'Дискредитували на весь світ не тільки мене, але й Президента'. Що відомо про підозру посадовцю Чернівецької ОВА Мунтяну щодо розкрадання гуманітарки

"Дискредитували на весь світ не тільки мене, але й Президента". Що відомо про підозру посадовцю Чернівецької ОВА Мунтяну щодо розкрадання гуманітарки

07.06.2022, 19:35

6 червня заступнику начальника Чернівецької ОВА Артуру Мунтяну обрали запобіжний захід та відсторонили від посади. Його підозрюють у розкраданні гуманітарної допомоги, а саме — швидких з Італії, які він зі співучасниками нібито використовував для надання платних послуг. Сам Мунтян говорить, що винним себе не вважає і скаржиться на прокурорку за те, що "зробила його відомим на увесь світ". Суспільне зібрало позиції сторін, які виступали у суді, та розповідає усе, що відомо про справу Мунтяна.

Що кажуть прокурори

За версією слідства, Мунтян привласнив дві машини швидкої, які були передані з Італії як гуманітарна допомога.

Загалом уряд Італії передав 23 машини, отримувачем восьми яких зазначався Мунтян, як представник обладміністрації, говорить прокурорка Наталія Малик. Всередині березня машини привезли на територію обласної лікарні в Чернівцях — їх отримали Мунтян та Олег Чорний, який обіймає посаду директора обласного департаменту охорони здоров'я.

Згодом частину машин ймовірно зареєстрували на громадську організацію "Невідкладна хірургічна допомога Буковини". Її директором та засновником був керівник лікарні Сергій Бродовський. Бродовський також отримав підозру у розкраданні швидких, йому вже обрали запобіжний захід, також за нього вже встигли внести заставу у 200 тисяч гривень.

За час справи Суспільному не вдалося сконтактувати з Бродовським, аби дізнатися обставини цієї події. Правоохоронці повідомляють про схему платних перевезень на швидких, серед них — випадок, коли хворого буковинця везли до Ужгорода з Чернівців за 16 тисяч гривень.

Перевезеннями ймовірно займався брат Бродовського, його затримали під час отримання грошей.

Щодо причетності Мунтяна у справі прокурорка навела такі докази:

На Мунтяна у митних деклараціях записані дві швидкі;
Водії, які перевозили машини швидкої, підтвердили перебування Мунтяна та Чорного на митному пості під час передачі авто;
У листі уряду Італії зазначено, що Мунтян є представником щодо гуманітарної допомоги від області.
У митній декларації Мунтян та Чорний вписані як водії двох швидких.

Позиція Мунтяна та адвокатів

У суді Артур Мунтян сказав, що не курує надання гуманітарної допомоги, а займається питаннями агропромислового розвитку та екології. Машини з румунського кордону забирав, бо володіє мовою. Винним себе не вважає та каже, що оголошення підозри є політичним рішенням.

"Не знаю, чому мене втягнули у цю справу. Цим дискредитували не тільки ОВА, мене як особистість та заступника, але й президента. В області є політичні інтриги", — говорить підозрюваний.

За словами Мунтяна, він не підписував акту прийому-передачі машин швидкої, а з Бродовським навіть не знайомий.

У залі суду він також звернувся до прокурорки:

"Прокурора у справі бачу вперше в житті. Хочу, щоб вона подивилася мені в очі, батьку трьох малолітніх дітей, якому зробила репутацію на всю країну, на весь світ. Бо всі говорять, що в Україні розкрадають швидкі", — сказав він.

Його адвокат Іван Мар'ян вважає підозру необґрунтованою, а звинувачення прокуратури — помилкою.

За словами Мар'яна, обвинувачення не надало доказів, що машини швидкої за документами були передані саме Мунтяну. Також він каже, що прокурорка посилається на митні декларації автівок, які є несправжніми — у підозрі йдеться про машини інших марок.

Мар'ян говорить, що один з автомобілів, зазначений в підозрі, нібито завезений в країну Василем Проданом, нині депутатом міської ради Чернівців.

"Продан сказав, що такого автомобіля ніколи не ввозив. Почерк та підпис у декларації не його. Через це він звернувся із заявою до ДБР. Другу машину нібито завіз батько Артура Мунтяна — Іван Мунтян. Але він також це спростовує", — каже адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Василь Продан і Іван Мунтян заперечують, що завозили в Україну "швидкі", які фігурують у справі про розкрадання гуманітарної допомоги, - адвокат

Який запобіжний захід обрали

За словами прокурорки, потрібен був запобіжний захід, щоб підозрюваний Мунтян не покинув країну.

"18 травня під час обшуків Мунтяна не було в його кабінеті. Хоча у той день працівники його бачили. Також він не відповідав на дзвінки.", — говорить Наталія Малик.

За її словами, коли оголошували підозру, Мунтян також не перебував на роботі, а на дзвінки не відповідав. У суді він сказав, що тоді був на лікарняному.

Артуру Мунтяну обрали запобіжний захід — заставу понад 900 тисяч гривень та відсторонили від роботи до 4 липня цього року. Такими були клопотання прокурорів.

Що відомо про справу

За даними слідства, Мунтян разом з іншими посадовцями ОВА та головою благодійного фонду розтратили частину автомобілів швидкої, які передали міжнародні партнери як гуманітарну допомогу. За інформацією СБУ, машини з Італії використовували для надання приватних послуг. Загалом завдали державі збитків на понад 900 тисяч гривень.
Санкція статті за розкрадання гумдопомоги передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі.
Раніше начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук прокоментував оголошення підозри його заступнику. Він назвав підозру недоведеною та спекулятивною. Також заявив про тиск з боку правоохоронців на ОВА.
У травні правоохоронці затримали гендиректора обласної лікарні Сергія Бродовського, який ймовірно причетний до розкрадання цих автомобілів швидкої. Він вийшов під заставу у 200 тисяч гривень.

 

Джерело: https://suspilne.media/247181-mene-vtagnuli-u-cu-spravu-so-vidomo-pro-pidozru-posadovcu-cerniveckoi-ova-muntanu-sodo-rozkradanna-gumanitarki/

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua  
  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

 

 

1