Директори двох приватних фірм змовилися з чиновниками та заволоділи берегом річки на Буковині звідки незаконно видобули гравій на 54 мільйона гривень

Директори двох приватних фірм змовилися з чиновниками та заволоділи берегом річки на Буковині звідки незаконно видобули гравій на 54 мільйона гривень

30.04.2020, 09:38

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, повідомили про підозру двом директорам приватних товариств, що здійснюють свою діяльність у Чернівецькій області. Вони підозрюються у порушенні правил охорони та використання надр, незаконному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення, незаконному заволодінні землями водного фонду в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб, службовому підробленні, що спричинило тяжкі наслідки та зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організацій-правової форми, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 240, ч. 2 ст. 239-2, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 364-1 Кримінального кодексу України).

За попередньою інформацією, керівники підприємств здійснювали незаконний видобуток та подальшу реалізацію гравійно-піщаної суміші. Зокрема, за сприяння керівника одного з них протягом грудня 2016 року - березня 2017 року було незаконно видобуто понад 41 тис м3 корисних копалин, що спричинило державі збитків на понад 32 млн грн. Інший керівник суб’єкту господарювання незаконно видобував гравійно-піщану суміш протягом грудня 2017- серпня 2018 року в обсязі понад 28 тис м3, що спричинило державі збитків на суму у понад 22 млн грн.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює прокуратура Чернівецької області. Оперативний супровід — Управління стратегічних розслідувань у Чернівецької області Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції.

У разі доведення вини, одному з підозрюваних загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк від 2 до 5 років або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, іншому – у вигляді штрафу від 400 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк.

Джерело: https://dbr.gov.ua/

1