Двохсотлітній Костел Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях отримає титул  Меншої Базиліки (+програма)

Двохсотлітній Костел Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях отримає титул Меншої Базиліки (+програма)

19.07.2014, 00:52

Костелу Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях - 200 років!

                Програма урочистого святкування 18-19 липня 2014 р.

18 липня, п’ятниця, Червона зала ЧНУ ім. Ю.  Федьковича.

Науково-практична конференція з нагоди 200-ї річниці  «Римо-католицька парафія в Чернівцях: історія заснування, розвиток та подальші перспективи діяльності».

-          14.30 – реєстрація учасників та гостей конференції,  15-00 – початок конференції

Ведучий конференції - Владислав Струтинський, доцент кафедри міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича, голова обласного товариства польської культури ім. Адама Міцкевича.

Програма конференції:

  1. Слово для привітання учасників конференції ректора ЧНУ ім. Ю. Федьковича, професора  Степана Мельничука

2.     Владислав Струтинський зачитує коротку історичну довідку про костел Воздвиження Всечесного Хреста.

  1. Доц. Ганна Скорейко. «Римо-католицька громада в поліконфесійній та багатоетнічній структурі Буковини австрійської доби»;
  2. Архівіст і  краєзнавець Марія Никирса. «Костел Воздвиження Всечесного Хреста – архітектурна та історична пам’ятка Чернівців»;
  3. Доц. Олександр Масан. «Римо-католицька громада Чернівців у суспільно-політичному житті Буковини»;
  4. Сестра Ельжбета Слємп RM, «Cестри Францисканки Родини Марії в Чернівціях в період 1884-1945.»

5.     Отець-пралат Віктор Антонюк, колишній настоятель костелу -  «Спогади».

 

19 липня, субота, костел Воздвиження Всечесного Хреста.

11. 00 – початок ювілейних  урочистостей з нагоди 200-річчя освячення костелу Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях та надання титулу Меншої Базиліки.

Урочисту Святу Месу відправлятиме Його Ексцеленція  Архієпископ П’єро Маріні  (гість з Ватикану) у супроводі Мечислава Мокшицького, Архієпископа Львівського .

Свята Меса завершиться орієнтовно о 13. 00.

 19 липня, субота, 16. 00,  зал Чернівецької обласної філармонії, ювілейний духовний концерт.

У прогармі концерту звучатимуть такі твори:

  1. Франц Шуберт. «Ave Maria» - виконує солістка Чернівецької обласної філармонії, лауреат Всеукраїнських та  Міжнародних конкурсів Олена Урсуляк (сопрано). Акомпонує лауреат всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Євгенія Нестеренко.

2. Сезар Франк. «Panis Angelicus» - виконує соліст Чернівецької обласної філармонії, лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Віталій Соболєв (тенор).

3.  Дудар «Діві Марії» - виконує Олена Урсуляк.

  1. Ігор Соневицький. «Богородице Діво» - виконує Віталій Соболєв.
  2. Франческо Дуранте. «Vergine tutto amor» («Ти любов’ю повна») – виконує Віталій Соболєв.
  3.  Каччіні. «Ave Maria» або Бах-Гуно «Ave Maria» - виконує Олена Урсуляк.
  4. Нікколо Паганіні. «Cantabile» - виконує Ольга Гандзюк.
  5. В.Моцарт. «Ave Verum» - виконує Віталій Соболєв.
  6. Фрідерік Шопен. «Фантазія» - виконує лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Євгенія Нестеренко.
  7.  Вінченцо Мельйо. «Feneste che lucive» («Не світиться віконце») - виконує Віталій Соболєв.

11.   У виконанні Олени Урсуляк прозвучать два твори: «Солов’їний романс» Анатолія Кос-Анатольського та «Мелодія» Мирослава Скорика.

  1. Сидір Воробкевич. «Думка» - виконує Євгенія Нестеренко.
  2. Українська народна пісня «Ніч яка місячна» » - виконує Віталій Соболєв.
  3. Нещодавно при костелі Воздвиження Всечесного Хреста з ініціативи Павла Гумінюка створено камерний ансамбль Родини Кольпінга міста Чернівці. У виконанні камерного ансамблю прозвучить п’єса Оксани Герасименко «Сповідь»,  аранжування Павла Гуменюка.
  4. На завершення концерту - безсмертний твір Миколи Лисенка «Молитва за Україну» (“Боже, великий, єдиний”).

 Шановні журналісти!

 У суботу, 19 липня, після урочистої Святої Меси з нагоди 200-ліття костелу Воздвиження Всечесного Хреста (Меса розпочнеться об 11.00 та орієнтовно завершиться о 13.00) із журналістами зустрінуться гість з Ватикану, Його Ексцеленція  Архієпископ П’єро Маріні  та глава Конференції Римсько-Католицьких єпископів України , архієпископ Мечислав Мокшицький (у минулому – особистий секретар Блаженного Папи Івана Павла II та Папи Бенедикта XV).

 На зустріч із журналістами орієнтовно відведено 20 хвилин. Зустріч після Святої Меси у передній частині храму, біля головного вівтаря. Нагадуємо, під час Святої Меси відбудеться неординарна подія - надання  чернівецькому костелу титулу  Меншої Базиліки.

 Коротка інформація про архиєпископа П'єро Маріні.

 Вперше Чернівці відвідає гість з Ватикану -72-річний  Архиєпископ П'єро Маріні - Голова Папського Комітету з Міжнародних Євхаристійних Конгресів. Впродовж багатьох років він займав посаду Обер-церемоніймейстера папських літургійних церемоній, людина, яка з'являлася при Папі на кожному святкуванні. Інноваційний підхід архієпископа Маріні до папських церемоній іноді робив його центром критики. Так, у жовтні 2003-го, у ході канонізації трьох місіонерів, у месу були включені африканські та індіанські танці. Тому багато хто в католицькій церкві вважали надмірним захоплення Маріна різноманітними етнічними ритуалами, які він любив вставляти в богослужіння. До речі, одним з постійних критиків церемоніймейстера-новатора був кардинал Йозеф Ратцингер (згодом – Папа Бенедикт XVI), але практично всі його ініціативи отримували схвалення Папи Іоанна Павла II.

Разом із П’єро Маріня Святкову Літургію відправлятиме голова Конференції Римсько-католицьких єпископів України, архієпископ Мечислав Мокшицький. (у минулому – багаторічний особистий секретар Блаженного Папи Йоана Павла II та Папи Бенедикта XVI)..

 Коротка інформація про архиєпископа Мечислава Мокшицького.

 Мечислав Мокшицький — Архієпископ-митрополит Львівський Римсько-Католицької Церкви. Голова Конференції Католицького Єпископату України латинського обряду.

 Народився 29 березня 1961 р.

З 1981 р. по 1983 р. навчався у Вищій духовній семінарії у Перемишлі. У 1987 р. закінчив богословський факультет Люблінського католицького університету. У 1991—1996 рр. навчався у Папському університеті св. Томи Аквінського "Angelicum", де у 1996 р. отримав статус доктора богослов'я. На диякона був висвячений у 1986 р. у Любачеві, а на священика 17 вересня 1987 р.

8 травня 1997 р. був призначений почесним капеланом Його Святості Папи Римсього, а з 28 травня 2003 р. — прелатом Його Святості. Від 3 травня 2002 р. — каноник капітулу Львівської катедри. До свого призначення архієпископом-коад'ютором від 1996 р. працював особистим секретарем Папи Римського.

1