбалем, помічницею якого вона довгий час працювала. А може там просто гроші… Великі гроші!

Мабуть, не буде перебільшенням ствердження, що рух «тушок» від опозиції до провладної фракції базується великою мірою на банальному ґешефті керівників партійних брендів. Не дай Боже, щоб знов ми наступили на ті ж граблі в новій раді!

Тепер про одномандатні округи. Тут обізнаний читач побачить багато цікавого. Знову гроші і ще раз гроші. Приведемо слова Олеся Донія: "Для мене тепер є дилема, бо не факт, що я буду мати можливість балотуватися на цих виборах. Якщо в 90-их роках я міг балотуватися самостійно, то сьогодні це нереально. Я і багато моїх знайомих, порядні люди, не мають можливості йти до Верховної Ради, тому що немає грошей". А ось висловлювання Лілії Григорович: «Я депутат п’яти скликань. Як і Доній, мажоритарку я не осилю. У нас є соратник В’ячеслава Чорновола – Ярослав Кендзьор, який є депутатом шести скликань і так само не має грошей на мажоритарку. Є депутат Андрій Парубій, якого відкидають з його львівського округу. КОД уже поділив округи, не питаючись думки людей у Львівській, Франківській, Тернопільській, Черкаській та інших областях. Може у людей є той, хто з ними був усі роки, працював в окрузі? Як, наприклад, Володимир В’язівський у Червонограді або Володимир Мойсик у Коломийському виборчому окрузі?  Приїжджає Яценюк на Івано-Франківщину. Люди йому кажуть, що по окрузі має йти Мойсик. Але Яценюк призначає якогось хлопчика, який навіть на тому окрузі не мешкає. Ми побачили дуже тривожні тенденції. Арсеній Яценюк дуже швиденько проголосив: хто не з нами, той за Януковича. Звичайно, мають приходити нові обличчя, але мають бути також зрозумілі і прозорі, а не вождистські правила гри».

Відомий польовий командир Майдану Тарас Стецьків йде самовисуванцем по 117-му мажоритарному округу. Він буде змагатись з представником об’єднаної опозиції, активістом львівського міського осередку "Фронту змін" Ігорем Васюником. Які заслуги Васюника-молодшого перед об’єднаною опозицією − загадка. Може те, що він був заступником сумно відомого Олексія Івченка в НАК "Нафтогаз України".

Ярослав Кендзьор припускає, що у список об’єднаної опозиції можуть потрапити одіозні політики: «На Львівщині із 12 округів половина буде відверто здана закамуфльованим представникам влади, які начебто два роки вже працюють на округах, засівають там мільйонами гривень, купуючи виборців». Кого мав на увазі добре інформований депутат 6 скликань? Може в ряду інших потенційних тушок він побачив кандидатуру Олега Канівця, який із лютого 2009 року є керівником однієї з найбільш корумпованих компаній України − ЗАТ «Видобувна кампанія «Укрнафтобуріння» (Київ), яка створена офшорною компанією (ДеріпонКомерціал ЛТД з Кіпру). Цю компанію пов’язують з діяльністю колишнього члена СДПУ(о) та голови Державного комітету природніх ресурсів України, колишнього міністра екології та природних ресурсів в уряді М.Азарова, нинішнього члена ПР та заступника секретаря РНБО Миколи Злочевського та скандалом навколо найбільшого в Україні нафтогазоконденсатного родовища «Сахалінське» в Краснокутському районі Харківської області.

Канівець почав виборчу кампанію ще в середині 2011 року. Білборди та сітілайти з патріотичним змістом з’явились у великій кількості в містах та на дорогах Стрийського виборчого округу. Доступ до великих фінансових ресурсів, які сьогодні контролюються регіоналами, дозволив пану Канівцю закидати 126 виборчий округ грішми через свій фонд «Добре серце».  Але куди приховаєш своє «славне» минуле.  За своє довге (22 роки) політичне життя Канівець примудрився побувати членом 6 партій: УХДП, ПРП, ВО «Батьківщина», НСНУ, УП та, нарешті «Громадянська позиція». Крім того, люди добре пам’ятають так званий список Дeнькoвича. Львівська бютівська тушка знову в списку об’єднаної опозиції по квоті А.Гриценка. Чого не зробиш заради грошей. Великих грошей!

Володимир Бушенко

1


КОМЕНТАРІ (3)

А може ми ще побачимо повернення Юлі… НЕ може, а точно це буде і з нею будуть її партійці. А те що Яцек нахабно поступає це факт. Але в Юлі є справжня команда яка спроможна вистояти і її партію ніхто не зможе підімяти , ніхто, як би цього не хотіли.

avatar

03 серпня 2012 23:30

таки мы еще увидим как кодла капительман будет доворовывать рыгами недоворванное.... Это будет замечательно. Может тогда у некотрых повключаются мозги

avatar

2 первый коммент

04 серпня 2012 16:59

згадайте вибори 2009 яценюк кричав юлю нанари асьогоды обэднаны це жах

avatar

друг

13 вересня 2012 14:29